Valikko

Taitajat 2022 -kilpailun semifinaalit lähestyvät ja Kiipulan kampuksella Lahdessa on hiljalleen aloitettu valmistautuminen tulevaan koitokseen. Helmikuun aikana nuoret kisaavat paikasta Suomenmestaruusfinaaleihin ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa.  Semifinaaleihin matkaavat kiinteistöalan opiskelijat Timi Törrö ja Kairo Häätärö kertovat, että kisalajeihin ei ole vielä kuin alustavasti tutustuttu.

– Sitä varten tänne koululle tullaan, että päästään harjoittelemaan, Timi tuumaa.

Työharjoittelu on pitänyt nuoret kiireisinä, Timillä on takanaan parin kuukauden yhtämittainen jakso samalla työnantajalla ja työkokemusta on vuoden verran. Kairokin on ollut harjoitteluissa suurimman osan kuluvaa lukukautta. Tosin muutama viikko sitten Kairo joutui jäämään sairaslomalle murtuneen käden vuoksi, ja päivät työharjoittelussa ovat vaihtuneet taas oppitunneilla istumiseen.

– Ei sen (käden) pitäisi haitata kisaa. Vähän enemmän joutuu hakemaan, mutta etusormi ja peukalo toimivat ja pikkurillillä saa tukea. Kyllä ne hoituu, kun kerran tällä kädellä aamukahvitkin pystyy juomaan, Kairo virnistää.

Timi opiskelee kolmatta vuotta ja valmistuu kesällä, Kairolla on meneillään toinen vuosikurssi. Rutiinia on selkeästi tullut kummallekin työssäoppimisen kautta. Työtehtäviä on laidasta laitaan ja paljon uutta opittavaa riittää ja omatoimisuutta tarvitaan.

– Täällä pääsee tekemään monipuolista hommaa, ettei ole aina yhtä ja samaa. Pääsee tekemään kaikenlaisia töitä, Kairo kertoo.

Opiskelijat tarkistavat ruohonleikkuria
Leikkurin perustarkistus sujuu vaikka käytävässä.

Kilpailutilanne voi jännittää

– Tiesin, että TaitajaPLUS on olemassa, joten heti tänne tullessani esittelin asian. Heti muutama oppilas innostui asiasta, kiinteistöalan opettaja Juha Kanniainen kertoo.

Hän on ollut järjestämässä Taitaja-kisojen semifinaaleita aiemmassa työpaikassaan. Valmennettavia mukana lajifinaaleissa saakka, joista kotiin tuomisina on ollut mitali.

– Olen käynyt tavallaan koko prosessin jo läpi. Homma on tuttu ja tapahtuma hieno. Tämä on hyvä väylä näyttää omaa osaamista ja CV:hen saa hyvän merkinnän. Vaikka kisa jäisi semifinaalivaiheeseen, niin jo se että uskaltaa lähteä mukaan näyttämään osaamisensa on hienoa, Juha Kanniainen miettii.

– Kilpailutilanne voi olla niin outo ja stressaava, että vaikka kotihallissa kaveri toimisi täydellisesti, pasmat menevät kisassa sekaisin ja kaveri jäätyy. Ympärillä on paljon erilaisia muuttujia, ja niihin pitää pystyä reagoimaan. On outo tilanne, kun ihmiset hääräävät ympärillä, tuomarit tulevat välillä kyselemään ja jos jotain pitää tarkistaa, joutuu usein odottamaan vuoroaan. Ja sitten hommat pitää osata jaksottaa niin, ettei työ keskeydy, vaan tietää miten jatkaa, Juha Kanniainen luettelee.

Onneksi opiskelijat suhtautuvat kuitenkin rennosti.

– Turha tuollaista on jännittää, pojat sanovat lähes yhteen ääneen kysyttäessä tulevasta koitoksesta.

– Pistetään kaikki likoon ja katsotaan mikä on lopputulos, Timi toteaa.

Kaksi opiskelijaa
Kairo ja Timi opiskelevat Lahden toimipaikassa.

Entä irtoaako finaalipaikka?

– Eiköhän, Kairo vastaa kummankin puolesta.


Teksti ja kuvat: Ottopekka Wiik