Sanotaan, että kauneus on katsojan silmissä, mutta onhan kauneus muutakin kuin aivoissa piirtyvä kuva. Minusta kauneus on kooste kaikkien aistien tuottamasta synenergisestä sopasta, jota hämmennetään kokijan omien tunteiden voimalla. Tästä näkökulmasta menneen lauantain (14.9.) KiipFit Trail run -polkujuoksu oli tämän tekstin otsikon mittainen: kaunis maisema, hyvä tunnelma, syksyn tuoksu ja mahdollisuus jälleen haastaa itsensä juoksijana.

Loistavassa syyssäässä toteutettuun KiipFit Trail Run -juoksutapahtumaan osallistui rapiat 250 juoksunharrastajaa. Matkoja oli kaksi, maastopuolimaraton ja -kymppi. Tyyli oli vapaa ja fiilis rento. Janakkalan Janan Kiipulassa järjestämä kisa järjestettiin jo kymmenennen kerran. Reitit kiertelivät Kiipulan harjumaastoja. Polvia ja pohkeita repivien nousujen vastapainoksi juoksijoille tarjottiin tasamaan kirmailua puolukanvarpujen seassa pehmeillä metsäpoluilla.

Juoksutapahtuma sopii hyvin Kiipulaan kuntoutuksen, koulutuksen ja kokouspalvelujen rinnalle. Liikunnan terveysvaikutukset ovat kiistattomia. Säännöllinen liikkuminen tuottaa hyvää niin fyysiselle kuin psyykkisellekin terveydelle. Tähän lisäisin sosiaalisen puolen. Liikunta isompien tai pienempien porukoiden kanssa lisää hyvinvointia ja tuo iloa elämään. Ei KiipFitissä nyt yhtä perhettä olla, mutta ehkä lähes serkkuja kumminkin.

Liikunnaksi lasketaan se, kun syke nousee ja ihminen hengästyy. Tutkijat erottelevat fyysisen kunnon ja terveyskunnon. Fyysinen kunto on suorituskykyä ja kuntoliikunta sen parantamista. Terveyskunto tarkoittaa terveyden kannalta riittävää liikuntaa. Jo melko vähäinen liike tekee kutaa verenpaineelle, tukirangalle ja vaikkapa oman painon hallinnalle.

Maastossa jolkottelu lisää palettiin myös luonnon parantavan voiman. Kiipulassa harjoitetaan kaikessa toiminnassa green care -ajattelua. Siinä luonto (niin kasvit kuin eläimet) otetaan toiminnan osaksi. Koulutuksen ja kuntoutuksen ohella myös matkailijat ja lukuisat yritysvieraat ovat löytäneet Kiipulasta moniulotteisen mahdollisuuden yhdistellä luontoaktiviteetteja niin arjen työhön kuin vapaa-aikaan.

Green care -ajattelussa luonto voi olla monessa roolissa. Luonto voi olla maisema, jossa toiminta tapahtuu. Kävellään tai kokoustetaan metsässä, ihmetellään lampaita ja kanoja, vietetään ilta kodalla. Luonto voi olla myös tekemisen kohde ja sisältö. Luonnonmateriaaleista voi tehdä kaikenlaista, syksyllä sienestys ja marjastus voivat olla osa toimintaa, ja erityisesti lapset ovat Kiipulassa ihastuneet eläinten paijaamiseen.

Syvemmälle aiheeseen mentäessä puhutaan eläin- ja luontoavusteisesta kuntoutuksesta tai jopa terapiasta. Avustajakoiria on jo moneen lähtöön. Kiipulassakin on kokeiltu luokkakoiria, joille aremmankin opiskelijan on helppo kertoilla huolistaan. Ratsastusterapia tuo läheisyyden ja voiman tunnetta osallistujalle. Monelle mielenterveytensä kanssa painiville luonto toimii suunnitelmallisena mielen tasapainon tukena.

Kymmenvuotias KiipFit on vielä tapahtumana nuori verrattuna Kiipulahölkkään. Se ravataan jo 20. kerran Kiipulan kauniissa harjumaisemissa 12.10. Uusin tulokas Kiipulan liikuntatapahtumaperheessä on maastopyörätapahtuma. Järjestyksessään kolmas KiipMTB ajetaan tänä vuonna 6. lokakuuta. Frisbeegolf-rata avattiin pari vuotta sitten. Tapahtumien kulissit, metsä polkuineen, on avoinna kaikille kesät talvet.

liikuntaterveisin

Petteri Ora

KiipFitin 50-60 -vuotiaiden entisten nuorten tämän vuoden neljäs… ensi vuonna korokkeelle?

Ex-kiipulalainen Terhi Mononen osallistui puolimaratonille. Petteri Aalto Kiipulasta on järjestelyjen monitoimimies ja Janan yhteistyöhenkilö

puolimaratonin startti

 Puolimaratonin startti