Valikko

Opiskelijan hyvinvointi

 

Kiipulan ammattiopisto haluaa edistää opiskelijoiden hyvinvointia. Hyvinvoiva opiskelija tulee mielellään kouluun ja viihtyy opiskelemassa.

Opiskelija voi lisätä omaa hyvinvointiaan siten, että syö terveellisesti, nukkuu tarpeeksi ja liikkuu joka päivä. Opiskelijoiden tukena on myös opiskeluhuolto. Oppilas- ja opiskelijahuoltolain (1287/2013) mukaan opiskeluhuoltoa ovat yhteisöllinen ja yksilökohtainen opiskeluhuolto.

Tapahtumat ja teemapäivät ovat yhteisöllistä opiskeluhuoltoa

Yhteisöllinen opiskeluhuolto tarkoittaa kaikkia niitä asioita, joilla edistetään opiskelijoiden hyvinvointia opintojen aikana. Henkilökunta ja opiskelijat suunnittelevat yhdessä esimerkiksi hyvinvointiin liittyviä teemapäiviä ja tapahtumia. Opiskelijahyvinvointipäällikkö ja opiskeluhuoltoryhmä (OHR) huolehtivat siitä, että opiskeluhuoltotoiminta on hyvin suunniteltu ja järjestetty. Opiskeluhuoltoryhmään (OHR) kuuluu opettajia ja ohjaajia sekä opiskelijakunnan, vanhempien ja opiskeluhuollon edustajia. OHR tekee yhteistyötä myös opiskelijatutoreiden ja vapaa-ajan henkilökunnan kanssa. Vertaissovittelu (VERSO) on osa yhteisöllistä opiskeluhuoltoa.

Vertaissovittelu (VERSO)

Vertaissovittelun eli VERSOn avulla opiskelijat saavat ratkaista itse ristiriitojaan, joita on tullut opiskelussa tai vapaa-ajalla. Sovittelijoiksi koulutetut opiskelijat auttavat riiteleviä opiskelijoita löytämään ratkaisun riitaansa. Henkilökunnan jäsenet tukevat taustalla sovittelijoiden toimintaa. Sovittelulla puututaan mieltä pahoittaviin tekoihin ja sanoihin mahdollisimman varhain.

Vertaissovittelun tarkoituksena on vähentää ristiriitoja koko yhteisössä ja vahvistaa yhdessäolon taitoja. VERSOssa ei anneta rangaistuksia eikä etsitä syyllisiä. Se on luottamuksellista ja vapaaehtoista.

Miten pääsen vertaissovitteluun? Kiipulan päätoimipaikassa Janakkalassa opiskelija tai henkilökunnan edustaja täyttää vertaissovittelun tilauslomakkeen ja lähettää sen sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen verso@kiipula.fi. Vertaissovittelun tilauslomakkeen löydät täältä (pdf, avautuu uuteen ikkunaan). Tilauksen voi tehdä myös paperilomakkeella, joka viedään VERSO-postilaatikkoon. Lomakkeita löytyy koulutusaloilta. Muissa toimipaikoissa, joissa vertaissovittelu on otettu käyttöön, vertaissovittelun tilauksen tekeminen on ohjeistettu erikseen.

Terveydenhoitajan, lääkärin, kuraattorin ja psykologin palvelut ovat yksilökohtaista opiskeluhuoltoa

Yksilökohtainen opiskeluhuolto tarkoittaa opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja- ja lääkäripalveluja sekä opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalveluja. Opiskelupaikkakunnan sijaintikunta vastaa yksilökohtaisten opiskeluhuoltopalvelujen järjestämisestä.

Voit varata ajan terveydenhoitajalle, kuraattorille tai psykologille, jos haluat keskustella sinulle tärkeästä asiasta. Jos et osaa tai halua varata aikaa yksin, pyydä apua opettajalta tai ohjaajalta. Jos haluat mennä lääkäriin, sinun pitää ensin varata aika terveydenhoitajalle.


Katso oman opiskelupaikkakuntasi terveydenhoitaja- lääkäri-, kuraattori- ja psykologipalvelut alta:

Kotikuntasi hyvinvointialueella olevat hoitosuhteet ja tukikontaktit opiskelun aikana

Opiskelijan kotikunnan hyvinvointialue vastaa hoitosuhteista ja tukikontakteista opiskelun aikana. Opiskelijan on tärkeää säilyttää hyvinvointialueella olevat erikoissairaanhoitotasoiset ja muut tärkeät hoitosuhteet ja tukikontaktit, vaikka hän majoittuisi opiskelijatalossa opiskelupaikkakunnalla arkipäivisin (ma–pe). Opiskeluhuoltopalvelut eivät korvaa hyvinvointialueen erityispalveluja, vaan ovat luonteeltaan ennaltaehkäiseviä, perustason palveluita.

Kiipulan ammattiopisto tukee hyvinvointialueen hoitosuhteiden säilymistä ja pyrkii aina järjestämään niin, että voit osallistua hoitotapaamiseen kotikunnassasi. Oppilaitoksen henkilökunta voi myös osallistua kotikunnan verkostopalaveriin esimerkiksi etäyhteydellä sinun, huoltajasi ja verkoston kanssa yhdessä niin sopien. Maanantaiaamupäivät (klo 8-12) ja perjantai-iltapäivät (klo 12-16) ovat hyviä aikoja hyvinvointialueen hoito- tai tukitahojen tapaamisiin, koska tällöin ei ole koulua. Sinulle tärkeä tapaaminen voi olla hyvinvointialueellasi myös muuna aikana. Sovi tällöin yhdessä opettajan kanssa, miten suoritat opinnot niiltä osin, kun et voi osallistua opetukseen.

Maksullinen palvelutoiminta

Fysioterapiapalvelua tarjolla Janakkalassa ja Hämeenlinnassa

Kiipulan ammattiopiston Janakkalan toimipaikan yhteydessä toimiva Kiipulasäätiön tytäryhtiö Avire Oy on Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen palveluntuottaja yksilöfysioterapiassa. Opiskelijan tilanteeseen soveltuu fysioterapian toteutus parhaiten opiskelupäivien aikana. Mikäli sinulle on myönnetty fysioterapiaa hyvinvointialueen palvelusetelillä, voit kysyä meitä palveluntuottajaksi. Sovitusti voimme toteuttaa fysioterapiaa lähialueella myös kotikäynteinä tai muussa arkiympäristössä esimerkiksi Hämeenlinnan toimipaikkojen opiskelijat. Ota meihin yhteyttä ennen Kela-hakemuksen täyttämistä, niin selvitellään yhdessä lisää. Tarjoamme fysioterapiaa myös itsemaksaville asiakkaille.

Asiakaspalvelu, Avire Oy puh. 050 463 5437 avire.asiakaspalvelu@kiipula.fi