Valikko

Kiinteistöpalveluiden opiskelijoille tuttua hommaa on muun muassa ruohonleikkuu, lehtien puhaltaminen, haravointi ja muut ulkoalueiden hoitoon liittyvät tehtävät. Opintoihin liittyy kuitenkin paljon muutakin, mitä ei välttämättä näy ulospäin.

 –  Olemme tehneet tilaustyönä joulukukkien myymälätilaa Kiipula Gardensille rakennuskorjauksen tutkinto-osassa, kertoo opettaja Jari Järvinen.

 –  Olemme itse suunnitelleet rakenteet. Seinät ovat valkolakattua puukuitulevyä, joissa on koristeena tuppeensahattua koivua. Tänään kiinnitämme ovet paikoilleen, jatkaa työhönvalmentaja Keijo Saarto.

Rakennuskorjauksen tutkinto-osassa on pohdittu myös ekologisuutta ja kierrätystä, esimerkiksi myymälätilan rakenteissa hyödynnettiin vanhoja lavoja rakennustyömaalta.

Kiinteistönhoitajaopiskelijat ovat rakentaneet uuden myymälätilan Kiipula Gardensille.

Oikeita töitä tehden oppii parhaiten

Käytännön työt ovat mieluisimpia opiskelijoille. Myymäläprojektissa on aktiivisesti ollut mukana viisi opiskelijaa, ja suuren projektin myötä on opittu koneiden käytön lisäksi ennen muuta ryhmätyötä.

 –  On ollut kivaa oppia koneiden käyttöä. Olemme päässeet sahaamaan akkukäyttöisellä pyörösahalla, mittamaan, poraamaan ja maalaamaan, kertoo kiinteistönhoitajaopiskelija Markus.

Projekti on ollut luokkakaveri Matiaksellekin mieleinen.

 – Kivointa on ollut seinän teko ja rakentaminen. On mukavaa, kun näkee heti oman työn jäljen, kertoo kolmannen vuoden opiskelija Matias opintojakson sisällöstä.

Opettajien mukaan opiskelijoista näkee, kun opiskelu on kivaa.

 – On hienoa nähdä, että opiskelijat ovat ylpeitä omasta työstään, kehuu Saarto opiskelijoita.

Kolmantena opiskeluvuotena opiskelu toteutuukin suurilta osin keikkatöinä.

 – Nämä viimeisen vuoden opiskelijat rakentavat muun muassa jätekatoksia, ulkohuussin ja maitolaturin. Keväällä on edessä vielä LVI-opintoja ennen valmistumista, kokoaa Järvinen viimeisen vuoden opintoja.


Yläkuva: Kiinteistönhoitajaopiskelijat rakennuskorjausta opiskelemassa. Menossa oven asennus.

Teksti ja kuvat: Karin Pasila