Valikko

Paraisilta lähtöisin oleva Leevi aloitti Kiipulassa vuonna 2018 kiinteistönhoidon koulutuksessa, mutta vaihtoi vuonna 2019 toimitilahuoltajan opintoihin, sillä sisätyöt miellyttivät häntä ulkotöitä enemmän.

– Hyvin olen viihtynyt, kaikki on ollut mukavaa, Leevi ynnää kokemuksensa Kiipulasta.

Opettaja Anne Saarion ja ohjaaja Sanna Virtasen mukaan Leevi on ollut aktiivinen oppilas ja pidetty luokkatoveri.

– Leevi on osallistunut todella aktiivisesti vapaa-ajantoimintaan, muun muassa tanssiryhmiin ja joogaan. Erityisesti lavis on Leevin mieleen. Leevi tutustuu nopeasti uusiin ihmisiin, ja majoitusasiakkaatkin kyselevät Leevin perään, jos tätä iloista poikaa ei ole pariin päivään näkynyt, Saario kertoo.

– Leevi on ollut myös tuutorina ammattiopistolla ja sen myötä edustanut koulua eri tilaisuuksissa ja ohjannut myös vierailijoita, Virtanen lisää.

Leevi on ehtinyt vapaa-ajallaan tutustua myös kunnan tarjoamaan vapaa-ajan tarjontaan.

– Olen käynyt lavis-kurssilla Turengin kansalaisopistolla. Tykkään myös leipoa ja liikkua luonnossa, kertoo 21-vuotias Leevi vapaa-ajastaan Janakkalassa.

Opettaja ohjeistaa opiskelijaa siivouskärryn luona.
Opettaja Anne Saario opastaa Leeviä.

Yksilöllinen opetussuunnitelma mahdollistaa jokaiselle sopivan koulutuksen

Saario on ylpeä Leevin osaamisesta ja ahkeruudesta ja kehityksestä. Yhteistyö oppilaan perheen ja verkoston kanssa on tiivistä.

– Leevin opinnot ovat sisältäneet tutkinnon osia, muun muassa ylläpitosiivouspalvelut, piha-ja ulkoalueiden hoitaminen, vaatteiden ja tekstiilien huoltaminen sekä toimitilapalvelujen tuottaminen. Leevi on suorittanut myös työturvallisuuskortin sekä ensiavusta EA1-kortin, Saario kertoo Leevin opinnoista.

– Toimitilahuoltajan tutkinnossa on osia, kuten esimerkiksi perussiivouspalvelut, jotka saattavat tuottaa ongelmia koneiden käytön osalta, niin me sovimme Leevin ja hänen lähiomaisen kanssa HOKS-palaverissa, että Leevin tavoitteena on suorittaa tutkinnon osia. Tärkeimmät tavoitteet opinnoissa Leeville on ollut itsenäistymistaitojen harjoittelu, omaan kotiin muutto sekä työpaikan löytyminen. Nämä kaikki tavoitteet on nyt saavutettu, Saario summaa.

Koulutuksella oman alan töihin

Leevin opintojen tavoitteena on ollut omaan kotiin siirtyminen ja työllistyminen oman alan töihin. Leevi saa suorittamistaan tutkinnon osista todistuksen perjantaina, ja jo maanantaina häntä odottaakin työt uudessa paikassa lähellä kotia.

– Aloitan maanantaina työt Ristikallion lastentalossa Kaarinassa, Leevi kertoo ylpeänä.

– Paikka on Leeville tuttu jo entuudestaan, sillä hän suoritti työpaikalla järjestetyn koulutusjakson siellä. Nyt Leevi aloittaa hänelle räätälöidyssä tehtävässä. Uudella esihenkilöllä on ollut valtavan hieno suhtautuminen erityiseen työntekijään, ja hän on suunnitellut toimenkuvan Leeville sopivaksi, kertoo työhönvalmentaja Milka Lintinen

– Työtehtäviin kuuluu siivousta ja ruokahuoltoon liittyviä tehtäviä niin päiväkodin kuin koulun puolellakin. Opettajanhuoneen siivous on kokonaan Leevin vastuulla. Koronan myötä on tullut tarve yhdelle lisätyöntekijälle. Lapset syövät tällä hetkellä omissa luokissaan ja ryhmissään, ja jonkun täytyy kuljettaa astiat pois ja pyyhkiä pöydät. Näin opettajat ja hoitajat voivat keskittyä omiin tehtäviinsä Lintinen jatkaa.

Leevin unelmana on työskentely vanhusten palvelutalo Värttinässä. Leevin esihenkilökin ajaa asiaa Leevin puolesta.

– Minusta olisi paljon seuraa vanhuksille, olen sosiaalinen ja tykkään jutella heille, kertoo Leevi toiveistaan.

– Leevillä on ihmeellinen kyky tuottaa iloa kaikille vain tulemalla paikalle, kehuu Lintinen iloista ja kohteliasta valmennettavaansa.

Leeville mieluisinta opinnoissa on ollut siivous.

Pääkuvassa: Toimitilahuoltajaopiskelija Leevi odottaa innokkaasti töiden alkua.


Teksti ja kuvat: Karin Pasila