Työuralle-hanke on julkaissut kolme erilaista videota, joista käyvät ilmi opiskelijoiden erilaiset polut työelämään.

– Yksi esittelee tällä hetkellä opiskeluita suorittavan opiskelijan tarinan. Näytämme myös jo ammattiin valmistuneen ja työllistyneen henkilön polkua työelämään. Lisäksi esille nousee työnantajan näkökulma, projektipäällikkö Kati Jokio kertoo.

Jokion mukaan ajatuksena on tuoda esiin tukea tarvitsevan opiskelijan mahdollisuudet saada työtä ja tehdä sitä yhdenvertaisena osana työyhteisöä.

– Videoiden avulla halutaan myös madaltaa kynnystä työllistää tukea tarvitseva henkilö, Kati Jokio summaa.

Yritysyhteistyö on tärkeä osa tukea tarvitsevien nuorten työllistymistä. Esimerkiksi Vanajanlinnassa ollaan oltu tyytyväisiä oppilaitosyhteistyöhön Kiipulan ammattiopiston kanssa.

Vanajanlinnan siivouspäällikkö Leena Saarisella onkin opiskelijoille terveisiä.

– Tänne vain hakeutumaan töihin rohkeasti! Saarinen rohkaisee.


Vanajanlinnan toimitusjohtaja Marko Majamäki kertoi videolla työantajan näkökulman tukea tarvitsevien nuorten työllistämisessä.

Mieluummin kyllä kuin ei

Oman tarinansa videolla kertoo muun muassa kohta 20-vuotta täyttävä Sampsa Räisänen. Sampsa opiskelee kolmatta vuotta liiketaloutta Kiipulan ammattiopistossa, joten töihin lähtö siintää jo tulevaisuudessa. Työharjoittelua nuori mies on ehtinyt jo tekemään Tervakosken K-Kaupassa sekä kotikaupungissaan Jyväskylässä XXL-urheiluliikkeessä.

– Tykkäsin olla molemmissa paikoissa töissä. Parasta oli kassalle pääseminen ja tuotteiden hyllyyn laittaminen. Tulen myös hyvin toimeen asiakkaiden kanssa, Sampsa hymyilee.

Energinen, hyväntuulinen ja ulospäin suuntautunut nuori mies oli kuin omiaan videokameran edessä. Omaksi vahvuudekseen Sampsa kertookin sen, että hän tykkää puhua ihmisten kanssa. Hienointa elämässä taas on uusien asioiden oppiminen ja kokeileminen. Yksi näistä asioista on videolla esiintyminen.

– Sanon mieluummin asioille kyllä kuin ei, Sampsa nauraa.

Sampsan mukaan Kiipula on hyvä paikka opiskella ja saada ystäviä.

– Kiipulassa parasta on kaverit ja uuden oppiminen. Jos tuntuu, ettei jotain oikein opi, on aina joku auttamassa, Sampsa kiittelee opintopaikkaansa.


Sampsan idoli on Antti Tuisku, jonka tahdissa hän tanssii usein koko koulumatkan.


Työuralle! - Sampsan tarina

Työuralle! - Vanajanlinna

Työuralle! - Vanajanlinna

 
Työuralle on ESR-rahoitteinen hanke, jonka toiminta-alue on Kanta-Häme. Päätoteuttajana hankkeessa on Kiipulasäätiö, osatoteuttajina Forssan ammatti-instituutti FAI, Hyria koulutus, Ammattiopisto Tavastia ja uraohjauksen asiantuntijaroolissa HAMK ammatillinen opettajakorkeakoulu.

Kuvat ja teksti: Ulla Harju