Valikko

Asumisen ohjaaja Minna Laakso työskentelee Kiipulan ammattiopiston tuetun ja valmentavan asumisen opiskelijatalo Emmiinassa. Emmiinassa majoittuvat ne opiskelijat, jotka tarvitsevat runsasta fyysistä tukea sekä ohjausta ja avustusta päivittäisissä toiminnoissa ja vapaa-ajan vietossa.

– Tehtäviini kuuluu tukea opiskelijan yksilöllistä opintopolkua asumisen näkökulmasta. Autan myös opiskelijan oman käyttäytymisen hallinnassa ja mahdollistan sosiaalisten suhteiden syntymistä ja ryhmäytymistä opiskelijatovereiden kanssa. Työ vaatii vahvaa läsnäoloa ja valppautta toimia toisinaan nopeastikin muuttuvissa tilanteissa, Minna Laakso kertoo työnkuvastaan.

Emmiinassa opiskelijat saavat apua arkielämän taitoihin ja asumiseen. Samalla mahdollistetaan vahvempaa tukea tarvitsevien opiskelijoiden osallisuutta ja yhdenvertaisuutta ja tuetaan heitä itsenäistymisessä yhteistyössä tukiverkoston kanssa.

Asumisen ohjaajille yksikään työpäivä ei ole samanlainen. Päivä voi koostua muun muassa aistielämyksistä, ulkoiluretkestä, leivontatuokiosta tai läheisen keinun vauhdin hurmasta. Välillä opiskelijat harjoittelevat arjen taitoja tai taiteilevat. Joskus taas on oikeinkin ok löhöillä rennosti säkkituolissa musiikkia kuunnellen.

– Silloin tällöin arjessa tarvitaan erotuomaria, järjestyksenvalvojaa tai tilanteen rauhoittelijaa. Työpäivä koostuukin aidoista kohtaamisista. Usein arki herättelee huomaamaan, että pienet hetket voivat olla tosi merkityksellisiä, Minna Laakso hymyilee.

Arjessa myös sanaton viestintä on vahvasti läsnä. Kun sanat puuttuvat, on ilmeillä, käyttäytymisellä ja eleillä suuri merkitys.

– Tavoitteenamme on kommunikaatiokeinojen tukeminen ja vahvistaminen niin, että opiskelija tulee ymmärretyksi. Vaihtoehtoisina tapoina meillä on käytössä kuvia, tukiviittomia ja digimenetelmiä.

Työn luonne herättelee huomioimaan toiminnassa myös eettisiä periaatteita ja vaatii ohjaajalta herkkyyttä sekä hienotunteisuutta.

– Kun avustustilanteissa mennään ihan toisen lähelle, on tärkeää uskaltaa koskettaa. Samalla pitää kuitenkin huomioida opiskelijan yksityisyys ja miettiä miten koskettaa ja avustaa. Hetkistä pitää luoda turvallisia, Laakso miettii.

Minnasta sanottua:

”Minna on iloinen ja huumorintajuinen luonne, joka luo positiivisuutta ympärilleen. Minnan kanssa yhteistyö toimii ja hän ei pelkää tarttua työhön, vaan näkee haastavatkin asiat kehittymisen kannalta.”

Tiimityöskentelyä ja verkostotyötä

Välillä työ haastaa, kun arki heittää eteen jotakin yllättävää tai uutta.

– Haastavuus tekee kuitenkin työstä mielenkiintoisen ja antaa mahdollisuuden oman ammattitaidon, työn ja toiminnan kehittymiselle. Nämä tilanteet opettavat elämään hetkessä ja kohtaamaan uuden työpäivän aina avoimin mielin, Minna Laakso summaa.

Asumisen ohjaajan työ on moniammatillista verkostotyötä. Se sisältää aktiivista yhteistyötä koulun henkilöstön, opiskelijan kotiväen sekä asumisen henkilöstön kesken, muita tärkeitä tukipalveluja unohtamatta. Työtä tehdään tiiminä. Laakson työnä tiimivastaavana onkin huolehtia siitä, että yhteinen työskentely on vaivatonta.

– Tiimissä pitää olla hyvä me-henki ja ilmapiiri, mikä parhaimmillaan heijastuu myös asiakastyöhön ja kumppaneiden kanssa tehtävään yhteistyöhön, hän painottaa.

