Job shadow day on VATESin organisoima päivä, jossa osatyökykyisen on mahdollista seurata toisen työpäivää yhden päivän ajan. Kiipula osallistui päivään tarjoamalla mahdollisuuksia tulla seuraaman töitämme.

Job Shadow Day on päivä henkilöille, joiden elämäntilanne, sairaus tai vamma vaikeuttavat työllistymistä. Päivän tarkoituksena on tuoda esille erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoon. Job Shadow Day -päivänä pyritään järjestämään onnistuneita kohtaamisia työnantajien ja työn seuraajien välillä. Päivän aikana työn seuraaja pääsee tutustumaan unelmatyöhönsä oikealla työpaikalla ja näkemään, sopisiko työ hänelle. Työn seuraaminen sopii erityisesti siirtymävaiheessa oleville nuorille, jotka miettivät opintopolkuaan.Kiipula tarjosi tänä vuonna mahdollisuuksia seurata mm. puutarha-alan ja viestinnän töitä.

Kiipulan viestinnän töihin kävi tutustumassa Jaakko H. Kiersimme Jaakon kanssa kuvaamassa mm. puutarha-alan opiskelijoita arkisissa askareissaan. Lopuksi Jaakko kirjoitti mietteitään Kiipulasta ja siitä, mitä oli tutustumisensa aikana nähnyt ja kokenut.

Kiipula

Mitä tulisi tietää Kiipulasta? Sitä varmaan miettivät monet, jotka haluaisivat tulla tänne vierailulle tai jopa opiskelemaan. Sain itse viettää unohtumattoman hetken verran aikaa tässä maagisessa paikassa ja kerron, nyt teille minkälainen paikka on Kiipula.

Kiipula on ystävällinen ja avoin sekä henkisesti, fyysisesti kuin psyykkisestikin. Kaikki kohtaamani henkilöt täällä olivat ystävällisiä ja aidosti innoissaan siitä, mitä he tekivät. Enkä ollenkaan ihmettele tätä. Jos työsuhde-etuihin kuuluvat sellaiset asiat kuten eläinterapia ja kukkaterapia, niin ei ole ollenkaan ihme, että työympäristö säteilee voimakasta positiivisuutta. Näistä ihanista lääkemuodoista riittää jaettavaa koko yhteisölle.

Lopuksi haluaisin miettiä sitä kysymystä, että mitä yhteistä on niinkin yllättävillä paikoilla kuin Kiipula ja Huntingtonin kirjasto ja puutarha Kaliforniassa, Los Angelesissa. Molemmat paikat ovat huomattavan henkisen ja materiaalisen pääoman omanneiden henkilöiden luomia ja ne ovat tiedon ja kauneuden yhteenliittymiä. Tieto näkyy siinä tiedon määrässä, joka on varastoitu molempien ympäristöjen geeneihin. Toisessa paikassa tieto on fyysisenä, mutta toisessa se on ihmisissä. Ihmisissä, jotka ovat omistaneet elämänsä sen välittämiseen seuraaville sukupolville. Kauneus näkyy molemmissa paikoissa kukkaloistossa, joka on häikäisevää, sekä toisessa myös ihmisissä. Ja nyt kun ajattelen vielä, niin myös Mikkelin Kenkävero muistuttaa tätä paikkaa kauniisti ajan patinoimine rakennuksineen. Mikäpä on sen kauniimpaa, kuin uusi ja vanha yhdessä.

Kirjoittaja on opiskelija, joka eräänä kauniina päivänä saapui Kiipulaan ja ihastui siihen ikihyviksi.
Jaakko H. ”