Kiti Keski-Petäjän ensinäyttelyssä Maailmamme eläimiä kuvina on esillä 890 eläintä, joista jokaisen Kiti on piirtänyt ja koonnut taideteokseksi. Kiipulakeskuksen aulassa sijaitseva näyttely esitteleekin huiman määrän erilaisia eläimiä, mutta tuo myös samalla tärkeän viestin meille ihmisille. Piirustusten välissä on tyhjiä paperilappuja. Ne merkitsevät eläimiä, jotka ovat hävinneet maapallolta.

– Tällä taidenäyttelyllä halusin herätellä ihmisiä siihen, että maailmassa on hirveästi eläimiä, mutta niitä myös kuolee paljon sukupuuttoon. Tässä on vain murto-osa maailman eläimistä, Kiipulan ammattiopistossa eläintenhoitajaksi opiskeleva Kiti painottaa.

Maailman nykyinen tila on Kitille tärkeä. Taideteoksessakin on kulutettu mahdollisimman vähän luonnonvaroja, ja käytössä on ollut esimerkiksi uusiopaperi.

– Lahjoitan myös jokaisesta myydystä piirustuksesta 20 prosenttia WWF:lle. Haluan, että tuotto menee hyvään tarkoitukseen, Kiti lisää.

Tyhjät kohdat tarkoittavat sukupuuttoon kuolleita eläimiä
Tyhjät paperit piirustusten keskellä kuvaavat sukupuuttoon kuolleita eläimiä.


Ötökät pelottivat

Taidenäyttelyn piirustuksista löytyy eniten koiria, lintuja ja ötököitä. Kiti nauraa, että ötököiden piirtäminen oli pelottavaa.

– Pelkään ötököitä ja varsinkin kuvia ötököistä. Silti olen saanut piirrettyä 48 erilaista hyönteistä. Näin jälkikäteen kuitenkin harmittaa, kuinka paljon eläimiä jäi piirtämättä.

Piirtämisen lisäksi taiteellinen nuori nainen laulaa ja valokuvaa. Tällä hetkellä valokuvauksen kohteina ovat muun muassa omat kesyrotat, joita löytyy kotoa kymmenen. Lemmikeillä on myös suosittu Instagram-kanava, jolla on jo huimat 15.000 seuraajaa.

– Hoidan myös koiria ja kissoja. Asiakkaita minulla on jo melkein 20. Haluaisinkin jatkossa yhdistää valokuvauksen ja eläintenhoidon ja valokuvata nimenomaan eläimiä.

Kiipula on paras paikka

Taidenäyttelyn kokoaminen on vienyt aikaa. Kiti käytti yhden eläimen piirtämiseen 5-10 minuuttia. Eläimiä saattoi syntyä paperille jopa 30 päivässä.

– Lisäksi kuvat on liimattu ja ommeltu taustalle ja niihin on lisätty glitteriä. Kaikkiaan yhden kuvan tekemiseen meni 15-30 minuuttia. Olen aika nopea, mutta en kuitenkaan ikinä hutiloi, Kiti toteaa.

Kiti piirsi paljon lintuja
Kiti piirsi näyttelyään varten paljon muun muassa lintuja, joista yksi Kitin omista suosikeista on keisarinappari.

Kun opiskelu ja vapaa-aika ovat itsellä tasapainossa, riittää aikaa myös taiteelle.

– Minulla on tällä hetkellä tasapuolisesti opiskelua ja vapaa-aikaa. Silloin voin itse hyvin ja voin tehdä kaikkea, mitä haluan. Sitä paitsi tykkään tästä piirtämisestä niin paljon, että pistän ajan riittämään, nuori nainen summaa.

Kiti lisää vielä, että kokee Kiipulan olevan hänelle juuri oikea paikka olla ja opiskella.

– Kiipula on ihan paras paikka. Haluaisin olla täällä aina ja jäädä tänne myös töihin. Täällä on ollut tosi hyvä olla.


Kiti Keski-Petäjän näyttely löytyy Kiipulakeskuksen aulasta 6.9. saakka. Sen jälkeen näyttelyä voi ihastella myös Janakkalan pääkirjastolla. Kiti osallistuu lisäksi Kiipulassa Yrittäjäpäivään 5.9. ja on siellä kertomassa omasta yritysideastaan, jossa yhdistää eläintenhoidon ja valokuvaamisen.


Teksti ja kuvat: Ulla Harju