Valikko

Taitaja2022-kisojen finaaleissa nähtiin varhain keskiviikkoaamuna Kiipulan ammattiopiston edustaja Mea Vartiainen tositoimissa.  17-vuotias Mea kisasi finaaleissa TaitajaPLUS Liiketoiminta -lajissa, jossa kuusi kilpailijaa mitteli taitojaan myynnin ja asiakaspalvelun tehtävässä.

Taitaja-kilpailussa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat SM-mitaleista ammatillisiin perustutkintoihin perustuvissa lajeissa. TaitajaPLUS-lajit on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville osaajille.

– Hyvin pysyi pää kasassa ja sitten vain hoidin hommat järjestyksessä, Mea kertoo perin tyytyväisenä omaan suoritukseensa. Tehtävän ensimmäinen osa oli 45 minuutin mittainen. Toinen osuus kilpaillaan torstaina.

Mea Vartiainen ja Katja Salminen odottavat torstain koitoksia.

Huomista kilpailupäivää Mea odottaa positiivisella fiiliksellä. Samalla hän jo miettii, että ensi vuonna voisi taas kilpailla. Tuolloin Taitajat pääsevät kisaamaan Espoossa.

Liiketoimintaa opiskeleva Mea kertoo pitävänsä kilpailemisesta. Kilpaileminen on toiminut hänelle tapana kehittää omaa ammattitaitoaan.

– Tässä saa hyvää palautetta omasta osaamisesta ja saatte ainakin tietää missä asioissa olette hyviä, Mea kannustaa kaikkia osallistumaan.

Mea on valmistautunut kisoihin jo semifinaaleista asti. Yhteistyö oman ohjaajan ja kilpailuhuoltaja Katja Salmisen kanssa on sujunut erinomaisesti.

– Riittävästi huilia ja riittävästi harjoittelua, esimerkiksi työssä oppimisjakso juuri ennen kisoja oli hyvää harjoitusta tätä varten, Mea miettii.

– Semifinaali vuoden alussa puolestaan antoi hyvin kokemusta kilpailemisesta, Mea jatkaa.

Liiketoiminnan koulutuspäällikkö Kirsi Ek ja joukkueenjohtaja Keijo Saarto poseeraavat laji-infotaulun edessä.

Opintomatkalla

Meaa kannustamaan ja samalla Taitajat2022-kilpailun tunnelmia haistelemaan on matkaamassa Kiipulasta bussilastillinen opiskelijoita ja henkilökuntaa. Tosin bussin on määrä saapua perille vasta kun Mea on jo oman urakkansa päättänyt.

– Yleisö tai tuomarit eivät haitanneet suoritustani, olen näytelmäkerhossa oppinut sulkemaan häiriöt pois tekemisen tieltä, toisena kilpailijana aloittanut Mea kertoo.

Taitaja2022-tapahtumaan Poriin odotetaan kaikkiaan noin 50 000 kävijää. Kilpailijoita on 350 ja lajeja 50. Oheistapahtumia on paljon. Yrityksiä on tavalla tai toisella mukana noin 350. Kisat alkoivat maanantaina ja päättyvät torstaina klo 15.00 palkintojen jakoon. 

Kiipulalla on edustusta myös tuomaristossa, liiketoiminnan opettaja Hennamari Antila toimii liiketoimintalajin päätuomarina.

Teksti ja kuvat: Petteri Ora