Valikko

Historiapolku – mikä se on?

Miinan ja Kustaan perintö elää Kiipulan nykyhetkessä

Historiapolku kuvaa Kiipulan Janakkalan toimipaikan historian vaiheita. Samalla se on Kiipulan tarina tuberkuloosihoitolasta ammatillisen erityisopetuksen ja kuntoutuksen osaamiskeskukseksi.

Historiapolun kartta

Miinan ja Kustaan perintö elää Janakkalan Kiipulassa

Kiipulan tilan monivaiheinen historia ulottuu 1600-luvulle. Silloisesta rusthollitilasta on kasvanut ammatillisen erityisopetuksen ja kuntoutuksen valtakunnallinen osaamiskeskus. Tilan viimeiset omistajat Miina ja Kustaa Kiipula avioituivat 1868. Yhteiskunnallisesti aktiivinen aviopari toteutti tilalla monia uudistuksia ja lopulta testamenttasivat sen tuberkuloosin vastaiseen työhön. Kiipulasäätiö aloitti toimintansa 1945. Säätiön toiminta on vuosikymmenten saatossa laajentunut ja monipuolistunut, mutta edelleen toiminnan vuosirenkaat näkyvät Janakkalan alueen rakennuksissa ja pihapiirissä.

Hämeen Heimoliiton Säätiö myönsi lokakuussa 2020 Kiipulasäätiölle apurahan Kiipulan historiasta kertovan kävelyreitin ja opastekylttien suunnitteluun. Historiapolku kuvaa Kiipulan Janakkalan toimipaikan historian vaiheita.