Valikko

Ammattitaidon SM-kilpailu Taitajassa ammattiin opiskelevat nuoret kilpailevat oman alansa suomenmestaruuksista. Tammikuun lopussa ympäri Suomea käydään eri lajien semifinaalit, joista parhaat jatkavat toukokuussa Kuopiossa järjestettävään finaalikilpailuun.

Taitaja2024-semifinaalit järjestetään 29.1.-2.2.2024 välisenä aikana ja niihin osallistuu 1903 kilpailijaa yli 40 paikkakunnalla. Semifinaaleissa karsitaan jokaisen alan kahdeksan osaavinta Kuopiossa 20.–23.5.2024 järjestettävään Taitaja-kilpailun finaaliin. Taitaja2024-finaalissa kilpailee noin 500 opiskelijaa. Kuopiossa on yhteensä 50 kilpailulajia ja ammattinäytöstä rakentamisen, ravitsemuspalveluiden, auto- ja kuljetustekniikan, teollisuuden, palveluiden sekä informaatio- ja viestintäteknologian aloilta, sisältäen TaitajaPLUS-lajit, joissa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat kilpailevat alansa suomenmestaruuksista. Myös yläkoululaisten kädentaitokilpailun Taitaja9:n finaali järjestetään tapahtumassa.

Osa TaitajaPLUS P2 kiinteistönhuolto -lajin semifinaaleista järjestetään Kiipulan Janakkalan toimipaikassa 31.1.–1.2.2024. Kahden päivän aikana Kiipulaan saapuu kisailemaan yhteensä 12 opiskelijaa eri oppilaitoksista ympäri Suomen.

Janakkalan logistiikan Taitaja-semifinalistien tunnelmia

Logistiikka-alan taitaja semifinalistit.
Eelis (vasemmalla) ja Nino antaa peukut Taitaja-kokemukselle.

18-vuotias Eelis Vierula aloitti opinnot Kiipulassa maaliskuussa 2022, mutta ottaa osaa Taitaja-kisoihin jo toista kertaa. Eelistä ei tänä vuonna suuremmin jännitä lähteä kisaamaan.

– Tosi hyvillä mielin olen lähdössä. Ei jännitä niin paljon, kuin viime vuonna, kun on jo kokemusta alla, toisen vuoden logistiikan opiskelija toteaa.

– Olemme käyneet läpi tehtäviä, joita semifinaaleissa tulee olemaan. Ensi viikolla harjoittelemme vielä lisää.

Eelis on jo ehtinyt tutustua semifinaalien tehtäviin.

– Ensimmäisessä tehtävässä keräillään tuotteita ja siirretään ne trukilla kuorma-autoon. Trukilla ajo onkin lempihommaani varastolla, Eelis kertoo hymyillen.

– Toisessa tehtävässä pääsemme inventoimaan ja hyllyttämään, Eelis jatkaa.

– Viime vuonna jäin finaaleissa neljänneksi, ja tänä vuonna tavoitteena on parantaa sijoitusta, Eelis toteaa lopuksi.

18-vuotias Nino Alku aloitti opinnot puolisen vuotta Eeliksen jälkeen, elokuussa 2022, ja Ninolle tämä on ensimmäinen kerta Taitajissa.

– En nyt tiedä jännittääkö, mutta hieman on perhosia vatsassa, Nino kommentoi.

– Olen harjoitellut trukilla ajoa, mutta inventointia pitää vielä kerrata, pohtii Nino semifinaalitehtävistä.

Opettaja Arto Vehkomäellä on pitkä kokemus Taitaja-kisoista

– Meillä ei varsinaisesti harjoitella erikseen kisoja varten, vaan samaa opiskelua on, kuin muutenkin olisi, Vehkomäki toteaa.

– Kerrataan kuitenkin vielä ensi viikolla hieman lisää, että ollaan sitten valmiina Jyväskylään.

