Valikko

16-vuotias Amanda Ojuri opiskelee Kiipulan ammattiopistossa Hämeenlinnassa ensimmäistä vuotta sosiaali- ja terveysalan perustutkintoa. Tutkinnosta valmistuessaan Ojurista tulee lähihoitaja. Kaikista koulutusvaihtoehdoista Kiipula valikoitui opinto-ohjaajan suositusten ja Amandan omien mielenkiinnon kohteiden perusteella. Kiipulan lähihoitajaopintojen erikoistumisala lasten ja nuorten kasvatuksen parissa tuntui juuri omalta jutulta.

– Valitsin lähihoitajan opinnot, koska haluan tulevaisuudessa työskennellä lasten kanssa. Kun valmistun, haluaisin töihin päiväkotiin, Amanda kertoo tulevaisuuden suunnitelmistaan.

Hämeenlinnassa sosiaali- ja terveysalan ensimmäisen vuoden opiskelijat ovat päässeet harjoittelemaan työskentelyä Kiipulan yhteistyöyrityksissä, muun muassa lasten päivähoidossa ja Hämeenlinnassa sijaitsevassa Esperi Teerimäen hoivakodissa. Harjoittelujen kautta myös hoivakodissa työskentelystä on tullut Amandalle mieluinen tehtävä.

– Vanhainkodit eivät olleet entuudestaan itselleni niin tuttuja. Se jännitti alkuun, mutta nykyään tulen todella mielelläni tänne touhuamaan vanhusten kanssa, Amanda hymyilee.

Lähihoitajan opintoihin kuuluu myös yhteisiä tutkinnon osia eli kirjallisia YTO-aineita.

– YTO-aineisiin meillä kuuluvat ainakin äidinkieli, matematiikka, englanti ja yhteiskuntaoppi. Välillä meillä on myös ammattiopintoihin liittyviä teoriatunteja. Näistä oma suosikkini on englannin opiskelu, Amanda kertoo opinnoistaan.

Amanda viettämässä yhteistä pelihetkeä Esperi Teerimäen hoivakodin asukkaan kanssa.

Kiipulassa on parasta olla

Kiipulan mukava henkilökunta ja ilmapiiri saavat Amandalta paljon kiitosta.

– Avustajat ja opettajat ovat osaavia ja he auttavat ja tukevat kaikessa. Siksi Kiipulassa on vain yksinkertaisesti parasta olla, Amanda naurahtaa.

Amanda asuu kouluviikoilla Hämeenlinnan toimipaikan asuntolassa. Asuntolassa asuminen on monelle nuorelle opiskelijalle loistava mahdollisuus kokeilla itsenäistä asumista ensimmäistä kertaa. Kiipulan ammattiopistolla on opiskelijamajoitusta syyslukukaudesta 2023 alkaen jo neljässä toimipaikassa eli Janakkalassa, Hämeenlinnassa, Nokialla ja Lahdessa.

Amanda paljastaa, että Kiipulasta on löytynyt myös uusia kavereita ja poikaystävä.

– Asuntolassa on todella kivat ja ihanat ohjaajat. Suosittelen kokeilemaan asuntolassa asumista. Siellä on mukavaa yhteisöllisyyttä ja samalla pääsee kunnolla mukaan opiskelijaelämään, Amanda toteaa.


Teksti ja kuvat: Olga Siikaluoma