Valikko

Kaikkialla on vihreää. Lämpimässä kasvihuoneessa seisoo silmänkantamattomiin kahta metriä lähestyviä tomaatteja. Puutarhuri Petri Salmi kertoo niiden olevan vasta alkutaipaleella kasvussaan. Kattoon on jo kiinnitetty tukinaruja, joiden avulla tomaatteja saadaan tuettua. Kasvukauden aikana tomaatin varrelle tulee mittaa kahdeksan metriä, joten koko kasvia joudutaan laskemaan alaspäin kasvun tahdissa siten, että varren alaosa laskeutuu lattialle.

– Kyllä tässä on ihan riittävästi hommaa, Petri Salmi virnistää.

– Tomaattia on tässä kasvihuoneessa 1500 neliötä eli hieman vajaat 4000 tomaatin taimea. Ja jos samaa ajatellaan kiloissa, keräämme noin 800–1000 kiloa tomaatteja parhaina sadonkorjuupäivinä, Salmi jatkaa.

Tomaattirivistöt ovat vasta kasvunsa alkutaipaleella.

Satoa korjataan kolmena päivänä viikossa, jotta tomaatit saadaan kypsymisen mukaisesti talteen.  Sadonkorjaamisen jälkeen tomaatit toimitetaan lähialueelle; Turenkiin, Hämeenlinnaan ja Hattulaan.

– Tässä näkee oman työnsä tuloksen. Ruuan tuottaminen on merkityksellistä. Etenkin tällaisena aikana, kun maailmassa soditaan  kotimaisen ruuan tuottaminen tuntuu hyvin merkitykselliseltä, Salmi näkee.

Petristä sanottua:

Petri on ihan mahtava tyyppi. Herrasmies, rauhallinen jonka kanssa mukava työskennellä. Ja hauska.

Satokautta odottaessa

Satokausi ei ole vielä alkamassa, tomaatit vasta vihertävät. Silti ne  vievät jo nyt pääasiallisesti Salmen työajan. Tomaatit saapuvat Kiipulaan taimina maaliskuun puolen välin paikkeilla ja satokausi jatkuu syys-lokakuulle.

Kesäkuun lopulla tulee vielä toinen samanlainen 1500 neliön kasvihuone täyteen kurkkuja. Sesonkiaikaan saattaa olla hieman kiirettä noin 2000 kurkun vaatiessa myös huomiota.

– Onhan tämä työ helteillä fyysisesti raskasta ja päivät saattavat venyä pitkiksi, Salmi kertoo.

Tämä tomaattiterttu saa kypsyä vielä rauhassa tovin.

Ei siis ihme, että viljelysten parissa riittää töitä myös Kiipulan ammattiopiston opiskelijoille  – varsin runsaastikin toisinaan. Opiskelijat pääsevät suorittamaan suuren osan opinnoistaan oikeissa töissä puutarhoilla ja kasvihuoneilla, vihannesten, kukkien ja mullan maailmassa.

Petristä sanottua:
Ottaa hienosti opiskelijat huomioon työssään.

Vielä kasvihuoneessa on hyvinkin rauhallista ja tomaattirivien välistä kuuluvia muiden ihmisten ääniä tuskin erottaa tomaattirivistöjen vaimentaessa äänet.

– Tämä päivä on minulla mennyt esimerkiksi tomaatinhoitopuuhissa. Hommaa saa tehdä aivan omassa rauhassaan. En ole nähnyt juurikaan muita ihmisiä, Salmi kuvailee.

– Vastaavasti niinä päivinä jolloin meillä on täällä opiskelijoita, työ on enemmän heidän ohjaamistaan. Päivien välillä on aika paljon vaihtelevuutta, Salmi kertoo.

Salmi miettiikin, että puutarhurina Kiipulassa olossa on kaksi oleellista puolta yhtä aikaa läsnä. Tavoitteena on toisaalta saada mahdollisimman iso sato ja toisaalta opettaa nuoria.

– Tavoitteena on saada kiloja tomaateista ja sen mukana euroja. Toinen tavoite on meidän opiskelijoidemme kanssa. On tärkeää, että he saisivat kokemuksen tästä työstä sekä puutarhasta ja näkisivät, millaista tämä työ oikeasti on, Salmi pohtii.

– Opiskelijoiden kanssa työskentely tuo töissä oloon erilaista merkityksellisyyttä, etenkin kun saa heidän kanssaan yhteisiä onnistumisen kokemuksia, Salmi summaa.

Satoa on jo saatavilla.

Puutarhuri Petri Salmi

Syntymäpaikka:
Tuulos

Asuinpaikka:
Tuulos

Koulutus:
Puutarhuri

Työura Kiipulassa:
Olen ollut puutarhurina koko ajan. Ensin olin yhden kesän kesätöissä ja tuurasin Laukkasen Erkkiä hänen lomansa ajan avomaapuutarhassa ja seuraavan vuoden alusta tulin kasvihuoneelle töihin. Vuodesta 2014 saakka olen täällä ollut ja äkkiä on kahdeksan vuotta mennyt.

Parasta Kiipulassa:
Parasta Kiipulassa on työyhteisö. Täällä on hyvä henki, sellainen ”tehdään yhdessä” -henki. Eli työkaverit.

Harrastukset:
Musiikkia tulee kuunneltua paljon ja luettua. Voisi sanoa, että minulla on aika intohimoinen suhtautuminen musiikkiin. Scifi- sekä fantasiakirjallisuus ovat lähellä sydäntä. Tolkienin Hobitti on kaikkien aikojen lempikirja. Se tulee aina säännöllisin väliajoin luettua uudestaan.


Teksti ja kuvat: Ottopekka Wiik


Meidän yhteinen duuni

Petrin haastattelu on osa Meidän yhteinen duuni –tarinasarjaa, jossa kerromme kiipulalaisten työstä. Jos olet kiinnostunut Kiipulasta työpaikkana, löydät kaikki avoimet työpaikkamme täältä >>