Valikko

Kiipulasäätiö ja Kiipulan Ammattiopisto osallistuivat jälleen valtakunnalliseen Job Shadow Dayhyn toukokuun lopulla. Päivän aikana erityistarpeita omaavat henkilöt pääsevät tutustumaan unelmatyöhönsä oikeilla työpaikoilla ja samalla näkemään sopisiko työ heille.

Kiipulan Janakkalan toimipaikassa kolme työnseuraajaa pääsi tutustumaan viestinnän, keittiön ja siivouksen työtehtäviin. Palvelukeskus Sampolasta Kiipulaan vierailulle tullut Oskari Meri seurasi Kiipulan viestinnän työskentelyä. Päivän aikana Oskari pääsi tutustumaan Kiipulan alueeseen samalla keskustellen ja ottaen kuvia mielenkiintoisimmista kohteista. Kiipula olikin Oskarille tuttu noin kymmenen vuoden takaa, jolloin hän opiskeli Kiipulassa.

Viestinnän työ vaikutti Oskarista mielenkiintoiselta kaikessa laajuudessaan.

– Paljon on kaikenlaista työtä mitä teette, näin suurta kokonaisuutta on vaikea edes hahmottaa, Oskari viittoo ja hymyilee.

Oskari Meri pääsi tutustumaan Kiipulan viestintään. Mukana oli myös Oskarin viittomakielen tulkki.

Job Shadow Day on Vates-säätiön vuonna 2014 Suomeen tuoma tapahtuma, jota toteutetaan nykyisin ympäri Eurooppaa. Päivän tarkoituksena on tuoda esille erityistarpeita omaavien henkilöiden osaaminen ja motivaatio työntekoa kohtaan.

Tapahtuman juuret sijoittuvat Irlantiin, jossa päivää on järjestetty vuodesta 2009. Suomessa Job Shadow Dayn järjestelyjä tehdään nykyisin valtakunnallisesti Vatesin koordinoiman verkoston voimin. Kiipulan ammattiopistolla päivän suunnittelun taustalla toimii työelämäkoordinaattori Marjo Siekkisen vetämä työryhmä.

– Työn seuraaminen sopii erityisesti siirtymävaiheessa oleville nuorille, jotka miettivät opinto- ja urapolkujaan, Siekkinen toteaa.

– Työtä päivän taustalla on tehty tiiviin verkoston yhteistyöllä. On hienoa, että päivään saatiin mukaan näin paljon osallistujia, Siekkinen jatkaa.

Tänä vuonna Hämeen verkostossa Job Shadow Dayhyn osallistui yhteensä 18 seuraajaa ympäri Etelä-Suomea. Työnseuraajia lähti vierailemaan Kiipulan lisäksi muun muassa Työvalmennussäätiö Luotsilla, Palvelukeskus Sampolassa, Birgittakodissa, Museokeskus Vapriikissa, Koulutuskuntayhtymä Tavastialla ja Hämeen kauppakamarilla.

Lisäintoa opiskeluun

Laura Vänninmaja seurasi Kiipulassa ruokala Rusthollin keittiön henkilökunnan työskentelyä. Kiipula on tuttu myös Lauralle aiemmista puutarha-alan opinnoista. Laura kertoo, että hän haluaisi vielä tulevaisuudessa opiskella Kiipulassa ravintola- ja catering alaa. Juuri siksi ruokala Rustholli valikoitui Job Shadow Dayn vierailukohteeksi.

– Pidin kovasti tästä päivästä. Keittiötyöskentelyn seuraaminen vain vahvisti omaa opiskeluintoa, Laura kertoo hymyillen.

Laura Vänninmaja seurasi työntekoa Ruokala Rusthollissa.

Suvi Kultala seurasi Kiipulan siivoojien työskentelyä. Suvilla on itselläänkin työstä aiempaa kokemusta, sillä hän työskentelee siivouksen parissa. Päivän kohteeksi valikoitui ajoneuvoalan luokka.

– Tämä päivä oli hyvä mahdollisuus tutustua Kiipulan siivouksen toimintaan. Opin päivän aikana muutamia uusia juttuja kuten siivousliinan oikeaoppisen taittelun pintoja pyyhkiessä, Suvi kertoo päivästään.

Suvi Kultala avusti siivouksessa.

Kiipulan opiskelijoista työnseuraajina päivään osallistui yhteensä kaksi opiskelijaa Hämeenlinnan ja Tampereen toimipaikasta. Toinen vieraili Tuuloksessa sijaitsevassa Birgittakodissa eli ikääntyneiden asumispalveluyksikössä.

– Päivän aikana työnseuraaja pääsi tutustumaan Birgittakodin hoitoapulaisen työhön, johon kuuluu avustavia keittiötöitä, astia- ja pyykkihuoltoa, varaston järjestelyä sekä asukkaiden viriketoiminnan ohjausta, työelämäkoordinaattori Marjo Siekkinen kertoo.

Birgittakodissa opiskelija tutustui hoitoapulaisen työhön.

Tampereella opiskelija pääsi tutustumaan Museokeskus Vapriikin pelitutkijan työhön.

– Päivään kuului palaveriin osallistumista ja tutustumista näyttelyn rakentamisen taustatöihin. Opiskelijan mukaan työ oli kiehtovaa, museon miljöö oli upea ja vastaanotto oli mahtava, Kiipulassa Pirkanmaalla toimiva ja päivän järjestelyissä mukana ollut työelämäkoordinaattori Reetta Ersfolk summaa.

Museokeskus Vapriikissa työnseuraaja pääsi tutustumaan näyttelyn saloihin.

Teksti: Olga Siikaluoma, Marjo Siekkinen ja Ulla Harju
Kuvat: Olga Siikaluoma ja Kiipulan ammattiopisto