Valikko

Merja on valmistunut muutamia vuosia sitten Kiipulan ammattiopistosta merkonomiksi. Nykyisin 27-vuotias Merja työskentelee Hämeenlinnassa sijaitsevassa kahvila Villa Marengissa ja muistelee opiskeluaikojaan Kiipulassa lämmöllä.  

Merjan matka Kiipulassa alkoi peruskoulun jälkeen kahden vuoden valmentavalla koulutuksella, jonka avulla hän löysi omat vahvuutensa työelämässä. 

– Valmentavassa koulutuksessa huomasin, että omat vahvuuteni olivat selkeästi kaupan alalla. Itselleni olikin helppo valinta alkaa opiskelemaan liiketoiminnan perustutkintoa Kiipulassa, Merja muistelee.  

Työharjoittelusta suunta työelämään 

Kiipulan ammattiopisto tekee tiivistä yhteistyötä yritysten ja työnantajien kanssa. Opiskelijat pääsevätkin tutustumaan työelämään kumppaniyrityksissä jo opiskelujen aikana. Työharjoittelut ja tutustumisjaksot auttavat opiskelijoita hahmottamaan omia vahvuuksia ja löytämään juuri sen itselle sopivan työympäristön. 

Merjan opintojen aikana liiketoiminnan opintoihin kuului vuosittainen harjoittelujakso, jonka hän suoritti S-ryhmän kaupassa. Työharjoittelun lisäksi Merjan opinnot sisälsivät satunnaisia harjoittelupäiviä kahviloissa ja kaupoissa. 

– Työharjoittelujen aikana huomasin, että isossa marketissa työskentely tuntui minusta liian hektiseltä. Lopulta totesinkin, ettei se ollut juuri se minulle sopivin työpaikka, Merja kertaa. 

– Haaveilin jo silloin pienessä kahvilassa työskentelystä, Merja hymyilee.  

Opiskelu Kiipulassa antoi enemmän kuin Merja osasi odottaa. Matkan varrella rinnalle löytyi pitkäaikaisia ystäviä, joiden kanssa hän pitää yhteyttä vielä vuosia valmistumisen jälkeen. Kiitosta kerää myös Kiipulan mukava henkilökunta ja pienryhmissä opiskelu. 

– Apua oli aina saatavilla, kun sitä tarvitsi. Pienemmissä ryhmissä käydään opiskeltavia asioita rauhassa läpi ja samalla on myös helpompaa keskittyä omaan oppimiseen.  

Työkokeilu kannattaa 

Merjalla oli useamman vuoden tauko opintojen ja työllistymisen välissä. Kotona oleskelu vailla päivärytmiä alkoi kuitenkin turhauttamaan, ja Merja päätyi ottamaan yhteyttä Kanta-Hämeen alueella toimineen Työtä riittää! -hankkeen työhönvalmentajiin. Jo päättyneen Työtä riittää! -hankkeen tavoitteena on edistää täsmätyökykyisten työllistymistä Kanta-Hämeen alueella. Täsmätyökyvyllä tarkoitetaan tilannetta, jossa henkilö kykenee työskentelemään työkyvyn ja suoriutumisen pohjalta räätälöidyissä työtehtävissä. 

Yhteistyössä hankkeen ammattilaisten kanssa Merja löysi itselleen sopivan työkokeilupaikan kahvila Villa Marengista. 

– Työkokeilu sujui niin hyvin, että työllistyin vakituiseksi työntekijäksi kyseiseen kahvilaan. Suosittelen kaikille työkokeilua, sen avulla voi kokeilla onko kyseinen työpaikka ja työtehtävät itselle mieleisiä.   

Merjan työnkuvaan kahvilassa kuuluu arkipäiväisissä työtehtävissä avustaminen.  

– Kun töissä viihtyy, se tuo hyvää rakennetta ja sisältöä elämään. Työkaverit kahvilassa ovat mukavia ja tykkään työtehtävistäni todella paljon. 


Kuva ja teksti: Olga Siikaluoma