Valikko

Kesäkoulu vauhdittaa opintoja

Kiipulan istutusalueet Janakkalassa loistavat upeissa väreissä ja koko alue näyttää parastaan. Kiitos kuuluu osaltaan ammattiopiston puutarha-alan opiskelijoille, jotka ovat kevään ja alkukesän ajan laittaneet istutuksia ja muuta ympäristöä kesäkuntoon.

Toisen vuoden opiskelija Pinja Korpela ja helmikuusta asti Kiipulassa opiskellut Tea Uschanov opiskelevat vielä lukuvuoden päättymisen jälkeen kesäkoulussa. Istutusalueista huolehtiminen on vain yksi niistä tehtävistä, joita kesäkoulussa harjoitellaan.

– Meillä on paljon tekemistä. Esimerkiksi kitkemme rikkaruohoja, kastelemme kukkapenkkejä ja istutamme kasveja, Tea hymyilee.

Päivät kesäkoulussa ovat pitkiä, ihan oikean työpäivän mittaisia. Homma on fyysistä, mutta molempien nuorten naisten mielestä myös hyvin palkitsevaa.

– Luulin aluksi, että puutarha-ala on helppoa, mutta tämä onkin aika raskasta. Täällä joutuu painamaan duunia ihan oikeasti, Pinja toteaa.

– Itselle tämä on kuitenkin mukavaa hommaa. Tässä näkee oman kädenjäljen. Tykkään ulkotöistä ja opiskelu on ollut kivaa, hän jatkaa.

Myös Tean mukaan omilla käsillä tekeminen on puutarha-alalla se juttu.

– Kun näen kätteni jäljen, voin olla ylpeä tekemisistäni. Muutkin nauttivat, kun alueet ovat kunnossa, Tea hymyilee.

Apua ja tukea opiskeluun

Kiipulan ammattiopiston kesäkoulussa opiskeli tänä vuonna yhteensä 220 opiskelijaa eri toimipaikoissa. Osaamista on hankittu työpaikoilla joko koulutus- tai oppisopimuksella. Janakkalan toimipaikassa on opiskeltu myös omissa oppimisympäristöissä, kuten nyt puistossa.

– Halusin jäädä kesäkouluun korvaamaan rästejä. Etäkoulu on ollut itselleni haastavaa, tarvitsen läsnäoloa ja rutiineja ja etäkoulussa vuorokausirytmiä ei oikein ollut. Toisaalta emme päässet istuttamaankaan, joten nyt olemme tehneet myös sitä, Pinja kertoo.

Myös Tean mukaan kesäkoulu auttaa opinnoissa eteenpäin.

– Itselläni kesäkoulu nopeuttaa valmistumista, Tea summaa.

Turenkilaisen Tean tie Kiipulaan puutarha-alalle kulki yläasteen jälkeen Ammattiopisto Tavastian kautta, jossa hän ehti opiskelemaan kolme vuotta ravintola- ja cateringalaa. Opiskelut eivät kuitenkaan edenneet halutussa tahdissa ja koulu stressasi liikaa.

Tea haki Kiipulaan alkuvuodesta jatkuvan haun kautta ja aloitti opiskelut helmikuussa. Kiipula onkin osoittautunut nuorelle naiselle juuri oikeaksi paikaksi.

– Olen tiennyt yläasteelta asti Kiipulasta ja halunnut tulla tänne. Jatkuvan haun kautta paikka aukesi juuri oikeaan aikaan. Täällä saan enemmän apua ja tukea opiskeluuni. Ilmapiirikin on rauhallisempi, hän miettii.

– Opiskelijan näkökulmasta täällä saa yksilöllistä apua. Opiskelijan terveys ja mielenterveys ovat tärkeintä, Tea summaa.

Tea Uschanov ja Pinja Korpela ovat viihtyneet kesäkoulussa. Vaikka päivät ovat pitkiä, oman työn ja sen tuloksen näkeminen ovat molemmille tärkeitä asioita.

Haaveena puutarha-alan työt

Hämeenlinnassa asuva Pinja on puolestaan kotoisin Kouvolasta, josta ei omaa opiskelupaikkaa tuntunut löytyvän.

– Minulla on oppimisvaikeuksia ja minua on kiusattu monta vuotta sen takia. Pidin yläasteen jälkeen kaksi välivuotta, kun en löytänyt omaa paikkaani. Nyt olen ollut kaksi vuotta Kiipulassa. Täällä on rauhallinen ilmapiiri, ihmiset ovat ystävällisiä. Saan tukea ja apua opiskeluun, Pinja kertoo.

Pinja on opiskelunsa aikana ehtinyt jo suorittaa ammattiosaamisen näyttötyön ylläpitotöistä. Puutarha-alalla näyttö sisälsi muun muassa ruusujen istuttamista, tukemista ja kastelemista sekä käytävien ja pensaiden alustojen siistimistä ja rikkaruohojen kitkemistä.

– Puistopuutarhurimme kysyi lisäksi, jos voisin levittää myös katteita, kun teen niin siistiä jälkeä. Oli kiva nähdä oman työn jälki ja siisti tulos.

Ammattiosaamisen näyttötyötä Pinja teki useana päivänä ja sitä arvosteli opettaja.

– Sain hyvän arvosanan ja minulle sanottiin, että voin päästä työmarkkinoille. En ole vielä itse kovin varma työnteostani, joten hyvän palautteen saaminen oli kivan positiivista.

Vaikka ihan tarkka suunta ei ole selvillä, Pinjan haaveena on päästä alan töihin valmistumisen jälkeen.

– Haluaisin töihin puutarhakauppaan, golf-kentälle tai esimerkiksi tekemään taajama-alueiden kunnossapitoa, Pinja hymyilee.


Pääkuvassa: Tea kastelee istutusaluetta, jonne puutarha-alan opiskelijat ovat istuttaneet monenlaisia kasveja. Taustalla Pinja kuljettaa kottikärryjä.

Teksti ja kuvat: Ulla Harju