Kiipula Guest Housessa harjoittelijat tuovat uutta myös työyhteisöön

Radka Karbanovan silmät syttyvät ja suu kääntyy hymyyn, kun hän alkaa kertoa omasta työkokeilustaan Kiipula Guest Housessa.

– Olen tosi onnellinen tällä hetkellä. Minä tykkään olla täällä, saan olla ihmisten kanssa ja tehdä tätä työtä. Täällä on tosi hyvä olla.

Slovakialainen Karbanova on asunut jo useamman vuoden Suomessa. Hän työskenteli pitkään Lidlin varastolla Janakkalassa, mutta ongelmat ja kivut molemmissa käsissä pakottivat nuoren naisen sairaslomalle ja leikkaukseen. Edelleen Karbanova on pitkällä sairaslomalla, jolle ei näy loppua.

– Olen ollut sairaslomalla kolme vuotta. Minulla on ongelmia molemmissa käsissä, en voi juuri kirjoittaa tietokoneella enkä voi nostaa mitään painavaa.

Työkokeiluun Kiipulaan Karbanova päätyi ammatillisen kuntoutuksen kautta. Tuki- ja liikuntaelinsairaiden TULES-kuntoutuskurssin ohjaaja oli kertonut työkokeilun mahdollisuudesta ja kehottanut ottamaan yhteyttä Guest Houseen.

– Soitin tänne ja kysyin, olisiko se mahdollista. Ja nyt olen täällä! Radka Karbanova nauraa.

Harjoittelua tulevaisuutta varten

Talven korvalla harjoittelujaksoa Kiipula Guest Housessa on ollut suorittamassa myös ammattiopiston merkonomiopiskelija Jimmy Sundell. Harjoittelu on ollut mieluisaa.

– Täällä on ollut mielenkiintoista. Olen päässyt tekemään ja oppimaan kaikkea uutta, Jimmy kertoo.

Riihimäeltä kotoisin olevalla Jimmyllä on menossa toinen vuosi opiskeluissa Kiipulassa. Jimmyllä on liikuntarajoitteita ja hän liikkuu kävelykeppien varassa. Kiipulasta löytyikin opiskelupaikka, jossa tutkinto oli sopivinta suorittaa. Myös harjoittelupaikassa rajoitteet on otettu huomioon ja Guest Housessa Jimmyn työt sisältävät toimistotöitä. Harjoittelua on kuusi tuntia kahtena päivänä viikossa kuuden viikon ajan.

– Olen saanut tehdä laskutuslähetteitä ja tutustunut siihen, miten asiakkaita majoitetaan ja miten majoitusprosessi toimii. Olen myös päässyt tekemään mainoksia.

Jimmy Sundell haaveilee tulevaisuudessakin työpaikasta toimistossa.

– Jos vain pystyn, on tarkoituksena tulevaisuudessakin tehdä toimistotöitä. En vain vielä tiedä, millä alalla. Matkailukin voisi kiinnostaa, Jimmy hymyilee.

Jimmy Sundell harjoittelussa Guest Housessa
Jimmy Sundell on päässyt harjoittelunsa aikana tekemään erilaisia toimistotöitä.

Vaihtelua perusarkeen

Kaksi erilaista harjoittelijaa on tuonut myös Guest Houseen erilaista vipinää. Palveluvastaava Reetta Ersfolkin mukaan Guest Houseen otetaankin mielellään ekstrakäsiä uutta oppimaan.

– On kuitenkin harvinaista, että meillä on kaksi harjoittelijaa samaan aikaan. Tällä kertaa se on onnistunut erilaisten harjoitteluaikojen vuoksi, Ersfolk hymyilee.

Opiskelijat ja muut työssäoppijat tuovat mukavaa vaihtelua myös työntekijöiden perusarkeen.

– On hienoa, että meillä on mahdollisuus toimia oppimisympäristönä. Jokainen tuo omalla persoonallaan ja osaamisellaan meille jotakin uutta. Kokemus erilaisuudesta on varmasti hyväksi myös asiakkaillemme.  Meillä vastassa voi olla vaikkapa pyörätuolissa istuva tai niin kuin Radkan tapauksessa joku, jonka äidinkielenä ei ole suomi, Reetta Ersfolk toteaa.


Halu tehdä töitä

Radka Karbanova on Guest Housessa viettämänsä työkokeilun aikana työskennellyt respassa ja asiakaspalvelutehtävissä. Huonekierrokset ovat osa työrutiineja, samoin kevyt siivous. Lisäksi hän on tehnyt laskutusta sen verran kuin kädet ovat antaneet myöten olla tietokoneella. Ihmisten kanssa työskennellessä myös suomen kielen taito on parantunut roimasti.

– Olen tällä viisi tuntia neljänä päivänä viikossa. Kuulen paljon suomea ja jos en ymmärrä, kysyn lisää. Opiskelen myös aina keskiviikkoisin kieltä, Karbanova kertoo selvällä suomen kielellä.

Karbanovan työkokeilujakso loppuu joulukuussa. Silloin edessä on kuuden viikon loma kotona Slovakiassa. Paluu loman jälkeen takaisin Suomeen kuitenkin pelottaa. Ammatillinen kuntoutus on loppumassa ja töistä ei ole tietoa.

– Toivoisin, että minulle löytyisi paikka, jossa työskennellä. Arki sujuu paremmin, kun on aikataulu minkä mukaan toimia, ja päivät ja viikot menevät nopeasti. Minun olisi parempi olla töissä ja olisin todella onnellinen, jos saisin töitä, Radka Karbanova summaa.


Radka Karbanova tekee huonekierrosta, jonka aikana hän tarkastaa, että kaikki on kunnossa uusia majoittujia varten.

Teksti ja kuvat: Ulla Harju