Valikko

Kiipulan ammattiopistossa olennainen osa opintoja ovat koulutussopimusjaksot. Ohjaaja Markku Hietamäki on tänä keväänä kolmen opiskelijan kanssa Hämeenlinnan Vianorilla rengashommissa kaksi kuukautta. Ohjaajan tehtävänä on päivän mittaan opastaa ja auttaa opiskelijoita.

Markku Hietamäki Vianorin hallissa. Taustalla rengaspinoja.

– Kiipulassa on omakin autokorjaamo, mutta on hyvä nähdä erilaisia työympäristöjä. Ja onhan se työskentely oikealla työpaikalla kuitenkin aina erilaista, Hietamäki pohtii.

Tänään paikalla on kaksi opiskelijaa kolmannen potiessa flunssaa kotona. Koronaepidemian aikana niin ammattiopistolla kuin Vianorilla on nollatoleranssi pienintäkin nuhaa kohtaa.

Vianor hoiti täysin opiskelijoiden perehdytyksen töihin. Yrityksellä on perehdytykseen pitkä kokemus ja hyväksi todettu sapluuna, sillä sama perehdytys tehdään kahdesti vuodessa rengassesonkien aikaan. Vianorin Hämeenlinnan vastuumyyjä Markku Karhinen on ollut tyytyväinen Kiipulan opiskelijoiden panokseen.

– Aivan mahtavasti on mennyt, hyvin ovat pärjänneet, Karhinen huikkaa kiireen keskeltä.

– Yhden opiskelijoista saimme palkattua meille tänne kiireavuksi, Karhinen jatkaa töiden lomasta.

Työpaikalla oppiminen on tavoitteellista toimintaa

Opiskelijoista on ollut hienoa päästä kiinni oikeisiin töihin, vaikka alkuun rytmiin pääsy oli etenkin Jonnylle haastavaa.

– Nyt on hyvä, kun olen päässyt aamurytmiin kiinni. Täällä on oltava ajoissa, toteaa ensimmäistä vuottaan opiskeleva Jonny.

Opiskelija seisoo rengashotellin rengaspinojen vieressä.
Rengashotelli ja -varasto on tullut tutuksi Jonnylle koulutussopimusjakson aikana

Koulutussopimusjaksot liittyvät aina tiivistii opintoihin, ja opiskelijat suorittavat muun muassa rengastöiden näytön Vianorilla ollessaan. Renkaan laitto vanteille käykin jo rutiinilla, sillä sesongin aikana vaihdetaan päivässä 70–100 sarjaa renkaita.

– Alkuun olimme täällä rengashotellin puolella. Haimme ja veimme renkaita, ja varastopuoli tuli tutuksi, kertoo Jouni esitellessään rengashotellin numerointisysteemiä.

– Olemme tehneet lisäksi vanne- ja rengastöitä, tarkistaneet urasyvyyksiä ja pesseet renkaita, listaa Jouni töitä.

– Lisäksi olemme myös oppineet, kuinka rengas paikataan, lisää Jonny.

Vianorin pisteellä on käytössä enemmän työvälineitä kuin Kiipulan autokorjaamolla, ja pojat ovatkin tykänneetkin tehdä niillä hommia. Jouni esittelee mielellään, miten rengas otetaan vanteilta.

– Ensin tällä työkalulla otetaan venttiilistä sielu ja tyhjennetään renkaasta ilmat, jonka jälkeen tuossa vieressä rengas irrotetaan vanteelta ja laitetaan uusi rengas. Viimeisellä paikalla sitten tasapainotetaan pyörä, opastaa Jouni.

Opiskelija irrottaa autonrengasta vanteilta.
Työ sujuu Jounilta jo rutiinilla muutaman viikon jälkeen.

Pojat ovat viihtyneet hyvin Vianorilla.

– Täällä on rauhallisempaa kuin opetuskorjaamolla, vaikka töitä on enemmän. Muut työntekijät ovat todella mukavia. He ohjaavat ja auttavat eivätkä suutu, jos joskus tulee virheitä, Jonny kertoo.

– Vianorilla on ollut tosi hyvä henki työporukan kesken, yhtyy Jouni kehuihin.

Työ renkaanvaihdon parissa ei ole kevyimmästä päästä. Erikokoisia renkaita nostellessa vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa.

– Kunto on riittänyt hyvin. Alussa minulla oli paikat kipeänä, mutta nyt olen jo tottunut, kertoo Jonny, joka käy vapaa-ajallaankin kuntosalilla.

– Kyllä työ vaatii hyvää kuntoa sillä esimerkiksi isot kuorma-auton renkaat painavat paljon, Jouni jatkaa.

Molemmat pojat haaveilevat oman alan kesätöistä.

– Vianorille olisi kiva päästä, vaikkapa omalle kotipaikkakunnalle, Jonny haaveilee.


Pääkuvassa: Markus Karhinen (oikealla) on ollut tyytyväinen työssäoppimisjaksolla olleisiin opiskelijoihin.


Kuvat ja teksti: Karin Pasila


Kiipula tarjoaa työpaikoille tukea monessa muodossa. Järjestämme esimerkiksi työpaikkaohjaajakoulutuksia. Lue lisää: https://www.kiipula.fi/ammattiopisto/tyoelamalle/