Janakkalan liiketoiminnan semifinalistit lähtee kilpailuihin positiivisin mielin

Eetu ja Mimosa harjoittelevat tavaroiden hyllyttämistä.

Janakkalassa liiketoimintaa opiskelevat Mimosa Kilponen ja Eetu Rusila lähtevät semifinaaleihin positiivisin mielin, vaikka kisasuoritus jännittääkin ensikertalaisia.

– Ei vielä tiedä, mitä odottaa semifinaaleilta. Jännittäväähän tämä on, Eetu hymyilee.

– Eniten odotan omien taitojeni testaamista ja uusiin työympäristöihin tutustumista, Mimosa kertoo.

Kisoihin on valmistauduttu harjoittelemalla yhdessä erilaisia asiakaspalvelutilanteita koko luokan voimin.

– Olemme harjoitelleet tavaroiden hyllyttämistä ja erilaisia asiakaspalvelutilanteita, Eetu muistelee.

– Olemme myös treenanneet työyhteisössä toimimisen taitoja ja katsottu videolta edellisten vuosien kilpailusuorituksia, Mimosa lisää.

Eetu ja Mimosa matkaavat Jyväskylään semifinaaleihin. He odottavat kilpailumatkalta eniten yöpymistä hotellissa.

– Meidän hotellissamme on kylpylä, joten on mukavaa päästä uimaan ja saunomaan, Mimosa hymyilee.

Tampereen liiketoiminnan opiskelijat tarttuvat innolla tilaisuuteen

Tampereelta Taitajien semifinaaleihin lähtee mukaan neljän hengen joukkue. Tunnelmat ovat kaikilla odottavaiset.

– Ajattelin, että tällaista tilaisuutta ei välttämättä uudelleen tule, joten halusin ainakin yrittää. Fiilikset ovat hyvät ja rennolla meiningillä mennään, Silkki Helenius kertoo.

Taitaja semifinalisti Silkki Helenius.

– Hain mukaan, koska haluan haastaa itseäni ja toiveissa olisi mahdollisesti päästä finaaliin asti. Hyvillä fiiliksillä lähden kisaan mukaan, Sini-Sofia Tiusanen hymyilee.

Taitaja semifinalisti Sini-Sofia Tiusanen

– Lähdin mukaan Taitajiin, että saisin uusia kokemuksia ja oppisin jotain uutta alalta. Minulla on hyvät fiilikset lähteä Taitajiin, mutta vähän jännittää hyvällä tavalla, Noora Pirttijoki summaa.

Taitaja semifinalisti Noora Pirttijoki.

– Hain mukaan kokemuksen vuoksi. Nyt on hyvät ja odottavaiset fiilikset, Vanessa Niinimaa kertoo tunnelmistaan.

Taitaja semifinalisti Vanessa Niinimaa

Taitaja2024 Kuopiossa

Taitaja2024 Kuopio -tapahtuma järjestetään Savon ammattiopiston Savilahden kampuksella ja Kuopio-hallissa. Muita tapahtumapaikkoja ovat Ylä-Savon ammattiopiston toimipisteissä Kiuruvedellä ja Peltosalmella ja Etelä-Savon ammattiopiston Raviradantien toimipisteessä Mikkelissä. Kaikille avoin ja maksuton Taitaja-tapahtuma on Suomen suurin vuosittainen ammatillisen koulutuksen tapahtuma.

Taitaja2024-tapahtuman järjestämisestä vastaa Savon ammattiopisto ja yhteistyökumppanit. Taitaja-tapahtuman taustaorganisaatio on Skills Finland ry, jonka tavoitteena on kasvattaa ammatillisen koulutuksen vetovoimaa ja kiinnostavuutta. Skills Finland myös lähettää Suomen maajoukkueen kansainvälisiin ammattitaitokilpailuihin.


Pääkuvassa: Janakkalan kiinteistöalan semifinalistit treenasivat yhdessä kilpailutehtäviä.