Kiipulan syyskausi avattiin komeasti humpalla ja ilotulituksella Elojuhlissa elokuun viimeinen päivä. Kiipulan Janakkalan toimipaikan tiluksille oli avoimen kutsun innoittamana tullut useampi sata osallistujaa. Tekemistä ja ihmeteltävää riitti kaikille.

Kahta päivää aikaisemmin järjestettiin HAMKin kampuksella Hämeenlinnassa jo viidettä kertaa Työllistymisen mahdollisuudet –seminaari. HAMKin opettajakorkeakoulun ja Kiipulan ammattiopiston ideasta käynnistyneen jokasyksyisen seminaarin tavoite on esitellä ammatillisen erityisopetuksen uusimpia tuulia ja koota yhteen tekijöitä koulumaailmasta, järjestöistä ja työelämästä.

Ammatillinen koulutus on käynyt läpi rankan säästökuurin ja uuden lain mukaiset toimintatavat on otettu käyttöön. Seminaarissa ei kuitenkaan turhia voivoteltu, vaan katse oli tiukasti tulevassa. Ammatillinen erityisopetus niin Kiipulassa kuin muuallakin jyrää tuloksellisesti eteenpäin hyvien yhteistyökumppanien kanssa. Seuraavassa muutama poiminta seminaarin teemoista Kiipulan kannalta:

- Uraohjausta käsiteltiin kahdessa yhteensä neljästä työpajasta. HAMKin TESSU-hanke ja Helsingin Diakonissalaitoksen VAMOS esittelivät nuorten ohjauksen malleja. Toisessa työpajassa keskusteltiin esimerkein yritysten monimuotoisesta rekrytoinnista. Kiipulan vahva yhteistyökumppani, Tammer-Tukun Juha Hurme, kertoi yleisöpuheenvuorossaan, kuinka koko työpaikka saadaan tukemaan monimuotoisuutta.

- Perustutkintokoulutuksessa ei enää erotella aikuisia ja nuoria. Ikäerojen myötä opiskelijoiden erot elämäntilanteissa ja oppimisvalmiuksissa voivat samassa ryhmässä olla varsin suuria. Aikuisten perustaitojen tukemisen menetelmiä esiteltiin yhden työpajan puheenvuoroissa. Kiipulan Noheva-hanke kumppaneineen on nettisivuilleen koonnut kattavan valikoiman menetelmiä tähän tarpeeseen.

- Kansainvälisyys on erottamaton osa ammatillista koulutusta. Kiipula on viime vuosina ollut opiskelijamääräänsä nähden erityisoppilaitoksista suurin opiskelijoiden ulkomaanjaksojen järjestäjä. Seuravan kahden vuoden aikana Kiipulasta lähtee noin 60 opiskelijaa parin viikon oppimismatkalle. Kiipula ja Luovi esittelivät yhteisessä pajassaan reissuista oppimisen hyviä käytäntöjä.

- Suomeen muualta muuttaneiden joukossa on myös paljon erityistä tukea urallaan tarvitsevia. Kansainvälisyyspajassa esiteltiin myös tämän joukon opiskelu- ja työvalmiuksien arviointiin kehitettyjä menetelmiä.

- Seminaarin aamupäivän yleispuheenvuoroissa OTT, dosentti Jaana Paanetoja kyseenalaisti osatyökykyisyyden käsitteen ja opetusneuvos Kaisa Räty valotti SORA-lainsäädännön mutkaisuutta. Allekirjoittanut esitteli Kiipulan syksyn tärkeimpiä kehitysteemoja. Niistä mainittakoon johdon koulutukset AMEO-verkoston yhteisessä hankkeessa. Uudistusten myllerryksessä johdon kyky ohjata muutosta on elintärkeä.

-  Seminaarin puheenvuorojen ja työpajojen esitysten diat löytyvät HAMKin sivuilta. HAMKin ja Kiipulan ohella järjestäjinä olivat Ammatilliset erityisopettajat ry (AEO) sekä Valo-Valmennusyhdistyksen PONNU-hanke. Satakunta osallistujaa tulivat eri puolilta eteläistä Suomea: opettajiksi ja OPOiksi opiskelevia, hankekumppaneita, julkisen hallinnon ihmisiä ja muuten vain aiheesta kiinnostuneita.

Ensi vuonna tavataan!

 

Petteri Ora

kehitysjohtaja, Kiipula

AEO:n verkkosivuille on nyt koottu katsaus seminaarista ja pidetyistä esityksistä, sekä linkit esitysaineistoihin.
Linkki Taidoilla työelämään -sivulle:
http://www.aeo.fi/taidoilla-tyoelamaan-tyollistymisen-mahdollisuudet-seminaari/