Töissä Hämeen linnalla

Oletko ikinä miettinyt miten Hämeen linnan vallihaudan jyrkät nurmikot leikataan? Tai että kuka sen tekee? Tänä kesänä vallihautojen ja linnan viheralueista huolta on pitänyt Kiipulan ammattiopiston toisen vuoden metsäalan opiskelija Teemu Kinnunen. Teemu käy kesäkuun ajan kesäkoulua.

Teemun vastuualueisiin kuuluu ulkoalueiden hoito, käytännössä nurmikon leikkuuta ruohonleikkurilla ja trimmerillä. Teemu on ollut hyvin tehokas työntekijä ja hänen mukaansa työt loppuivat, kun ruoho kasvoi liian hitaasti. Sen myötä toimenkuvansa on laajentunut kesän aikana: Teemu on päässyt tekemään osana työtään myös ns. arvoniittyjen hoitoa vallihautojen reunalla

Nuoren miehen kiipeilyharrastuksesta on ollut selkeä hyöty työnteossa, sillä linnan jyrkät rinteet ovat hyvin haasteellisia alueita työskennellä. Teemu mainitseekin, että kiipeilyharrastuksessa kehittynyt kehonhallinta on ollut eduksi näissä töissä. Turvavaljaat- ja köysi ovat käyneet tutuiksi. Työturvallisuus on avainasemassa, sillä rinteessä trimmerin kanssa keikkuminen ei ole helppoa: varustus on raskas ja rinteessä on lisäksi eroosiovaara.

    

Teemun työtä linnalla opastaa ja valvoo Kiipulan ammattiopiston ohjaaja Ida-Mari Toivonen. Ida-Mari toteaa, että häntä jännitti alkuun kai eniten, kun Teemu aloitti työt köysien varassa. ”Unettomia öitä tuli pari vietettyä, kun jännitti miten Teemu pärjää, mutta turhaan stressasin, Teemu on osoittanut olevansa mies paikallaan. Voin luottaa siihen, että kaikki menee hyvin: Teemulla on hyvä itsenäinen ote töihin ja jälki on erinomaista.”

Teemun mukaan parasta työssä on ollut sen fyysisyys. ”Olen aina tykännyt tehdä fyysisiä töitä ja ulkohommat ovat ihan parasta, varsinkin nyt, kun kelitkin ovat olleet kohdillaan. Olen kyllä nauttinut tästä.” Teemu pitää myös linnan piha-alueet siistinä, korjaa roskat pois ja tarvittaessa harjaa kulkusillat sorasta ja hiekasta. ”Tärkeintä on, että on nättiä ja turistit tyytyväisiä”, kommentoi Teemu, joka välillä on päässyt myös asiakaspalvelutehtäviin opastamaan epätietoisia turisteja oikeisiin paikkoihin.

Teemu on tarttunut hanakasti tehtäviin ja saanut työstään erinomaista palautetta, mikä pistää nuoren miehen silmät säihkymään ja hymyn leveäksi. ”Onhan se kiva, kun saa hyvää palautetta”, hän kuittaa. Museon työntekijät ovat kuulemma kiitelleet, ettei työn jälki ole koskaan aiemmin ollut näin hyvää.

Teemu virnistää, että vaikka on pienen ikänsä Hämeen linnaa katsellut, hän ei ole ikinä ajatellutkaan olevansa siellä töissä, vaalimassa omalta osaltaan arvokasta kulttuuriperintöä, varmistamassa, että linnan ympäristö säilyy hyvässä kunnossa. Perinnemaiseman hoito kuuluukin osana metsäalan perustutkinnon perusopintoja.

Määrätietoinen Teemu toivoo kovasti, että saisi Hämeen linnasta myös jatkopestiä, työssäoppimispaikka syksylle olisi mieluinen. Teemun tulevaisuus näyttää valoisalta ja tekijälle varmasti löytyy töitä!

Teksti: Minna Leino
Kuvat Ida-Mari Toivonen