Valikko

Työelämäyhteistyö on yksi tärkeä osa opiskelemista Kiipulan ammattiopistossa. Tällä kertaa puutarha-alan opiskelijat suuntasivat yhteistyön merkeissä Hämeenlinnan Kodin Terraan. Yhdessä järjestetty pop up -tempaus oli eläintenhoitaja- ja puutarhuriopiskelijoille mieleinen.

Kiipula on tehnyt Hämeenlinnan Kodin Terran kanssa yhteistyötä aiemminkin. Myymälässä tehtävät työt nivoutuvat tiivistii perustutkintojen ammatillisiin opintoihin, ja päivän aikana opiskelijan on mahdollista suorittaa tutkinnon osasta osanäyttö.

Opiskelijoilla pop-up-tapahtumassa kului kolme päivää. Ensimmäisenä päivänä opiskelijat kävivät tutustumassa paikkaan ja sopimassa asioista myyntipäällikön kanssa. Toisena päivänä opiskelijat pystyttivät esittelypisteen. Kodin Terrassa sattui samalle ajankohdalle asiakasomistajien lemmikkipäivät, joten opiskelijat pääsivät etsimään lavakaulukseen laitettavaksi muun muassa eri lemmikeille sopivia tarvikkeita.

– Eilen olimme valmistelemassa tämän päivän tapahtumaa. Saimme paperilla listan, jossa oli eri tuotteita esille laitettavaksi. Listalla oli esimerkiksi kissan- ja koiranruokaa, leluja ja hoitotarvikkeita. Etsimme nämä tuotteet hyllystä ja asettelimme ne nätisti laariin. Tämä on ollut kivointa tähän mennessä, kertoo eläintenhoitajaopiskelija Senja.

Myös luokkakaveri Salla viihtyi Terrassa.

– Tuotteiden etsiminen oli hauskaa ja samalla sai tutustua eri eläintenhoitotuotteisiin. Kaikista kivointa oli kuitenkin tuotteiden esillepano, kun sai itse laittaa ne hienosti, Salla iloitsee.

Neljä eläintenhoitajaopiskelijaa Kodin Terran lemmikkiosastolla esittelypisteellä.
Eläintenhoitajaopiskelijat Senja, Salla, Neera ja Anniina pop up -tapahtumassa lemmikkiosastolla

Hankkeesta vauhtia työelämäyhteistyöhön

Pop-up -tempaus oli osa Tulevaisuuden työelämän starat -hanketta.

– Kehitämme opiskelijoiden sisäistä yrittäjyyttä tukevia pop-up-oppimisympäristöjä. Samalla opiskelijat oppivat työskentelemään aidoissa työympäristöissä, ja voimme parantaa heidän työllistymistään, kertoo ohjaaja ja hankkeen projektipäällikkö Marika Lönnqvist.

– Puramme pop-up-tapahtuman vaiheet vielä koululla opiskelijoiden ja opetushenkilöstön kanssa palautekyselyn ja keskustelun avulla. Saatu palaute huomioidaan hankkeessa tehtävässä pop-up-tapahtumien käsikirjassa sekä uusia tapahtumia suunniteltaessa, Lönnqvist jatkaa.

Marika Lönnqvist seisoo Kodin Terran viherkasviosastolla maski kasvoillaan.
Tulevaisuuden Starat -hankkeen projektipäällikkö Marika Lönnqvist oli järjestämässä pop-up-tapahtumaa Kodin Terrassa.

Myymälässä opiskelijat on otettu lämpimästi vastaan. Työntekijät ovat avustaneet ja opastaneet opiskelijoita hienosti. Tämänkertaisen pop up -tempauksen suunnittelussa oli mukana myös Kodin Terran myyntipäällikkö Tellervo Sumanen.

– Kodin Terran henkilökunta on todella avoimesti ottanut meidän opiskelijamme vastaan. Eilen yksi työntekijä avusti tuotteiden etsimisessä eläinpuolella ja tänään viherkasviosaston osastovastaava tarjoutui vastaamaan opiskelijoiden kysymyksiin toimenkuvastaan ja työstään, jatkaa Lönnqvist ilahtuneena.

Puutarhuriopiskelijat viherkasviosastolla

Viherkasviosaston puolella töissä oli neljä Kiipulan opiskelijaa. Edellisenä päivänä opiskelijat olivat pystyttämässä esittelypistettä. Toisena päivänä he neuvoivat asiakkaita ja istuttivat asiakkaiden ostamia viherkasveja uusiin ruukkuihin. Kirpeänä pakkaspäivänä opiskelijat myös pakkasivat kasvit lämpimästi solumuoviin, jotta kasvit selviävät kuljetuksesta kotiin.

Puutarhatalouden opiskelija Johanna nautti työskentelystä myymälässä.

– Tämä on mukavaa vaihtelua tavalliseen koulupäivään verrattuna, Johanna totesi viirivehkan istuttamisen lomasta.

Kaksi puutarhuriopiskelijaa istuttamassa viirivehkaa uuteen ruukkuun.
Puutarhuriopiskelijoilta viirivehkan istuttaminen uuteen ruukkuun käy käden käänteessä.


Kolmannen vuoden opiskelija Nuutti oli myös tyytyväinen Kodin Terrassa työskennellessään.

– Tykkään, kun pääsen palvelemaan asiakkaita. Myös tämän neuvontapisteen somistaminen oli mieluista. Tähän mennessä minulta on kysytty muun muassa pullojukka-kasvin hoidosta sekä milloin kasvin multa kannattaa vaihtaa. Olen myös esitellyt erilaisia lannoitteita sekä kastelulintua sekä päässyt neuvomaan multavalinnoissa. Asiakaspalvelu on kivaa, kertoo Nuutti erilaisesta opiskelupäivästään.

Välissä Nuutti kiirehti neuvomaan asiakasta, joka pohti oikeaa keinoa torjua ötököitä huonekasveista sekä kaktusten oikeaa kastelutiheyttä.

– Hiljaisempina hetkinä opiskelemme viherkasviosastolla eri kasveja ja opimme tunnistamaan niitä. Aika ei käy pitkäksi, Johanna totesi.

Hanketta rahoittaa Euroopan sosiaalirahasto. Vipuvoimaa EU:lta 2014-2020.

Pääkuvassa: Puutarhuriopiskelijat Nuutti ja Johanna nauttivat asiakaspalvelusta pop-up-tapahtumassa


Teksti ja kuvat: Karin Pasila