Valikko

SENsationalSTEM: Entrepreneurship project and seminar Riikassa 25.-26. huhtikuuta 2022

Kiipulan tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon opiskelijat Kalle Lahtinen, Oskari Ukkonen, Roosa Heikkinen ja Veeti Lähdeniemi pakkasivat huhtikuussa matkalaukkunsa ja valmistautuivat lähtemään Latvian Riikaan seminaari- ja yrityskilpailumatkalle. Matkatavaroiden lisäksi mukaan tarvittiin hyviä yritysideoita ja sopivasti kilpailuhenkeä sillä Riikassa heitä odotti kansainvälisen SENsationalSTEM projektin loppupaja.

Ennen matkaa opiskelijat tapasivat säännöllisesti etänä ja kehittivät yritysideoita yhdessä monikulttuuristen ryhmien kanssa. Riikassa matkaseurue viimeisteli aiemmin suunnittelemansa yritysideat sekä esitteli ne kansainväliselle raadille. Opettajat Riitta Koikkalainen, Minna Hiltunen ja Mikko Kurkinen lähtivät mukaan tueksi ja matkaseuraksi.

Yritysideoita kehittänyt ryhmä esittelee tuloksiaan kaikille. Yksi opiskelija pitelee taulua, johon avain asiat on koottu.
Yritysidean esittely ReHome tiimiltä: mukana Kiipulasta Kalle, Veeti ja Oskari.

Riikassa ponnistus huipentui yritysideoiden esittelyyn, verkostoitumiseen opiskelijoiden kanssa ja tietenkin yritysideoiden loppukilpailuun, jossa kilpailtiin useissa eri kategorioissa. Kilpailussa Kiipulan IT-tukiopiskelijoiden tiimit olivat lyömättömiä voittamalla parhaan tiimityön, parhaan logon ja parhaan yhteiskuntavastuun yritysideain kategorioissa. Tästä on hyvä jatkaa yritysideoiden kehittelyä!

Matkaan sisältyi myös seminaareja ja vierailu Jurmalan ammatilliseen oppilaitokseen, missä tutustuttiin eri koulutusaloihin. Mieleen jäi erityisesti paikallisen yrittäjän Janis Palkavnieksin esitys toimivasta yrityksestä, jossa hyödynnetään vammaisyrittäjien taitoja ja kykyjä tuotteiden ja palveluiden toteuttamisessa.

Vasemmalla opettaja Minna HIltunen ja Riitta Koikkalainen. Oikealla ylhäällä Kiipulan opiskelija ryhmänsä kanssa. Oikealla alhaalla kolme Kiipulan opiskelijaa ryhmänsä kanssa.
Opiskelijaryhmät keskustelevat yritysideoistaan. Minna Hiltunen ja Riitta Koikkalainen seuraavat ja opastavat ryhmiä viimeistelemään yritysideat lopulliseen muotoon.

Illat täyttyivät yhteisistä illanvietoista, tarjoten tietoa Riikan ja Latvian kulttuureista. Viehättävä Riikan kaupunki vanhoine rakennuksineen tarjosi myös oman elämyksensä ja matkaseurue ihasteli kaupunkia myös yläilmoista, Skybarin näköalaterassilta.

Matka liittyi monikulttuuriseen Nuori Yrittäjä –hankkeeseen, jossa tieto- ja viestintätekniikan opiskelijat ja henkilöstö ovat olleet mukana. Mentoreina ja opiskelijoiden yritysideoiden tukijoina ovat toimineet useat suomalaiset vammaisyrittäjät. Kansainvälisyyttä hankkeeseen ovat tuoneet opiskelijat Virosta ja Latviasta. SENsationalSTEM-hanke pyrkii tukemaan erityistä tukea tarvitsevia nuoria teknologiaan ja tieteisiin keskittyvien yritysideoiden kehittelyssä.

Opiskelijoita, opettajia ja mentoreita istumassa yhteisessä ruokapöydässä.
Illanviettoa Haaga-helian ja Suomen vammaisyrittäjä mentoreiden kanssa.

Reissu oli mukava ja antoisa. Opiskelijat tutustuivat toisiinsa, paikallisiin toimijoihin sekä järjestöihin, jotka toimivat vammaisyrittäjyyden puolesta puhujina Suomessa, Virossa ja Latviassa.

Matkaseurue on erittäin tyytyväinen mielenkiintoiseen ja hauskaan matkaan!

Kiipulan opiskelijat istuvat tuoleilla hotellin aulassa. Taustalla seisoo kaksi opettajaa.
Kiipulan porukka hotellin aulassa odottamassa lähtöä.

Teksti ja kuvat: Riitta Koikkalainen