Valikko

Kiipulan ammattiopiston toiminta kasvaa Pirkanmaalla. Syyskauden 2023 avautuessa Tampereella otettiin käyttöön vastasaneeratut yhteiset tilat Sumeliuksenkadulla. Valkeakoskella ja Sastamalassa puolestaan avattiin kokonaan uudet toimipaikat. Uusilla avauksilla vastataan ammatillisen erityisopetuksen kasvavaan tarpeeseen Pirkanmaalla.

Tampereella uudet toimitilat Sumeliuksenkatu 11:ssa kokoavat saman katon alle kaikki Tampereen perustutkintokoulutukset. Uusissa tiloissa opiskelee yhteensä noin 150 opiskelijaa viidessä perustutkintokoulutuksessa sekä tutkintoon valmentavassa TUVA-koulutuksessa. Lisäksi Sumeliuksenkadulla on työikäisille suunnattua JOTPA hoiva-avustajakoulutusta. Henkilökuntaa tiloissa on noin 30.

– Edelliset tilamme jäivät pieneksi koulutusalojen kasvun myötä, ja toimintaa oli siroteltu eri osoitteisiin. Isommat yhteiset tilat tulivat tarpeeseen, koulutuspäällikkö Sanna Säkkinen kertoo.

– Uudet tilat mahdollistavat tiiviimmän yhteistyön valmentavan koulutuksen ja perustutkintojen välillä, mikä on opiskelijoiden opintopolkujen rakentamisen kannalta erittäin positiivinen muutos, Säkkinen jatkaa.

Samalla tiloissa voidaan vahvistaa aiempaa enemmän opiskelijoiden yhteisöllisyyttä esimerkiksi yhteisten tapahtumisen muodossa.

– Yhteiset tilat vahvistavat myös henkilöstön tiimityöskentelyä ja yhteistä tekemistä, mikä on tärkeää opetuksen laadun ja työhyvinvoinnin kannalta, Säkkinen hymyilee.

Uusiin tiloihin siirtyi perustutkinnoista sosiaali- ja terveys-, puutarha-, tieto- ja viestintätekniikka-, liiketoiminta sekä hius- ja kauneudenhoitoala. Lisäksi tiloissa opiskelee kolme TUVA-ryhmää ja JOTPA-hoiva-avustajakoulutuksen opiskelijat. Hiusalan opiskelijoilla on lisäksi kampaamotilat Verstaankadulla. Työhön ja itsenäiseen elämään valmentavan TELMA-koulutuksen opiskelijat opiskelevat puolestaan edelleen Hermiankadulla.

Opiskelija hämmentää keittoa opetuskeittiössä. Opettaja sekä toinen opiskelija katsovat vierestä.
Sumeliuksenkadulla on luokkatila, jossa voi opetella ruoanlaittoa.
Avara aula, jossa näkyy pöytäryhmä sekä modernit rappuset toiseen kerrokseen.
Uudessa toimipisteessä on avaraa yhteistä tilaa.

Valkeakoskella toimitaan yhteistyöllä

Syyskaudella Kiipulan ammattiopisto aloitti toiminnan myös Valkeakoskella. Syksyn aikana TUVA-TELMA-hybridiryhmässä aloittaa yhteensä 12 opiskelijaa.

Kiipula toimii Valkeakoskella samoissa tiloissa Valkeakosken ammattiopisto VAAO:n kanssa. Sanna Säkkisen mukaan yhteistyö yleisen ja ammatillisen erityisoppilaitoksen kanssa on ajankohtainen ja valtakunnallinen teema, johon tulisi tarttua.

– Tiivis yhteistyö VAAO:n kanssa vahvistaa opiskelijoiden mahdollisuutta hakeutua oikeaan, mahdollisimman soveltuvaan koulutukseen ja tukee yksilöllisten opintopolkujen laatimista, Säkkinen summaa.

Valkeakosken toimipaikan julkisivu.
Valkeakoskella toimitilat ovat samassa rakennuksessa VAAO:n kanssa.
Opiskelijoita luokassa kannettavien tietokoneiden äärellä.
Valkeakoskella aloitti syksyllä yhdistetty TUVA-TELMA-ryhmä.

TELMA-koulutusta Sastamalan Karkussa

Myös Sastamalassa avattiin uusi toimipaikka syyskauden avautuessa. Sastamalassa opiskelee tällä hetkellä kuusi nuorta TELMA-ryhmässä. Henkilökuntaa toimipaikalla on viisi.

– Pirkanmaa on kasvava maakunta ja alueella on tarvetta koulutuksellemme. Karkussa sijaitsevat tilat ovat upeat ja rauhalliset ja mahdollistavat yhteistyön SASKYn Karkussa olevien koulutusalojen kanssa, koulutuspäällikkö Katariina Autio toteaa.

Yhteistyötä tehdään muun muassa sosiaali- ja terveysalan, terveysteknologia-alan sekä kauneudenhoitoalan kanssa.

– Pirkanmaan alueella on yleisesti tarvetta lisätä valmentavan koulutuksen opiskelupaikkoja. Näillä uusilla toimipaikoilla pääsemme omalta osaltamme vastaamaan kasvavaan tarpeeseen, Sanna Säkkinen kertoo.

Kiipula toimii Pirkanmaalla myös Nokialla. Tällä hetkellä Nokialla on jo neljä TELMA-ryhmää sekä yksi TUVA-ryhmä. Nokialla on myös Pirkanmaan ainoa opiskelija-asuntola.

Sastamalan toimipaikan julkisivu.
Sastamalan toimitilat sijaitsevat Karkussa Saskyn kanssa yhteisissä tiloissa.
Luokkatilassa pöytäryhmä, jonka ääressä on kaksi opiskelijaa, joista toinen istuu pyörätuolissa. Opettaja seisoo vieressä.
Karkussa opiskelee yksi TELMA-ryhmä.

Pääkuvassa: Tampereen uudet toimitilat sijaitsevat hyvällä paikalla aivan Tullintorin sisäänkäynnin läheisyydessä.

Teksti: Olga Siikaluoma/Ulla Harju
Kuvat: Karin Pasila