Valikko

Santtu Syvälahti valmistui Kiipulan ammattiopistosta kokiksi vuonna 2019 Hämeenlinnasta. Ravintola- ja cateringalan opinnot löytyivät Kiipulan Tuva-linjan kautta.

– Opiskeluajan työharjoittelu erilaisissa yrityksissä vahvisti alan sopivuuden. Toisena opiskeluvuonna olin työharjoittelussa Sandwich Bros -ravintolassa Turengissa, ja työllistyin sinne myöhemmin, Syvälahti kertoo.

Työharjoittelun ja vakituiseksi palkkaamisen väliin jäi kuitenkin aikaa, sillä valmistuttuaan Syvälahti jäi kotiin.

– Mummo sai minut liikkeelle ja hakeutumaan Hämeenlinnan Ohjaamoon. Sieltä sain lisäpotkua työnhakuun ja työllistymiseen.

– Rohkaistuin kysymään töitä tutusta työharjoittelupaikasta ja työllistyinkin Sandwich Brosiin. Olin ensin töissä Kelan tuella puoli vuotta ja sen jälkeen pääsin vakituiseksi keväällä 2020, Syvälahti jatkaa.

Jo harjoitteluaikana ravintola teki vaikutuksen työpaikan rennon ilmapiirin avulla.

– Minulle työpaikassa viihtyminen on kaikki kaikessa. Täällä saan olla oma itseni ja käyttää myös luovuutta, Syvälahti toteaa.

Työhön kuuluu ruoan esivalmisteluja ja valmistamista sekä toisinaan myös kassatyötä.

– Meillä kaikki tekee oikeastaan kaikkea. On hyvä porukka ja yhteishenki. Tuemme toinen toisiamme, puhumme ja jaamme paljon asioita elämästämme, iloitsee Syvälahti.

Santtu viihtyy enemmän keittiön puolella.

Onnellinen tässä ja nyt

Syvälahti valmistaa hampurilaisaterioiden lisäksi ravintolan jälkiruokabravuuria, täytettyjä pullia. Hänen kehittelemänsä chilisuklaapullat ovat saaneet asiakkailta kiitosta – samoin kuin muutkin ruoat.

– Vakiasiakkailta saatu palaute työssä on useasti lämmittänyt mieltä, hän hymyilee.

Syvälahti viihtyy työssään keittiön puolella enemmän kuin kassalla.

– En ole kovin sosiaalinen ja alkuun olinkin hieman tuppisuuna kassalla. Rutiini ja aika auttoivat, ja nyt viihdyn kassatyössäkin. Työantaja on tukenut hyvin työssä, pienet epäonnistumiset ajoittain eivät ole haitanneet. Se on hyvä, sillä saatan helposti jäädä märehtimään asioita, tiivistää Syvälahti työskentelyään.

Vapaa-aikaan kuuluu pelaaminen ja Nintendon retropelien keräily. Syvälahti seuraa tiiviisti myös pelialaa ja sen kehitystä sekä uutisointia. Vaikka pelaaminen on lähellä sydäntä, ammatiksi koodaaminen tai vastaava It-työ ei olisi soveltunut.

– Käsillä tekeminen ja työn fyysisyys, ne ovat minun juttujani. En jaksaisi istua päivät pitkät ruudun äärellä.

Syvälahti kokee, että nuoret tarvitsevat paljon tukea opiskelu- ja työllistymisasioissa. Hänelle oli alkuun suuri kynnys soittaa yrityksiin ja kysyä työpaikkaa. Hyvä tuki ja oma asenne kantoivat kuitenkin eteenpäin.

Tulevaisuudessa Syvälahti haluaisi asua Tampereella ja työskennellä siellä ravintola-alalla.

– Olen kuitenkin onnellinen ja tyytyväinen elämääni tässä ja nyt. Töihin on mukava tulla ja työssä on hyvä olla.


Teksti: Silvi Kaarakainen
Kuvat: Olga Siikaluoma