KIILA-kuntoutus on ammatillista työkykyä tukevaa kuntoutusta työelämässä oleville. Se tukee työntekijän työkykyä ja edistää hänen pysymistään työelämässä. KIILA-kuntoutus toteutetaan työpaikka- tai ammattialakohtaisena kurssina.

Keravalainen Sami Grönlund, 44, aloitti syksyllä 2016 kuntoutumisen Lassila & Tikanojan omassa viiden hengen ryhmässä. Kun noin kolmasosa Kiila-kurssista on takanapäin, Sami on jo huomannut paljon  myönteisiä vaikutuksia arjessaan: ”Olen nyt paljon virkeämpi töissä ja päättäväisempi, ja toki on massaakin kadonnut kokonaista 8 kiloa!”, Sami kertoo.

Samilla on perussairaus, joka aiheuttaa hänelle fatiikkia, voimakasta uupumusta. Työssään Sami viettää paljon aikaa toimistossaan vastaten älyavainten koodaamisesta, rakentamisesta ja ylläpidosta. Näyttöpäätetyön ergonomia onkin katsottu kuntoon Kiipulan työfysioterapeutin Sari Poutasen kanssa. Sami kiittelee Saria vuolaasti ”kotiläksyistään”, joita Sami on tunnollisesti tehnyt. Tavoitteena on keskittyä päivässä viitisen minuuttia ja pohtia kuntoutumisen tavoitteita. Lisäksi pidetään liikuntapäiväkirjaa, joka pitää yllä liikunnan motivaatiota. Sarin kanssa on yhdessä laadittu painonpudotustavoite, joka on hyvällä mallilla. Kilot karisevat kuukausittain.

Punttisalitreeni on vienyt miehen mennessään ja juoksulenkilläkin jalka nousee. Lisääntynyt jaksaminen tuo monipuolisuutta vapaa-aikaan: Sami toimii aktiivisesti paikallisessa salibandyseurassa ja on aloittanut siellä päävalmentajan pestin.  Kiila-kuntoutuksen etäjaksoina tukea antavat myös saman työyhteisön muut Kiila-kuntoutujat. Vaikka kuntoutujat eivät olleetkaan toisilleen tuttuja entuudestaan, kollegoiden tuki on 110%:sta. Tsemppiviestejä vaihdellaan porukan omassa What’sUp -ryhmässä. Samin mielestä avomuotoinen kuntoutus on nykypäivää ja varsin toimivaa. Se vahvistaa vielä Kiipulassa pidettävien lähijaksojen vaikutusta: ”Silloin ollaan todella asian äärellä, ei vilkuilla sähköposteja tai muita työjuttuja, vaan paneudutaan täysillä omaan kuntoutumiseen.”