”Tekeminen antaa hyvän olon tunnetta”

Kiipulan ammattiopiston opiskelijat ovat mukana kauppakeskus Linnaan avattavan taidehankkeen rakentamisessa. Taideprojekti syntyy Hämeenlinnan kaupungin ja Upeart ry:n yhteistyössä ja sen tarkoituksena on tarjota avoin ja ilmainen taidetila kaikelle kansalle.

Kiipulan kiinteistönhoidon opiskelijat ovat mukana vauhdittamassa Hämeenlinnan keskustassa sijaitsevan kauppakeskus Linnan alakerran rakentamista taidetilaksi. Kun yhteistyömahdollisuutta tarjottiin Upeartilta, lähti ammattiopiston opettaja Jari Järvinen innoissaan mukaan projektiin. Mukana Kiipulasta on kymmenisen puhtaus- ja kiinteistöpalvelualan opiskelijaa opettajansa Ari Hahtalan johdolla.

– Tämä on iso projekti ja hieno mahdollisuus myös meille ja opiskelijoillemme. On upeaa, että meitä pyydettiin mukaan, Jari Järvinen toteaa.

Vaikka itse taiteen sisältö pidetään vielä salaisena, riittää kauppakeskus Linnan alakerrassa opiskelijoille monenlaista työtä. Kiipulan ammattiopiston opiskelijat ovat päässeet tekemään erilaisia rakenteita taideinstallaatiota varten, irrottamaan vanhoja ikkunateippejä, suojaamaan tiloja maalaustöiltä sekä tekemään monenlaisia pienempiä töitä.

– Meille on tietysti Kiipulan mukanaolosta valtava apu. Opiskelijat opettajan johdolla ovat tarttuneet useisiin erilaisiin tehtäviin, joita tällaisen kohtuuison taidehankkeen rakennuksessa on, Upeartin taiteellinen johtaja Jorgos Fanaris kertoo.

Oman alan töitä


Saku Turunen ja Marko Rosenqvist rakentavat tiloja kauppakeskus Linnassa näyttelyä varten.


Kolmatta vuotta kiinteistönhoitajaksi opiskeleva, Kirkkonummelta kotoisin oleva Saku Ilola on erityisen tyytyväinen tarjottuun työhön. Ilolan mukaan konkreettiset työprojektit ovat opiskelijoille tärkeitä.

– Kyllä tämä antaa itselle ihan hyvän olon tunnetta, kun pääsee tekemään oman alan töitä oikeaan ympäristöön. Tämä on hyvää vaihtelua koulussa istumiselle ja projekteille Kiipulassa, Ilola kertoo.

Ilola on päässyt muun muassa suojaamaan seiniä tulevaa maalausta varten yhdessä Wannasri Aphinan kanssa. Myös Aphina on iloinen työmahdollisuudesta.

– On tämä kivaa. Tuntuu hyvältä tehdä näitä hommia, nuori mies toteaa.

Työt osa opintoja

Opettaja Jari Järvisen mukaan rakennusprojekti saadaan sujuvasti osaksi nuorten opintoja.

– Opiskelijat suorittavat samalla Rakennustekniset korjaukset -tutkinnonosaa. He ovat olleet hyvin innoissaan, kun pääsevät tekemään vähän erilaista hommaa, Järvinen summaa.

Saku Ilolan mukaan konkreettinen tekeminen oli juuri se syy, miksi hän päätyi opiskelemaan Kiipulaan.

– Kiipulassa on enemmän maata ja tilaa, ja pääsemme ajamaan muun muassa traktoreilla. Minulla oli opiskelemaan tullessa traktorikortti jo valmiina ja olen päässyt ajamaan todella paljon opiskelun aikana. Se on tuntunut hyvältä, Saku Ilola summaa.

Teksti ja kuvat: Ulla HarjuKevään yhteishaku syksyllä 2020 alkavaan vaativana erityisenä tukena järjestettävään ammatilliseen koulutukseen on 11.3.-1.4.2020 klo 15 mennessä.