Kiipulassa on kevään aikana aloitettu kuntouttava työtoiminta etänä. Etänä tarjottavalla palvelulla halutaan madaltaa kynnystä aloittaa kuntoutus myös näin korona-aikaan.

– Tämä on helppo ja mahtava mahdollisuus päästä mukaan toimintaan ja aloittaa kuntoutus koronatilanteesta huolimatta. Toisaalta asiakkaan on etäjakson jälkeen halutessaan helppo siirtyä mukaan myös ryhmätoimintaan, Kiipulan työelämäkoordinaattori Marjo Siekkinen kertoo.

Kuntouttavaa työtoimintaa voidaan toteuttaa etäyhteyksillä tilanteissa, joissa asiakkaan ei ole mahdollista tulla fyysisesti Janakkalaan Kiipulaan. Toimintaa voidaan toteuttaa etänä joko kokonaan tai osittain. Käyttäjältä vaaditaan tietokone, tabletti tai älypuhelin sekä nettiyhteys.

– Tarvittaessa ja erikseen sopimalla asiakas voi lainata laitteen myös Kiipulasta, joten siitäkään ei tarvitse kantaa huolta, Siekkinen hymyilee.

Jokaiselle etänä aloittavalle kuntoutujalle tehdään toiminnan alussa henkilökohtainen suunnitelma ja tavoitteet. Kuntoutuja saa lisäksi koko ajan tukea työtoiminnan ohjaajalta.

– Myös vanhoille asiakkaille toteutetaan yksilöllisiä ratkaisuja esimerkiksi etä- ja läsnäolokuntoutusta yhdistellen ja tietysti koronarajoituksia kunnioittaen.

Ajan ja arjen hallintaa

Etänä toteutettavassa kuntouttavassa työtoiminnassa valmennus muodostuu henkilökohtaisista videotapaamisista tai esimerkiksi tekstiviestinnästä työtoiminnan ohjaajan kanssa. Lisäksi asiakkaalle annetaan konkreettisia valmennustehtäviä, joiden etenemistä seurataan. Viestintää voidaan toteuttaa myös ryhmänä.

 – Kuntoutujaan ollaan yhteydessä jokaisena kuntoutumispäivänä sovittuun aikaan. Samalla sovitaan tehtävistä ja varmistetaan tehtävien toteutuminen. Näin tuetaan asiakkaan ajankäytön hallintaa ja arjen rytmin säilymistä. Etäryhmätapaamiset puolestaan mahdollistavat vertaistuen, sosiaalisen vuorovaikutuksen ja yhdessä oppimisen sovituista teemoista, Marjo Siekkinen kertoo.

Etäkuntoutusalustana käytetään tietosuojattua Movendos-palvelua, joka toimii tietokoneiden, tablettien ja älypuhelimien internetselaimilla tai sovelluksella.

– Palvelun käyttöön saa tietysti opastusta Kiipulasta. Käytämme Movendoksen Mcoach-sovellusta myös Kelan kuntoutuksissa, joten se on tuttu alusta muissakin etäpalveluissamme, Marjo Siekkinen summaa.


Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä Kiipulan ohjaaja Sirpa Siren-Hakalaan sirpa.siren-hakala@kiipula.fi tai puh. 040 7142 909  tai Marjo Siekkiseen marjo.siekkinen@kiipula.fi tai puh. 040 7142 880.