Valikko

Petteri Ora jatkaa IAF:n hallituksessa

Kansainvälinen Abilympics-ammattitaitokilpailu päättyi lauantaina. Suomen ammattitaitomaajoukkue pärjäsi kilpailussa hienosti saavuttaen yhden kullan ja neljä hopeaa. Mitalit ovat ensimmäiset, joita suomalaiset ovat Abilympics-kilpailussa saavuttaneet. Kiipulan ammattiopiston kilpailija Jani Jalassalo sijoittui lajissaan kahdeksanneksi.

Kiipulan ammattiopiston opiskelija Jani Jalassalo osallistui Abilympics-kilpailussa Computer Assembly -lajiin. Jalassalon sijoitus oli kahdeksas, kun kilpailijoita oli yhteensä 14. Neljä kilpailijaa keskeytti tehtävän sen hankaluuden takia.

Kilpailussa Janin tehtävänä oli muun muassa purkaa ja koota tietokone sekä asentaa koneeseen käyttöjärjestelmä. Tehtävän Jani koki helpoksi, mutta vaikeuksia tuotti muun muassa englanniksi kirjoitettujen ohjeiden ymmärtäminen.

– Osa tehtävistä oli tuttuja, mutta kaikkea en ollut pystynyt harjoittelemaan etukäteen. Itselläni on joskus vaikeuksia ymmärtää tekstiä, joten ohjeet olisivat voineet olla simppelimpiä. Vähän jäi itseä harmittamaan kohta, jossa kirjattiin tunnuksia ja salasanoja ja johon juutuin kiinni, Jani kertasi heti kilpailusuorituksen jälkeen.

Kilpailijoille annettiin tehtävän suorittamiseen aikaa yhteensä viisi ja puoli tuntia. Janin mukaan keskittyminen onnistui hyvin, vaikka samassa hallissa korjattiin muun muassa autoja ja koottiin pyöriä. Myös kisayleisöä pyöri ympärillä koko ajan.

– Keskityin vain omaan tekemiseen, en ainakaan keskittynyt jännittämiseen, Jani hymyilee.

Myös tuomarit kiittelivät Janin suoritusta.

– Jani piti huolta kanssakisaajista ja hän sai siitä kiitosta muilta. Aika pienistä nippelijutuista jäi kiinni parempi sijoitus, kilpailussa tuomarina ollut Mikko Kurkinen Kiipulan ammattiopistosta totesi.

Kurkisen mukaan tuomaripeli oli kilpailun ajan reilua.

– Muun muassa Etelä-Korean tuomari huomasi edellispäivän kisaajan Janille jättämän miinan. Kilpailija oli sitonut johtoja kiinni omilla muovilangoilla siihen tarkoitettujen materiaalien sijaan. Onneksi tuomari huomasi tämän kilpailun aikana ja Janin ei tarvinnut purkaa johtoja käsin, Mikko Kurkinen totesi.

Intensiiviseen kilpailumatkaan meni kokonaisuudessaan viikko.

– Mukava kokemus tämä on ollut, vaikka päivät ovat olleet pitkiä. Suomen joukkue on ollut kiva ryhmä. Varmaan olen kilpailusuoritukseenkin ihan tyytyväinen parin päivän jälkeen, Jani Jalassalo summasi.

Tuomarityöskentely oli tarkkaa.

Petteri Ora Kiipulasta jatkaa hallituksessa

International Abilympics Federation (IAF) edistää vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien ammattitaitokilpailutoiminnalla ammatillisen erityisopetuksen tunnettuutta ja arvostusta maailmalla. Abilympics-kilpailu järjestetään joka neljäs vuosi. Vaikka kilpailussa ei ole ikärajaa, Suomen periaatteena on tuoda kilpailuun ammattiin opiskelevia nuoria. Näin saavutetaan parhaiten Skills Finlandin hallituksen osallistumiselle asettamat tavoitteet, jotka ovat ammatillisen erityisopetuksen huippuosaamisen kehittäminen ja sen kansainvälistymisen vahvistaminen.

Järjestön yleiskokous järjestettiin kisaviikon aikana Abilympics-kilpailun yhteydessä. Kiipulasäätiön kehitysjohtaja Petteri Ora valittiin selvin luvuin jatkamaan Skills Finlandin ja Suomen edustajana järjestön hallituksessa. Ora on toiminut hallituksessa vuodesta 2021.

– Suomella on paljon kokemusta kansainvälisiin kilpailuihin osallistumisesta ja myös niiden järjestämisestä. Olemme tunnettuja hyvin järjestetyistä ja tuomaroiduista ammattitaitokilpailuistamme. Myös Suomen ammatillinen erityisopetus on laadukasta ja kattavaa, ja sen toteutus on herättänyt paljon positiivista kiinnostusta IAF:n jäsenmaissa, Ora kommentoi.

Jani Jalassalo ja Petteri Ora Suomen joukkueen maljannostotilaisuudessa kilpialun jälkeen.

Suomelle historialliset viisi mitalia

Erityistä tukea tarvitsevien ammattiosaajien kansainvälinen ammattitaitokilpailu Abilympics järjestettiin tänä vuonna Ranskan Metzissä 24.–25.3.2023. Suomesta kilpailuun osallistui 13 oman alansa nuorta huippuosaajaa. He osallistuivat kukin ammattialansa taitoja mittaaviin lajeihin, joita ovat esimerkiksi viherrakentaminen, valokuvaus, puhdistuspalvelut ja julisteen suunnittelu.

Kaksipäiväinen kilpailu huipentui palkintojenjakoon lauantai-iltana. Suomi sai osakseen varsinaisen mitalisateen. Kyseessä ovat Suomen ensimmäiset mitalit Abilympics-kilpailuista, joihin Suomi osallistui neljättä kertaa. Suomen mitalistit ovat:

  • Saga Naumanen (Ammattiopisto Luovi), kultaa Character Design -lajissa
  • Miia Harpo (Ammattiopisto Spesia), hopeaa Cake Decorating -lajissa
  • Tom Moilanen (Ammattiopisto Spesia), hopeaa Landscape Gardening -lajissa
  • Jonne Salo (Ammattiopisto Live), hopeaa Massage-lajissa
  • Milla Tiira (Ammattiopisto Luovi), hopeaa Outdoor Photography -lajissa
Jani Jalassalon keskittyminen kisasuorituksen aikana oli hyvää. Taustalla Suomen tuomari Mikko Kurkinen tarkkailee suoritusta.
Kilpailutehtävään kuului muun muassa käyttöjärjestelmän määrittelemistä.
Suomen mitalistit Miia Harpo, Saga Naumanen, Tom Moilanen sekä Milla Tiira. Kuvasta puuttuu Jonne Salo. Kuva: Skills Finland / Juha Nurminen.

Kuvat: Ulla Harju