Kahvilasta löytyi kutsumustyö pitkän linjan keittiöpäällikölle

Samalla kun Kymen lukon talo Kouvolan keskustassa on herännyt vähitellen henkiin Kiipulan ammattiopiston toimitilana, on katutasoon rakennettu pikkuhiljaa uutta lounaskahvilaa. Cafe Kiipula on toiminut jo jonkin aikaa opiskelijoiden lounaspaikkana, mutta nyt lounaskahvila on avannut ovensa myös kaikelle kansalle.

Cafe Kiipula on Kiipulasäätiön ja Kiipulan ammattiopiston uusi konsepti, joka avautuu ensimmäisenä Kouvolassa. Lounaskahvila tarjoilee sekä kahvilan antimia että lounaspöydän. Lounaskahvila toimii samalla ammatillisen erityisoppilaitoksen oppimisympäristönä. Ravintola- ja catering-alan perustutkintoa suorittavat opiskelijat pääsevät kokeilemaan taitojaan niin keittiössä kuin salin puolellakin erilaisissa tehtävissä.

- Meille on luotu hyvätasoinen lounaspaikka ja kahvila. Haluamme tuoda esille, että vaikka meillä opiskeleekin erityistä tukea tarvitsevia, olemme silti kaikki aivan tavallisia. Oman ammatti-identiteetin rakentaminen on tärkeää kaikille. Emme tee mitään sinne päin, vaan kaikki tehdään viimeisen päälle, Kiipulan ammattiopiston koulutuspäällikkö Leila Tauriainen painottaa.

Kaipaus merkitykselliseen työhön

Cafe Kiipulaa emännöi lounaskahvilavastaava Anu Autere. 15 vuoden uran ABC:llä tehnyt Autere sanoo nyt löytäneensä kutsumustyönsä.

- Kaipasin sitä, että voisin tehdä samaa työtä, mutta erilaisessa ympäristössä. Kun hain paikkaa, minulla oli myös vahva ajatus, että voin rakentaa tästä omanlaisen kahvilan, Autere kertoo.

Autere toteaakin, että kahvilaan on saanut laittaa oman sielunsa ja persoonansa mukaan.

- Koen, että tämä kaikki on kuin minulle tehty. Tuntuu ihanalle, että tämä on samalla oppimisympäristö. Voimme opiskelijoiden kanssa näyttää täällä kaikille, että me pystymme mihin vain! On oikeasti todella ihanaa, että on tällainen paikka, minne tulla töihin, Autere hymyilee.

Anu Autereen kädenjälki näkyy kahvilassa aina sen ruokalistasta sisustukseen. Lounaskahvilassa tarjoillaan kotimaisista raaka-aineista maukasta kotiruokaa ja mahdollisimman paljon laktoosittomia ja gluteenittomia ruokia, jotta ne kävisivät kaikille. Lähitulevaisuudessa panostetaan myös lähiruokaan.

Sisustuksessa taas näkyy Autereen rakkaus kirpputoreihin ja vanhaan tavaraan. Lisäksi Autere on tehnyt paljon itse aina kukka-asetelmista lähtien.

Leila Tauriaisen mukaan on ollut tärkeää, että kahvila on saanut taustalle alansa rautaisen ammattilaisen.

- Emme olisi voineet lähteä pyörittämään toimintaa aivan pystymetsästä. Anun ruokaa on kehuttu poikkeuksetta ja toisaalta myös opiskelijoiden on täällä todella hyvä olla, Tauriainen toteaa.

Lounaskahvilan ruokalista tulee elämään vuoden kierron mukaan. Opiskelijoille järjestetään myös mahdollisuuksia tehdä teemallisia ruokaviikkoja ja harjoitella vaikkapa brunssia tai äitienpäivälounasta. Tapahtumia rakennetaan opetussuunnitelmaa tukeviksi.


Salaattipoöytä on maittava. Kuva: Anneli Heikkilä

Kokous- ja tapaamispaikka

Leila Tauriainen korostaa, että lounaskahvilan aukaiseminen on ollut tiimityön tulos. Mukana suunnittelussa ja tekemisessä on lisäksi ollut ammattiopiston työhönvalmentaja Krista Nyström sekä opettaja Satu Almgrén.

- Kun kävimme Kiipusäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujalan kanssa tiloissa, näimme heti niiden potentiaalin. Halusimme luoda oikean oppimisympäristön ja oikea kahvilan keskelle kaupunkia ihmisten keskelle. Talossa voidaan kasvaakin, mutta ensin lähdetään tästä liikkeelle, Leila Tauriainen toteaa.

- Myös kiinteistön omistava Atlas-kiinteistöt on ollut valmis kuulemaan meidän lähtökohtiamme ja arkkitehti kävi suunnittelemassa kahvilatilat. Rakennushan on toiminut koulujen väistötilana, mutta nyt saamme herätettyä talon ja korttelin henkiin, hän lisää.

Tulevaisuuden suunnitelmiakin on jo tehty. Tauriainen ja Autere toivovatkin, että myös kaupungin asukkaat ja erilaiset yhdistykset ja yhteisöt olisivat heihin yhteydessä.

- Haluamme, että paikasta tulisi vielä enemmän kuin pelkkä lounaskahvila. Yhteisöllisyys on meille tärkeää ja olemme avoimia uusille ideoille. Täällä voi järjestää kokouksia tai pitää vanhuksille yhteisiä iltoja, naiset vinkkaavat.

Kahvila on auki klo 9-14. Lounasta tarjoillaan klo 10.30-13 välisenä aikana.
Kahvila löytyy osoitteesta Salpausselänkatu 26, Kouvola.


Kahvilan sisustus on Anu Autereen käsialaa.

Teksti ja kuvat, jos ei muuta mainita: Ulla Harju