Valikko

Kiipula ammattiopiston Janakkalan toimipaikkaan kokoontui toukokuun puolivälissä noin 60 innokasta osallistujaa miettimään, millainen on oppilaitoksen ja kuntakokeilun rooli työllistymisen tukemisessa. Samalla keskusteltiin siitä, miten tieto palvelee nivelvaiheissa ja miten tuen tarve tunnistetaan ja otetaan puheeksi. Työpajapäivässä mukana oli osanottajia Hämeenlinnan, Hattulan ja Janakkalan työllisyyden kuntakokeiluista sekä Kiipulan Janakkalan ja Hämeenlinnan toimipaikoista.

Päivän aikana oli esillä opiskelijoiden vinkkejä kohtaamiseen. Päivä alkoikin Kiipulan ammattiopiston matkailualan opiskelija Miljan itse lukemalla koskettavalla runolla, joka kertoi Kiipulassa opiskelemisesta. Milja ja toinen matkailun opiskelija Timo opastivat osallistujat työpajarasteilta toisille ja kertoivat samalla Kiipulasta sekä rakennusten historiasta.

Työpajan rasteilla ratkottiin tapausesimerkkejä, joiden pohjalta ryhmiin jaetut osallistujat kävivät keskustelua. Samalla pohdittiin Kiipulaan hakeutumista, nivelvaihetta Kiipulasta kuntakokeiluun ja sekä työllistymiseen tarvittavaa tukea.

Työpajojen keskusteluissa oli mukana Mari Pirttiniemi Hämeenlinnan seudun työllisyyden kuntakokeilusta. Pirttiniemi on alan pitkän linjan konkari, mutta päivä antoi hänellekin paljon uusia ajatuksia.

– Tämä on ollut hyvä päivä, ja meillä on ollut paljon hyviä ja innostavia keskusteluita, Pirttiniemi kertoo.

– Osa työllisyyden haasteista on rakenteellisia, emmekä voi vaikuttaa kaikkeen ilman lakimuutoksia. Meitä auttaisi, jos oppilaitos pystyisi hoitamaan työllistymispolun mahdollisimman pitkälle. Yhteydet työelämän ja oppilaitoksen välillä ovat äärimmäisen tärkeitä, Pirttiniemi jatkaa.

Mari Pirttiniemi ja Jusa Saarela keskustelemassa pöydän äärellä.
Mari Pirttiniemi ja Jusa Saarela vaihtavat ajatuksia opiskelijan työllistymispolusta.

Keskustelu työpajan rasteilla oli aktiivista ja syvällistäkin. Uusia ajatuksia saatiin erityisesti sujuvaan yhteistyöhön ja kohtaamiseen. Kiipulan ammattiopiston koulutuspäällikkö Jusa Saarela kuunteli keskustelua kiinnostuneena ja pohti työllistymispolkua oppilaitoksen näkökulmasta.

– Työhönvalmentajat ovat asiassa tärkeässä roolissa, sillä he ovat linkki yritysten ja oppilaitoksen välillä, Saarela pohti.

– Työhönvalmentaja voi tulla mukaan myös TE-toimistoon tai työllisyyden kuntakuntakokeiluun opiskelijan tueksi, vinkkasi Mari Pirttiniemi lopuksi.

Verkostoitumis- ja työpajapäivän järjesti Kiipula työllisyyden kuntakokeilun tukena -hanke. Hankkeen tavoitteena on levittää tietoa ja osaamista erityisestä tuesta sekä täsmätyöstä työllisyyden kuntakokeiluihin.

Päivästä saadun palautteen mukaan työpaja antoi mahdollisuuden tutustua omavalmentajiin. Osallistujien mukaan kotiin viemisinä oli myös hyvää kontaktointia opiskelijoiden poluttamiseen. Toiveena jatkolle esitettiin säännöllisen ja jatkuvan yhteistyön sekä verkostoitumisen mahdollisuuksien kehittämistä. Osallistujat arvioivat tapahtuman tunnelman kiitettäväksi ja toivoivat lisää saman tyylisiä tapahtumia ja vielä enemmän aikaa keskustelulle ja verkostoitumiselle.

Tunnelmakuvia työpajasta:

Työpajan osallistua kahvilla Cafe Kiipulassa.
Verkostoituminen oli tärkeä osa työpajaa.
Kiipulan opo esittelee materiaaleja, joita voi käyttää opiskelijan ohjaamisessa.
Kiipulalla on tarjota monia materiaaleja erityisen tuen tarpeessa olevan henkilön kohtaamiseen.
Matkailun opiskelija Kustaanhovi-rakennuksen edessä kertomassa rakennuksen historiasta ryhmälle.
Matkailun opiskelija kertoi ryhmälle Kustaanhovin historiasta.

Lue lisää Kiipula työllisyyden kuntakokeilun tukena -hankkeesta >>


Teksti: Saara Väinölä, Ulla Harju, Karin Pasila
Kuvat: Karin Pasila