Valikko

Hemba Aganze, tuttavallisemmin Dani, on päässyt unelmiensa kesätyöpaikkaan Hämeenlinnan Harvialantien S-Markettiin. Dani valmistui Kiipulan ammattiopistosta liiketoiminnasta keväällä ja oli jo viettänyt useamman kuukauden harjoittelussa kaupassa. Harjoittelun aikana Dani osoittautui varmaksi ja ammattimaiseksi työntekijäksi, ja tuloksena hän sai kesätyöpaikan.

– Hienolta tuntuu, Dani hymyilee tyytyväisenä.

Dani aloitti opiskelunsa Kiipulassa kolme ja puoli vuotta sitten Hämeenlinnan Tuva-ryhmässä. Tutkintoon valmentavan koulutuksen kautta hän tutustui liiketoiminnan perustutkintokoulutukseen ja totesi alan olevan häntä varten.

– Halusin oppia kaupan alan töitä. Minua kiinnosti oikeastaan kaikki se, mitä kaupan töihin kuuluu, Dani toteaa.

– Haluan tehdä töitä, etten jää vain kotiin. Kun menin Kiipulaan, ymmärsin, että tämä on se juttu mitä haluan.

S-Marketissa harjoittelun aikana Danin töihin on kuulunut muun muassa etuvetojen tekoa eli tuoterivien siistimistä sekä asiakkaiden neuvomista tuotepaikoista.

– Olen tykännyt ihan kaikesta. Eniten pidän kuitenkin hyllyttämisestä, Dani hymyilee.

Merkonomiksi valmistunut opiskelija asettaa merkonomin lakin päähänsä.
Danin valmistujaisia juhlittiin huhtikuussa.

Vuosien yhteistyö tuottaa tulosta

Harvialantien S-Marketin ja Salen myymäläpäällikkö Sakari Helin kehuu Dania varauksetta.

– Dani on hirveän sympaattinen ja asenne on huippulaatua. Sillä pääsee todella pitkälle. Hän on aina iloinen, tervehtii kaikkia ja on positiivinen, Helin toteaa.

Kahdessa Harvialantien kaupassa on yhteensä noin 30 työntekijää.

– Meillä käy melkein kuukausittain myös työssäoppijoita. Kiipulankin kanssa olemme tehneet yhteistyötä vuosia. Vuorovaikutus on avointa ja toimii hienosti. Kiipulassa on panostettu yhteistyöhön ja sitä halutaan oikeasti pitää yllä.

Helinin mukaan yksi S-ryhmän vahvuuksista on juuri se, että harjoitteluun tulevia kohdellaan samalla tavalla kuin muitakin.

– Vaikka Danikin kävi harjoittelussa muissa kauppaketjuissa, päätyi hän lopulta meille. Dani on sanonut viihtyvänsä ja mielestäni se kertoo meidän kulttuuristamme ja siitä, että olemme molemmin puolin löytäneet yhteisen sävelen. Dani on päässyt osaksi työyhteisöä. Se on meidän vahvuutemme.

– Mukavaa, että olemme saaneet antaa opiskelijoille mahdollisuuksia. Samalla opiskelijat näkevät käytännössä, miten homma toimii. He pääsevät kiinni siihen, mitä työ oikeasti on ja oppivat työelämän pelisääntöjä, Sakari Helin jatkaa.

Useat harjoittelijat ovat saaneet työpaikan S-Marketista harjoittelujaksonsa jälkeen.

– Vuosien varrella vastaan on tullut helmiä, ja useampiakin työharjoittelijoita olen palkannut vakituiseen työhön. Olen siitä itse todella ylpeä, teemme tärkeää työtä. Siitä tulee onnistumisen fiilis, kun ihmiselle on löydetty paikka tässä yhteiskunnassa, Helin toteaa.

Sakari Helin toimii myymäläpäällikkönä ja vastaa harjoittelijoiden kanssa toimimisesta.

Hyväntuulinen asiakaspalvelija

Myös Danin kanssa kaupalla ohjaajana toiminut Mira Mäkelä Kiipulan ammattiopistosta kehuu nuorta valmistunutta ja hänen asennettaan.

– Dani on ahkera ja aina hyväntuulinen asiakaspalvelija. Hän tietää mitä haluaa. Danilla on kova motivaatio tehdä työtä ja hän nauttii työstään, Mäkelä korostaa.

Dani puolestaan kehuu Kiipulaa. Opiskelua hän ei ole kokenut raskaaksi.

– Kiipulassa on ihania opettajia. Sain apua tarpeeksi. Vaikeaa on ollut kieli ja puhuminen, mutta olen oppinut hyvin uusia sanoja.

– Voin suositella Kiipulaa. Opettajat pitävät huolta opiskelijoista, Dani summaa.

Ohjaaja Mira Mäkelä kehuu Danin asennetta työtä kohtaan.

Teksti ja kuvat: Ulla Harju