Tarvitsetko sairauden, vamman tai muun syyn vuoksi tukea työllistymiseesi? Kelan ammatillisessa kuntoutuksessa saat tukea urasuunnitelman tekoon, alavaihtoehtojen valintaan sekä ammattialan työn soveltuvuuden varmistamiseen. Valittavana on kolme eri palvelua tilanteesi mukaan.

Työkokeilu
kesto enintään 60 päivää
Työkokeilussa sinua tuetaan tunnistamaan urasuunnitelman teon kannalta henkilökohtaiset vahvuutesi, ammatilliset kehittämiskohteesi ja mahdolliset tuen tarpeet.

Työkokeilun jälkeen sinulla on kohdentunut urasuunnitelma ja konkreettinen työtavoite, osaamista työnhausta, työhaastattelussa toimimisesta ja työyhteisötaidoista sekä kokemusta ammatillisen työn kokeilemisesta.  

Työhönvalmennus
kesto enintään 180 päivää
Saat työhönvalmentajien tukea etsiessäsi palkkatyöpaikkaa tavoittelemaltasi ammattialalta ja siirtyessäsi palkkatyöhön tai toimiessasi tai suunnitellessasi toimintaa yrittäjänä tai ammatinharjoittajana. Tavoitteena on tukea työpaikalla työskentelyä, työssä onnistumista, työyhteisöön kiinnittymistä,
ammatillista kehittymistä ja yrittäjyyden/työsuhteen vakiinnuttamista.

Työkokeilu ja työhönvalmennus
kesto enintään 240 pv 
Tämä palvelu soveltuu sinulle, jos tarvitset runsaasti työhönvalmentajien tukea uratavoitteiden, työkykyä vastaavien ammattialojen, soveltuvien työnkuvien ja työpaikkojen täsmentämisessä ennen ulkopuoliseen työpaikkaan siirtymistä. 

Jokainen palvelu sisältää kuntoutuksen suunnittelun, taitojen ja työn vaihtoehtojen kartoituksen, työn etsinnän, työssä tukemisen ja tuen asteittaisen vähentämisen, kuntoutuksen päättämisen ja seurannan.

Kuntoutuspaikan voit valita asuinpaikkakuntasi mukaiselta ERVA-alueelta. Kiipula Avire: Siuntio, Helsinki, Lahti, Tampere, Jyväskylä

Hakeminen
Tarvitset hakemuksen liitteeksi lääkäriltä selvityksen terveydentilastasi (B-lausunto, alle vuoden vanha). 
Täytä Kelan kuntoutushakemus KU132. Hakemuksen huolellinen täyttäminen auttaa kuntoutukseen pääsemisessä.   Jos tarvitset apua, soita meille Kiipula-Avireen, autamme sinua mielellämme. Toimita hakemus ja B-lausunto Kelan toimistoon.