Valikko

Keväällä 2020 Kiipulan ammattiopistosta Janakkalan toimipaikasta puutarhuriksi valmistuvan opiskelija Miika Mannisen muistoja.

Minä Miika Manninen valmistun nyt tänä keväänä puutarhurin ammattiin Kiipulan ammattiopistosta. Tämän pitkän elämänvaiheeni päättyminen tuntuu samaan aikaan sekä mukavalta, että myös haikealta. Olen todella kiitollinen kaikista uusista asioista, joita olen saanut täällä Kiipulassa oppia ja ennen kaikkea kaikista ihanista ihmisistä, eli muut opiskelijat, opettajat, ohjaajat ja koko Kiipulan muu henkilökunta, johon olen saanut näiden neljän lukuvuoteni aikana tutustua, joista ensimmäisen opiskelin valmentavassa koulutuksessa. Kiipulassa on minun mielestäni todella hyvä yhteishenki sekä ilmapiiri ja myös erittäin pätevää henkilökuntaa hoitamassa vaativaa erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden asioita.

Kiipulassa on ollut minun opiskeluaikana paljon tapahtumia: syksyllä 2017 Suomi100-juhla ja sitä ennen juhlapäivällinen, on ollut esittelypäiviä sekä joulujuhlia kaikkina neljänä syksynäni Kiipulan opiskelijana, eli Kiipulassa tapahtuu paljon kaikkea muutakin, niin sanottua oheistoimintaa opiskelijoille, varsinaisen opiskelun lisäksi.

Olen aivan varma, että kaikki tänne Kiipulaan tulevaisuudessa tulevat uudet opiskelijat tulevat viihtymään Kiipulassa minun tavoin. Ilmapiiri ja yhteishenki on täällä hyvää ja eri kotipaikkakunnilta olevien opiskelijoiden yhteisestä työstä syntyy niin sanotusti hyvä synergia ja erilaisten ihmisten sekoittuminen, jo ennen työelämään täältä ammatillisesta koulutuksesta siirtymistä.

Osa opiskelijoista asuu täällä Kiipulassa maanantaiaamupäivistä perjantaiaamupäiviin asuntoloissa/opiskelijataloissa, joissa on ohjaajia heidän apunaan aamu- ja iltavuorossa. Myös yöaikaan on asuntoloissa ohjausta ja valvontaa. Kiipulassa maanantaista perjantaihin asuvat opiskelijat saavat ruokalasta aamupalan, lounaan, päivällisen ja iltapalan, jotka pitää leimata lätkällä ruokalinjaston päässä. Lounas on ilmainen myös täällä asuville opiskelijoille, mutta nuo edellä mainitsemani aamupala, päivällinen ja iltapala ovat maksullisia.

Monenlaista vapaa-ajan toimintaa on tarjolla täällä Kiipulassa asuville opiskelijoille. Löytyy opiskelijoiden yhteinen vapaa-ajantila Toimari, jossa on jo monta vuotta kerran viikossa järjestetty kuvataidepajaa, kädentaitopajaa ja Toimarilla voi myös tehdä kaikkea muuta mukavaa, kuten esimerkiksi katsella televisiota ja pelata lautapelejä.

Kiipulassa on töissä seuraavanlaista henkilökuntaa: Janakkalan kunnan koulukuraattori ja terveydenhoitaja, joiden toimipaikat ovat täällä Kiipulassa, Janakkalan kunnan psykologi, jonka vastaanotto on Turengin terveysasemalla, tiettyjen opiskelijoiden avustajia, ohjaajia koulutusalojen puolella opettajien työpareina ryhmissä, keittiön/ruokalan henkilökunta, siivoojat, opintotoimiston sihteerit ja muu henkilökunta, kaksi Toimarin vapaa-ajan ohjaajaa, Kiipulan ammattiopiston rehtori ja apulaisrehtori, muut Kiipulan esimiehet, jotka ovat opettajien ja ohjaushenkilöstön lähiesimiehiä, asumisenohjaajat opiskelijataloissa ja tottakai myös ammatillisia erityisopettajia, joista osa on ammatillisten opintojen opettajia ja osa yto-aineiden eli yhteisten tutkinnon osien opettajia, kuten esimerkiksi äidinkieli, matematiikka, vieraat kielet, taide ja luova ilmaisu, tieto- ja viestintätekniikka sekä liikunta ja terveystieto.

Minun lempilukuvuoteni näistä neljästä lukuvuodestani täällä Kiipulassa on kyllä varmaan puutarhuriopintojeni toinen lukuvuosi 2018-2019, koska minä toimin sen lukuvuoteni aikana tuutorina uusille opiskelijoille Kiipulassa, ja, toisen puutarhuriksi opiskeluvuoteni opinnot olivat minulle kaikista mieluisimpia. Minä valitsin toisen lukuvuoteni opinnoiksi puutarhatuotannon osaamisalan. Valittavana olisi ollut myös viheralan tai kukka- ja puutarhakaupan osaamisalat. Toisen lukuvuoteni syksyllä 2018, me Putu17-ryhmä teimme ja rakensimme yhteen Kiipulan ammattiopiston esittelypäivään puutarha-alan pisteelle näyttelyn vihanneksista ja juureksista. Lisäksi ne tuutor-hommat toivat minulle lukuvuoteen 2018-2019 oman todella mukavan mausteensa ja vaihtelua minulle arkeen täällä Kiipulassa.