Valikko

AKSE – Ammatillinen kuntoutusselvitys

AKSE -kurssi on Kelan maksuton ammatillinen kuntoutusselvitys työikäisille. Tavoitteena on laatia sinun omien tavoitteidesi perusteella ammatillinen kuntoutussuunnitelma, joka auttaa sinua suuntaamaan työelämään tai jatkamaan siellä. Palvelua tuottaa Avire Oy Lahdessa.

Lisätiedot:
Kuntoutusasiantuntija Tiia-Mari Kurvinen,
tiia-mari.kurvinen@kiipula.fi, p. 040 573 0995
Leila Tauriainen,
leila.tauriainen@kiipula.fi, p. 050 383 7263.

Avire Oy

Kenelle

Ammatillinen kuntoutusselvitys voi sopia sinulle, jos työ- tai opiskelukykysi on heikentynyt sairauden tai vamman vuoksi ja tarvitset tukea kuntoutuksen mahdollisuuksien ja kokonaistilanteesi selvittämisessä. AKSE on suunnattu 16-64 vuotiaille, mukaan voit hakea matalalla kynnyksellä. Tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa on todettu kuntoutumisen tarve. Alle 30-vuotiaana et tarvitse diagnoosia tai todettua sairautta, vaan sinulla voi olla haasteita elämänhallinnan tai itsetunnon kanssa, tai sinulla on tulevaisuuden suunta hukassa.

Tavoitteet

Tavoitteena on auttaa sinua suuntaamaan työelämään tai jatkamaan siellä. Moniammatillisen tiimin tuen avulla tunnistat ja arvioit työ- ja opiskelukykyysi ja toimintakykyysi vaikuttavia tekijöitä. Tavoitteena on vahvistaa sinun itsetuntoasi ja lisätä käsitystä sinun omista vahvuuksistasi ja voimavaroistasi. Pohdimme yhdessä asioita, joista sinä innostut ja olet kiinnostunut. Sinun itsesi valitsemien tavoitteiden perusteella laaditaan ammatillinen kuntoutussuunnitelma, johon saa tukea yksilöllisesti sekä vertaisryhmän kautta.

Sisältö

Sisältö muovautuu sinun yksilöllisten tarpeidesi perusteella. Työskentelemme ratkaisukeskeisesti.

Toteutus

Tukenasi moniammatillisessa tiimissä sinun tarpeidesi mukaisesti on lääkäri, psykologi, sosiaalialan asiantuntija, työelämän asiantuntija ja fysioterapeutti. Tapaat jokaisen ammattilaisen ja arvioimme yhdessä ammatillisen kuntoutuksen tarpeesi. Sinulle on nimetty myös omaohjaaja, joka kulkee rinnallasi koko prosessin ajan.

Kuntoutus toteutetaan Lahdessa avomuotoisesti. Kuntoutuksen kesto on 2-10 kuntoutuspäivää ja se voidaan toteuttaa yhteen putkeen tai useammassa jaksossa 4 kuukauden sisällä. Pakollisia lähipäiviä on vähintään kaksi, muut päivät voidaan toteuttaa tarvittaessa etänä.

AKSE jaetaan 3 vaiheeseen:

  • alkuselvitykseen (2-4 päivää), jossa kartoitetaan tilannettasi
  • jatkoselvitykseen (6-8 päivää), jossa tavoitteena on laatia ammatillinen kuntoutussuunnitelma
  • jatkoselvityksen jälkeiseen seurantayhteydenottoon ja tarvittaessa seurantakäyntiin

Kun olet saanut myönteisen kuntoutuspäätöksen, lähetämme sinulle kutsukirjeen ja olemme sinuun yhteydessä puhelimitse ennen kuntoutusjakson alkua.

Hakeminen

Ammatilliseen kuntoutukseen haetaan Kelan lomakkeella KU 101. Valitse lomakkeen vaihtoehdoista, mitä kuntoutusta haet. Liitteeksi tarvitset lääkärin B-lausunnon, jossa sinulle suositellaan kuntoutusta. Kela tekee päätöksen kuntoutuksesta. Tulostettavan hakulomakkeen löydät osoitteesta hakemus ammattillisesta kuntoutuksesta KU 101 (linkki avautuu uuteen ikkunaan). Voit täyttää hakemuksen myös OmaKelassa. Lisätietoja hakemisesta saat osoitteessa kela.fi/ammatillinen-kuntoutus-nain-haet (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Jos olet 16–29 -vuotias ja toimintakykysi on olennaisesti heikentynyt, voit hakea ammatillista kuntoutusselvitystä suullisesti ja ilman todettua sairautta ja lääkärinlausuntoa. Lisätietoja saat osoitteessa kela.fi/nuoren-ammatillinen-kuntoutus (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Kuntoutus on sinulle maksutonta. Voit saada ammatillisen kuntoutuksen ajalta kuntoutusrahaa. Kela korvaa myös kuntoutuksesta aiheutuneita matkakustannuksia. Lisätietoja ammatillisesta kuntoutusselvityksestä saat osoitteessa kela.fi/kuntoutusselvitys (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Toimipaikan yhteystiedot ja saapuminen

Lahden toimipisteemme sijaitsee Salpauksen keskustakampuksella osoitteessa:
Ståhlberginkatu 4B, 15110 Lahti.
Tunnistat rakennuksen Kiipulan ammattiopiston kyltistä.

Tiimin yhteyshenkilönä toimii kuntoutusasiantuntija Tiia-Mari Kurvinen, tiia-mari.kurvinen@kiipula.fi p. 040 573 0995 ja Leila Tauriainen, leila.tauriainen@kiipula.fi p. 050 383 7263.

Pysäköinti:

Ilmaiset parkkialueet on merkitty karttaan punaisella värillä. Lähin maksuton parkkipaikka löytyy Paasikivenkadulta, joka on karttakuvassa olevan puiston alareunassa. Lisää maksutonta parkkitilaa löytyy Pikkuveskun parkkipaikalta, käynti tänne Kariniemenkadun liikenneympyrästä sekä Jalkarannantien varrella sijaitsevasta 8h pysäköintialueelta.

Ilmaiset pysäköintialueet Ståhlberginkadun lähistöllä.


<< Avire Oy