Valikko

Historiapolku – Puutarhakoulu Gerbera

Valmistunut 1998

Jan-Erik Anderssonin ja Erkki Pitkärannan suunnittelema puutarhakoulu on ylhäältä katsoen gerberan muotoinen. Kiipula oli vielä 2000-luvun alussa merkittävä leikkogerberan tuottaja. Kokonaisuutena rakennus on näyttävä esimerkki uudenlaisesta oppimistilojen ajattelusta. Jokainen luokkatila on erilainen ja lisäksi rakennuksessa on useita yhteisen oppimisen tiloja.

Gerbera, Kiipulan puutarhakoulun kukanmuotoinen koulurakennus, on arkkitehtoninen kokonaistaideteos, joka pohjautuu tarinaan alkemisti Erikus Kipulensiksen geneettisestä laboratoriosta. Talo on täynnä taiteellisia yksityiskohtia, ja sen talvipuutarhassa sijaitsee Suomen ensimmäinen julkinen äänitaideteos, jonka on tehnyt äänitaiteilija ja Chicago Art Instituten professori Shawn Decker. Rakennuksen aulasta löytyy arkkitehdin rakennukselle luoma tarina.

Kiipulassa oli pitkään Suomen ainoa erityisen tuen puutarhaoppilaitos. Vuodesta 1964 koulutus sisälsi kaksi vaihetta. Ensin oli vuoden kestävä puutarha-apulaiskurssi, jonka jälkeen saattoi jatkaa viljely- tai liikelinjalla. 1980-luvun keskiasteen uudistuksen myötä puutarhatalouden koulutus muuttui kolmivuotiseksi.

Samalla kun kurssitoiminta alkoi 1956, valmistui myös kauppapuutarha. Alusta alkaen opiskelijat ovat tehnet osan oppimisestaan oikeissa puutarhan tehtävissä kasvihuoneilla ja avomaalla. Kela rahoitti vuosia kukkasidonnan kursseja ammatillisena kuntoutuksena. Opiskelijat osallistuvat myös tuotteiden myyntiin. Miinantorin ohella varsinkin jouluisin on monella paikkakunnalla erilaisia pop-up myyntitapahtumia.