Valikko

Opetuskeittiöltä kuuluu iloista puheensorinaa, kun Janakkalan toimipaikan Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan TELMA-koulutuksen kesäkoululaiset valmistavat mansikkakakkua. Tänä kesänä kesäkoulussa on mukana kuusi opiskelijaa eri TELMA-ryhmistä.

Telmojen kesäkoulu kestää kokonaisuudessaan kolme viikkoa, jatkuen aina juhannukseen asti. Opiskelijat voivat osallistua kesäkouluun joko koko kolmen viikon ajaksi tai lyhyemmissä jaksoissa.

Kesäkoulun ohjelma on suunniteltu tarjoamaan opiskelijoille monipuolista ja mielekästä tekemistä. Ohjelmaan kuuluu muun muassa uimista, retkiä, ulkopelejä ja ruoanlaittoa. Kesäkoulun toiminta muistuttaa monille tuttuja kesäleirejä, joissa päivät täyttyvät erilaisista aktiviteeteista ja yhdessäolosta.

– Tällä viikolla kävimme retkellä Hakolan Marjatilalla ihailemassa eläimiä ja maistelemassa tilan tuotteita. Eilen taas vierailimme vähän lähempänä Kiipulan eläinpihalla katsomassa riikinkukkoja, ohjaaja Johanna Salola Kiipulan ammattiopistosta kertoo kesäkoulun retkistä.

– Joo, ne riikinkukot piti pahaa ääntä, opiskelija Mikael muistelee.

Laadukasta ja monipuolista tekemistä

Kesäkoulun merkitys on moninainen. Se kerryttää opiskelijalle opiskeluaikaa, vaikka opiskelu kesäkoulussa onkin leirimäisempää kuin talven aherrus. Lisäksi kesäkoulu tarjoaa nuorille mielekästä ajanvietettä kesäkaudelle ja mahdollisuuden viettää aikaa opinnoista tuttujen kavereiden kanssa. Tärkeää on myös se, että kouluviikot mahdollistavat nuorten läheisille töissä käymisen koulujen kesälomakauden alettua. Kesäkoulun toiminta tukee opiskelijoiden sosiaalista ja toiminnallista kehitystä tarjoten samalla mukavia kesämuistoja.

– TELMA-koulutuksen kesäkoulu on erinomainen esimerkki siitä, kuinka nuorille voidaan tarjota laadukasta ja monipuolista tekemistä muutamaksi kesäkuun viikoksi, samalla tukien heidän perheidensä arkea, Johanna Salola summaa.

Suurin osa kesäkoululaisista majoittuu viikolla ammattiopiston asuntoloissa, osa heistä yöpyy myös kotona. Asuntoloissa yöpyvien arki on sovellettu kodinomaiseksi aina omasta huoneesta huolehtimisesta asiointibussilla kaupassa käymiseen asti.

– Menen tänään S-Markettiin ruokaostoksille ohjaajan kanssa. Ostan sieltä omat iltapalat ja ehkä vähän herkkuja, opiskelija Leevi hymyilee.

Mutta miten on, suosittelisivatko opiskelijat kesäkoulua muille sitä harkitseville?

– Täällä on kiva olla, kannattaa tulla, Mikael hymyilee.

– Joo todellakin kannattaa tulla, Leevi kannustaa.

Opiskelija Aatu näyttää hymyillen sydän viittomaa viihtymisen merkiksi.

Kesäkoulussa opitaan muun muassa keittiöaskareita.

Teksti ja kuvat: Olga Siikaluoma