Valikko

Kiipulassa Janakkalassa on jo puoli vuotta tehty Navettakoulun remontointia ja uudisrakentamista. 1800-luvulta peräisin olevan Navettakoulun harjannostajaisia vietettiin urakoitsijan ja rakentajien kanssa helmikuussa, kun säänsuojana ollut katos on nostettu vanhan navetan yltä pois. Ohjelmasta vastasi laulaja Janne Tulkki.

Kiipulasäätiön toimitusjohtaja Jukka Kujala kiitti puheenvuorossaan rakentajia.

– Kiitokset rakentajille. Oli todella hienoa nähdä, kun suojateltta oli vihdoin poissa rakennuksen päältä, ja tietää, että projekti etenee, Kujala kertoo.

– Jos työn jälki olisi vielä parempaa, se olisi itse jumalan tekemää, Kujala totesi.

Urakoitsija Antrax Oy:n yrittäjä Antero Koskela kiteytti puheessaan onnistuneen rakennusprojektin vaatimukset.

Antero Koskela lukee puhetta.
Antero Koskela pitämässä puhetta harjannostajaisissa

– Toimiva yhteistyö on kaiken lähtökohta. Näen, että tärkein tekijä onnistuneessa projektissa on tunnistaa koko projektin vaatimat resurssit tämän ketjun osalta. Vaikka projektilla olisi kuinka hyvät suunnittelijat, rakennuttajat ja urakoitsijat, yksin ei kukaan pysty vastaamaan haastavien projektien vaatimuksiin, Koskela toteaa.

– Urakoitsijan roolina on tunnistaa projektin vaatimat resurssit tarjouslaskennasta alkaen. Kun urakkaan on varattu oikea määrä resursseja, on jo tehty 90 prosenttisesti oikein projektin onnistumisen suhteen, Koskela jatkaa.

Ainutlaatuinen kokemus

Vastaavana työnjohtajana toimiva Antrax Oy:n Mika Kivelä kiitti puheessaan Kiipulaa harvinaislaatuisesta hankkeesta.

Vastaava työnjohtaja Mika Kivelä kiitti puheessaan niin tilaajaa kuin tekijöitä.

– Ei ole ihan jokapäiväistä suunnitella 1800-luvun kivinavettaan moderneja opetustiloja. Tämä on monelle meistä varmasti ainutlaatuinen kokemus, Kivelä toteaa.

– Harvoin on ennen projektin alkua ollut käytössä näin kattavat ja toteutuskelpoiset suunnitelmat. Minulla on vahva luottamus, että käyttäjät saavat toiminnalleen erinomaiset ja omaleimaiset tilat toimintaansa, Kivelä jatkaa.

Mittavassa urakassa tarvitaan monenlaista tekijää. Suunnittelijoiden ja arkkitehtien lisäksi tarvitaan monta ammattilaista.

– Maanrakentajat tekivät meille vakaan pohjan, mistä rakentaa eteenpäin. Purku-urakoitsija hoiti ammattitaidollaan vanhojen rakenteiden purkamisen. Kattotöissä luotimme oman alansa erityisosaajaan ja väliseinäurakoitsija huomioi rakenteiden ääni- ja paloeristykset, Kivelä listaa.

Omat työntekijät ovat vastanneet kirvesmiestöistä sekä raudoitus- ja betonointitöistä. Maalarit puolestaan viimeistelevät pinnat.

– Kevään aikana työmaalla nähdään vielä laatoittajia, lattiapinnoittajia, kalusteasentajia ja muita erityisalojen ammattilaisia, Kivelä toteaa.

Kivelä kokee olevansa etuoikeutettu saadessaan olla mukana navetan saneerauksessa. Rakennus purettiin aivan rakenteisiin asti, ja päivitettiin vastaamaan nykyajan vaatimuksiin.

– Yllätyksiä on toki tullut matkan varrella, erityisesti purkutöiden aikana. Rakenteiden alta on löytynyt pari kerrosta vanhempaa lattiaa, syöttökaukaloita ja muita navettaan kuuluvia rakenteita, Kivelä naurahtaa.

Nyt navetassa on kaikki tämän päivän vaatimusten mukaisesti: uudet salaoja- ja sadevesijärjestelmät, lattialämmitys yläkerrassa, lämmöneristykset, kattorakenteet ja aurinkopaneelit.

Toiminnan laatu kiitettävää

Arkkitehtuuri Lehtinen & Miettunen on ollut mukana useammassakin Kiipulan rakennusprojektissa. Arkkitehti Sakari Miettunen oli hyvillään navetan saneerauksen etenemisestä.

Arkkitehti Sakari Miettunen on iloinen harvinaisesta projektista.

– Kiipulan kohteet yleensäkin ovat olleet mielenkiintoisia ja erilaisia. Ei ihan joka päivä pääse suunnittelemaan navetasta moderneja opetustiloja, Miettunen kertoo.

– Erityisen hienoa on ollut yhteistyö rakentajan ja Kiipulan kanssa. Toiminnan laatu on ollut kaikin puolin kiitettävää, Miettunen päättää.

Valmiiksi uusi Navettakoulu saadaan kesäkuussa. Liiketoiminnan sekä tutkintokoulutukseen valmentavan TUVA-koulutuksen opiskelijat aloittavat uusissa 623 m2 tiloissa elokuussa 2024.


Teksti ja kuvat: Karin Pasila