Laakso päätyi aikanaan vammaistyön pariin ystävänsä innostamana.

– Tein ystäväni kehotuksesta kolmen päivän sijaisuuden Pääjärven Kuntayhtymän kehitysvammalaitoksessa. Aiempaa kokemusta minulla ei alaan liittyen tuolloin ollut. Sille tielle kuitenkin jäin. Innostuin hakeutumaan alan kouluun ja vuodesta 2003 olen tehnyt kehitysvamma- ja vammaistyötä sekä toiminut erityistä tukea tarvitsevien ihmisten parissa eri paikoissa.

Minnasta sanottua:

”Tiimivastaavana luotettava ja tiimin asioita eteenpäin pontevasti vievä.”

Minna Laakso toimii Emmiinassa myös tiimin vetäjänä. Hän huolehtii siitä, että yhteinen työskentely on vaivatonta.

Kasvu ja kehittyminen merkityksellistä

Kun Kiipulan ammattiopisto siirtyi koronaepidemian vuoksi etäopetukseen keväällä 2020, sulki myös Emmiina hetkellisesti ovensa. Laakso siirtyi kevään ajaksi Kiipula Gardensiin hoitamaan kukkia, tomaatteja ja kurkkuja. Kokemuksesta riitti hauskoja keskusteluhetkiä vielä jälkeen päin.

– Kokemus oli ihan huikea! Olihan se hienoa, että työnantaja antoi mahdollisuuden nähdä ja kokea jotakin ihan toisenlaista ja itselle uutta. Yksi opiskelijoistamme kysyi pestin jälkeen, että kummat on kivampia, ne tomaatit vai me opiskelijat, Laakso nauraa.

Juuri opiskelijoiden välitön palaute sekä onnistumisen ilo pienissäkin asioissa tekevät omasta työstä merkityksellistä. Opiskelijoiden auttaminen, heidän kehittymisensä ja tyytyväisyytensä ovat tärkeä osa työtä.

Laakso kertookin tarinan nuoresta, joka opiskelemaan tullessa oli kovin arka ja jolla oli haasteita pyytää apua tarvittaessa.

– Luottamus välillämme kuitenkin kasvoi ajan kanssa ja opiskelija rohkaistui pikkuhiljaa pyytämään apua ja kertomaan omista arkaluontoisista asioistaan. Voimaantuminen oli silmin nähtävää. Hän sai asumisensa ja opiskelunsa aikana itseluottamusta ja tarvitsemaansa tukea ja rohkaisua omaan elämänhallintaan. Toisinaan hän ottaa edelleen yhteyttä ja kertoo kuulumisia, Minna Laakso hymyilee.

Minnasta sanottua:

”Työkaverina rehti ilopilleri.”

Pääkuvassa: Kiipulassa opiskeleva Elina ja Minna Laakso opiskelijatalo Emmiinassa.


Minna Laakso, asumisen ohjaaja, tiimivastaava valmentavan asumisen tiimissä

Syntymäpaikka:
Lammi

Asuinpaikka:
Hämeenlinna

Koulutus:
Ylioppilas, koulunkäyntiavustaja, lähihoitaja. Opiskelee kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkintoa, osaamisalana näkövammaistaitojen ohjaus.

Työura Kiipulassa:
Talossa elokuusta 2018. Työpiste pääosin tuettua asumista tarjoava opiskelijatalo Emmiina.

Parasta Kiipulassa:
Työkaverit ehdottomasti. Kiipulan upea miljöö kaikkine mahdollisuuksineen.

Harrastukset:
Pitkät kävelylenkit, ulkoilu, jumppa. Lukeminen, neulominen ja askarteleminen. Heppatyttö pienestä asti ja raviurheilu on edelleen lähellä sydäntä. Tärkeitä myös ystävät ja perhe.


Teksti: Ulla Harju
Kuvat: Karin Pasila


Meidän yhteinen duuni

Minnan haastattelu on osa Meidän yhteinen duuni –tarinasarjaa, jossa kerromme kiipulalaisten työstä. Jos olet kiinnostunut Kiipulasta työpaikkana, löydät kaikki avoimet työpaikkamme täältä >>