Valikko

Kiipulan ammattiopiston työhönvalmentaja Tuija Mattila pitää huolta siitä, että opiskelijoilla on jatkopolku tiedossa, kun opinnot ovat päättymässä.

– Minulle työssäni onnistuminen tarkoittaa, että opiskelija löytää oman alan töitä joko suoraan yritykseen palkattuna tai palkkatukien avulla. Suuressa mittakaavassa työ palkitseekin, kun meiltä valmistuva opiskelija löytää paikkansa elämässä. Työn merkityksellisyyden kokee juuri siitä, että saan olla apuna opiskelijoiden ja työelämän löytäessä toisensa, Tuija Mattila toteaa.

Janakkalan toimipaikassa työhönvalmentajana toimiva Tuija on mukana jatkopoluttamassa opiskelijoita esimerkiksi työllistymis-, asumis- ja raha-asioissa.

– Tavoitteena on, että meiltä valmistuvilla opiskelijoilla olisi selkeä polku seuraavaan vaiheeseen elämässä. Samalla he tietäisivät, mistä saavat tarvittaessa tukea ja apua esimerkiksi työllistymiseen liittyvissä asioissa, Tuija kertoo.

Opiskelun aikana Tuija auttaa opiskelijoita löytämään myös TJK (työssä järjestettävä koulutus) -paikkoja.

– Tarvittaessa olen opiskelijan tukena näillä työpaikoilla. Usein sopivan TJK-paikan löytäminen onkin todella palkitsevaa, samoin kuin muut opiskelijan omat onnistumiset, hän kertoo.

Tuijan mukaan olisi hienoa, jos itse voisi tehdä opiskelijan eteen enemmän asioita jo ennen kuin opiskelijalla on valmistumispaperit käsissä. Byrokratia kuitenkin laittaa kapuloita rattaisiin tässäkin asiassa.

– Pohjatyön voin toki tehdä, mutta moni asia – kuten tuet – ovat järjesteltävissä vasta valmistumisen jälkeen.

Tuijasta sanottua:
Tuija on aina valmis auttamaan, kun apua tarvitaan. Hänellä on aina aikaa kaikille, vaikka työtä on paljon. Korvaamaton apu ja mukava työkaveri.

Täsmätyötä opiskelijoille

Tuijan mukaan yksikään päivä ei ole ollut työssä samanlainen ja tilanteet voivat vaihdella nopeastikin. Työtä saa tehdä monenlaisten ihmisten kanssa aina opiskelijoista vanhempiin ja työpaikkojen edustajista muihin verkostoihin.

– Työhönvalmentajana päivään kuuluu muun muassa paljon keskusteluja ja neuvotteluja sekä puheluita. Lisäksi teen tapahtumien kirjaamisia ja suunnittelen töitä yhdessä tiimin ja kollegoiden kanssa.

Tällä hetkellä Tuija työskentelee kiinteistö- ja autoalan opiskelijoiden kanssa. Alat ja niiden työllisyystilanne ovat täysin erilaisia.

– Kiinteistöpuolella yritykset osaavat räätälöidä täsmätyötehtäviä henkilön osaamisen mukaan. Autoalalla työ on asiakaslähtöistä ja siellä tehdään niitä töitä, joita sillä hetkellä on. Opiskelijoilla onkin enemmän haasteita työllistymisessä.

Tuijan mukaan haastavaa onkin saada työelämä ymmärtämään, että kaikki eivät voi olla moniosaajia, vaan moni voi olla huippuosaaja juuri hänelle räätälöidyssä täsmätyössä.

– Pikkuhiljaa yritykset ovat kuitenkin alkaneet ymmärtää täsmätyöntekijöiden arvon. Palkkatukien avaaminen yrityksille on ollut tärkeä osa tätä työtä.

Tuijasta sanottua:

Tuija on työvalmennuksen ammattilainen. Tekee työtä sydämellä ja silti pilke silmäkulmassa. Tekee työnsä tosissaan, mutta ei vakavasti.

Tuija Mattila istuu yhdessä opiskelijan kanssa työpöydän takana . Edessä on vihko , tietokone ja kyniä.
Autoalan opiskelija Jouni Viljanen saa Tuija Mattilalta neuvoja opiskeluunsa ja työhönsä.

Alanvaihto Kiipulassa onnistui helposti

Tuija Mattila on toiminut Kiipulan ammattiopiston työhönvalmentajana nyt viisi vuotta. Uraa Kiipulassa on takana kuitenkin jo yli kymmenen vuotta.

– Minulla on puutarha-alan koulutus. Kiipulassakin työskentelin ensin yli viisi vuotta töissä kahvila-myymälä Miinantorilla. Herkistyin kuitenkin tuoksuille pitkän työurani takia.

Kun alan vaihto tuoksuyliherkkyyden takia tuli ajankohtaiseksi, Tuija alkoi itse aktiivisesti miettimään ja keskustelemaan uudesta roolista organisaatiossa. Lopulta hän työllistyi Nuorten aikuisten osaamisohjelma NAO:n työhönvalmentajaksi.

– Minulla oli työstä vain karkea kuva. Olin jutellut toisen työhönvalmentajan kanssa hänen työnkuvastaan. Ohjaustyö olisi myös kiinnostanut, mutta puutarha työympäristönä ei enää sopinut itselleni, Tuija kertoo.

Tuija kiittelee myös Kiipulan roolia alan vaihtamisessa.

– Kiipulan rooli oli hieno ja asiassa tuettiin.

NAO:n jälkeen Tuija työskenteli pari vuotta Kiipulan Tampereen toimipaikassa työhönvalmentajana.

– Kulkeminen ei kuitenkaan ollut minun juttuni, joten tulin takaisin Janakkalaan.

Ihmisten kanssa on ollut luontevaa hoitaa asioita alan vaihdon jälkeen. Jo Miinantorilta Tuijalle moni henkilö oli tuttu, kun työn ohessa asiakkaana olleelle henkilöstölle oli tullut rupateltua monenlaista.

– Itselleni on helppo toimia tällä tontilla. Olen viihtynyt Kiipulassa hyvin, Tuija hymyilee.


Työhönvalmentaja Tuija Mattila

Syntymäpaikka:
Hämeenlinna

Koulutus:
hortonomi, työhönvalmennuksen erikoisammattitutkinto

Työura Kiipulassa:
Talossa kymmenen vuotta, joista ensimmäiset viisi vuotta Miinantorilla.

Parasta Kiipulassa:
Työn monipuolisuus, upea työympäristö, mukavat työkaverit

Harrastukset:
Liikunta (mm. kuntosali, keilaus, melonta, lukeminen), mökkeily, moottoripyöräily


Teksti ja kuvat: Ulla Harju


Meidän yhteinen duuni

Tuijan haastattelu on osa Meidän yhteinen duuni –tarinasarjaa, jossa kerromme kiipulalaisten työstä. Jos olet kiinnostunut Kiipulasta työpaikkana, löydät kaikki avoimet työpaikkamme täältä >>