SILMU-kurssit

Kurssi sopii mielenterveyden häiriöitä (lievä tai keskivaikea masennustila ja/tai ahdistuneisuushäiriö; sairauden oireita voi olla laukaisemassa myös työuupumus, vakaassa vaiheessa oleva kaksisuuntainen mielialahäiriö) sairastaville aikuisille, jotka ovat opiskelemassa, työelämässä, palaamassa työhön tai väliaikaisesti pois työelämästä sairauslomalla, kuntoutustuella tai työttömänä.   Vointisi on sellainen, että pystyt osallistumaan ryhmäkuntoutukseen. Hoitosuhde omaan hoitotahoosi jatkuu kuntoutuksen ajan. Omaisesi osallistuu kurssille yhden päivän ajan keskimmäisellä jaksolla.

Sisältö
Suurin osa toiminnasta tapahtuu ryhmissä, mikä mahdollistaa vertaistuen ja aktiivisen osallistumisen. Kuntoutusohjelman sisällöt muokataan ryhmän tarpeiden ja kykyjen mukaan, niin että kuntoutus on mielekästä koko ryhmälle. Teemoina ovat esimerkiksi psykososiaalinen ohjaus ja neuvonta, opiskelussa tai työelämässä selviytyminen, osallisuuden lisääminen arjessa, fyysinen aktivointi ja ohjaus, ravitsemus ja muut terveyteen liittyvät asiat.

Ohjelma sisältävää keskusteluja, pienryhmätyösketelyä ja toiminnallisia menetelmiä. Keskeistä on myös yhteistyö kuntoutujien tuki- ja hoitotahojen kanssa. Omaisesi osallistuu kurssille yhden päivän ajan keskimmäisellä jaksolla. Välitehtävät linkittävät kuntoutuksessa käsiteltyjä asioita arkipäivään.

Kuntoutuksestasi vastaa moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat erikoislääkäri, psykologi, fysioterapeutti tai liikunnanohjaaja ja psykoterapeutti tai psykiatriseen hoitotyöhön tai mielenterveystyöhön erikoistunut sairaanhoitaja. Jokaiselle kuntoutujalle nimetään omaohjaaja. 

Toteutus
Kurssi kestää enintään vuoden, jona aikana on kolme 5 päivän kuntoutusjaksoa. Voit osallistua avo- tai laitosmuotoisesti tarpeesi mukaan. Avire tuottaa palvelua Helsingissä ja Siuntiossa.