Valikko

Mariamawit Habte opiskelee toista vuotta Kiipulan ammattiopiston liiketoiminnan perustutkinnossa Tampereella. Kiipula oli tuttu Mariamawitille jo Valma-koulutuksesta, jolloin hänellä heräsi kiinnostus liiketoimintaa kohtaan. Valma-koulutus on ammatilliseen koulutukseen valmentavaa koulutusta, jonka kesto on yleensä noin vuoden. Koulutuksen aikana saa tietoa erilaisista ammateista ja koulutusvaihtoehdoista, työelämästä ja omista mahdollisuuksista.

–  Peruskoulussa en vielä tiennyt mitä halusin tulevaisuudessa tehdä, enkä tiennyt liiketoiminnastakaan mitään. Valma-vuoden aikana olin työharjoittelussa kaupassa, ja silloin kiinnostuin alasta, Mariamawit kertoo.

Tällä hetkellä nuori nainen on työharjoittelussa Flying Tiger Copenhagen -liikkeessä Tampereen Koskikeskuksessa.

–  Kävin kesällä kysymässä Tigerista työharjoittelupaikkaa. Aloitin harjoittelun elokuussa, ja tällä hetkellä sopimus on jouluun asti. Toivon, että voisin jatkaa vielä keväällä, Mariamawit haaveilee.

Mariamawit on viihtynyt työharjoittelussa todella hyvin.

– Pidän eniten asiakaspalvelusta, kassatyöskentelystä ja esillepanosta, jatkaa Mariamawit.

Opettaja Riikka Lehtonen ja opiskelija Mariamawit keskustelevat nojatuoleissa istuen.
Riikka Lehtonen on ylpeä Mariamawitin edistymisestä opinnoissa.

Tukea tarpeen mukaan

Tällä hetkellä Mariamawit käy keskimäärin kerran viikossa koululla tai suorittaa etäopintoja esimerkiksi kielten osalta.

Ammatilliset opinnot suoritetaan pääsääntöisesti työssä oppien. Ohjaaja tai opettaja käy tarpeen mukaan työpaikalla varmistamassa, kuinka työt sujuvat.

– Tuen tarve on yksilöllistä eri opiskelijoilla. Toisia käydään tapaamassa päivittäin, toisia pari kertaa kuukaudessa, kertoo liiketoiminnan opettaja Riikka Lehtonen.

Työharjoittelupaikassa Mariamawit saa hyvin tukea myymäläpäälliköltä ja työkavereilta.

– Myymäläpäällikkö pyysi jopa nähdäkseen opintosuunnitelmani, jotta voimme tarkistaa, mitä minun pitää vielä oppia. Olen myös aina saanut apua tarvittaessa, kertoo Mariamawit.

– Mariamawit pärjää todella hyvin työharjoittelussa , ja on saanut kehuja edistymisestään myymäläpäälliköltä. Hän on kova kyselemään, ja haluaa oppia kaiken perinpohjaisesti, kehuu Lehtonen opiskelijaansa.

Etäopinnoista työharjoitteluun

Keväällä koronaepidemia rajoitti myös liiketoiminnan opiskelijoiden elämää tiukemmin.

– Keväällä ammattiopisto oli pitkälti etäopetuksessa. Silloin opiskelimme muun muassa arjenhallintaa sekä liiketoiminnan teoriaosuutta yhteisten opintojen lisäksi, Riikka Lehtonen kertaa.

Mariamawitille luontaisin tapa opiskella on käytännön kautta.

–  Teoria ei suju minulta niin hyvin, mutta käytännön töissä tekemällä oppien minulla menee hyvin. Töissä pidän esimerkiksi esillepanosta, jota tehdään Flying Tiger Copenhagenin konseptien mukaan, Mariamawit kertoo.

Mariamawit on ollut aiemmin harjoittelujaksolla S-marketissa ja K-Supermarketissa.

–  Alussa ajattelin, että haluan kokeilla mahdollisimman monia eri työpaikkoja, mutta nyt olen todella tyytyväinen pidempään harjoittelujaksoon yhdessä paikassa. Olen päässyt hyvin sisälle töihin, ja päässyt kehittymään työssäni, eikä ole koko ajan tarvinnut opetella uuden työpaikan tavoille, Mariamawit toteaa.

18-vuotiaalla liiketoiminnan opiskelijalla on haaveita tulevaisuuden varalle.

–  Kolmantena opiskeluvuotena meillä on yrittäjyysopintoja, ja minulla onkin haaveena oma muoti- tai kauneusalan yritys, kertoo Mariamawit.


Pääkuvassa: Liiketoiminnan opiskelija Mariamawit Habte ja opettaja Riikka Lehtonen


Teksti: Karin Pasila
Kuvat: Jari Kohonen