Valikko

Historiapolku – Rustholli

Valmistunut 1966

Alun perin huoltorakennukseksi valmistuneessa kokonaisuudessa sijaitsevat keittiö, ruokala ja auditorio. Ruokalan nykyinen nimi viittaa Kiipulan tilan historiaan rusthollitilana. Auditorio muodostui kiipulalaisten yhteiseksi kokoontumispaikaksi. Vuonna 2019 auditoriossa – ja Kiipulan muissa tiloissa – järjestettiin omien tapahtumien lisäksi noin 300 tilaustapahtumaa. Keittiö valmistaa jopa 1000 annosta päivässä.

Huoltorakennus, joka tänä päivänä muodostaa ruokala- ja auditoriokokonaisuuden, vihittiin käyttöön toukokuussa 1966. Huoltorakennukseen valmistui laitoskeittiö, ruokasali, juhlasali sekä kokoontumistiloja. Huoltorakennusta laajennettiin 1970- ja 1980-luvuilla. Vuonna 1990 ruokalan yhteyteen valmistui uudenaikainen auditorio nousevine penkkiriveineen ja korkeine kattoineen.

1970-luvun alkuvuosina auditorio oli vielä perinteinen juhlasali, jossa oli puulattia ja näyttämö toisella laidalla. Juhlasalissa vietettiin Kiipulan väen joulujuhlia. Kuusijuhlassa tarjottiin riisipuuroa ja leikittiin ja laulettiin. Kaikille jaettiin joulutähdet. Vanhemmat olivat laittaneet lahjoja ja niitä jaettiin lapsille. Joulupukki oli mukana juhlassa.

Näin muistelee joulujuhlaa Kiipulassa työskentelevä Erja Niemelä, jonka vanhemmat tutustuivat aikanaan toisiinsa tuberkuloosinuorten koulutuksessa Kiipulassa. Vanhemmat asuivat alkuun pienessä mökissä Sähkökoulun mäessä, josta sitten myöhemmin siirtyivät ostamaansa taloon vähän kauemmas. Erjan vanhemmat olivat opiskelujensa jälkeen molemmat töissä Kiipulassa muun muassa vapaa-ajan ohjaajana ja talonmiehenä.

Rusthollin huoltorakennuksen lähellä on ollut aikanaan Miina Kiipulan tilan aikaisia rakennuksia ja mahdollisesti pakari eli leivinhuone leipomista varten. Samalla suunnalla, Kuuselan rivitalojen lähellä rinteessä, oli myös sipuliriihi. Siellä Kiipulan silloiset opiskelijat kiersivät sipulinvarsia ja huolehtivat, että ne kuivavat asianmukaisesti. Sipuliriihestä sipulit siirrettiin sipulikellariin, joka sijaitsi Kiipulantien varressa, vanhan Miinantorin ja nykyisten autotallien välissä. Tänne vietiin sipulia vielä 1980-luvulla.

Ruokala Rusthollissa on ollut tarjolla maukasta ruokaa vuosikymmenten ajan. Kaikenlaista on myös kokeiltu, muistelee Kiipulan pitkäaikainen työntekijä Sari Poutanen. 1990-luvun puolivälin tietämillä Rusthollissa oli tarjolla kevytlounasvaihtoehto. ”Raskas ruoka” oli erikseen. Keittolounas tuppasi välillä jättämään ainakin kuntoutuskeskuksen työntekijät nälkäisiksi, jolloin porukan raskaan ruoan valinnut saattoi auttaa ystäviään. Hän kävi santsaamassa lisää lautaselleen, josta pihvit kulkeutuivat vaivihkaa myös kevytlounaan valinneiden syötäväksi. Tällaisia koiruuksia jotkut Kiipulan pitkäaikaiset työntekijät joskus tekivät.

Myöhemmin sai ruokalassa valita ruokaa jälkiruoalla tai ilman. Jälkiruoka oli niin maukasta, että joillakuilla oli tapana syödä ensin eväät työpisteessä ja tulla sitten ottamaan jälkiruokaa isolle ruokalautaselle. Rusthollissa paistettiin myös itse munkkeja ja silloin lähdettiin isolla laumalla kuntoutuksen henkilökunnan kesken päiväkahville. Syönnin päälle makasivatkin miehet sitten plintillä mahat täynnä ennen hoitoasiakkaiden saapumista.

Ruokalassa on vietetty myös perinteikkäitä kesäkuun Kustaan-päivien juhlia, jonne kutsuttiin koko henkilökunta puolisoineen. Näin kunnioitettiin Kustaa ja Miina Kiipulan perintöä ja Kiipulan suvun historiaa. Tarjolla oli hyvää ruokaa ja juomaa, ja tanssiakin saatettiin. Myöhemmin Kustaan-päiviä siirryttiin viettämään Janakkalan kunnan Käikälän kylässä sijaitsevassa Haitissa, josta Kiipula oli hankkinut itselleen tiloja.