Valikko
Annaïg seisoo lumisessa metsässä.

Moi kaikille, minä olen Annaïg. Työskentelen vapaaehtoisena Janakkalan nuorisopalvelussa ja Kiipulan ammattiopistossa. Tämä on jo toinen kertani Suomessa. Olin Erasmus-vaihdossa Turussa vuosina 2017 – 2018. Pidin kokemuksesta niin paljon, että tulin Suomeen taas uudelleen. Koska minulla on jo hieman kokemusta Suomesta, haluaisin kertoa mitä pidän Suomesta ja mitkä asiat minua kummastuttavat.

Pidän erityisesti Suomen luonnosta ja sen suurista metsistä, joissa voi marjastaa tai sienestää. Ranskassa on myös metsiä, mutta siellä ei ole jokamiehenoikeuksia. Monet metsät ovat yksityisomistuksessa, ja asia tulee tarkistaa ennen marjastamaan menoa.

Minusta on vaikuttavaa, kuinka paljon suomalaiset tekevät käsitöitä itse: ompelua, neulomista, puutöitä ja niin edelleen. Koulutus on näiltä osin Suomessa erilaista kuin Ranskassa. Suomessa lapsille opetetaan käsitöitä jo päiväkodissa ja koulussa. Ranskassa lapsilla on normaalisti vain yksi taidekurssi, jolla opetellaan piirtämään, mutta tätä kurssia pidetään vähemmän tärkeänä kuin esimerkiksi matematiikkaa tai kirjallisuutta. Suomalaiset ovat usein kertoneet minulle, että joko he itse tai heidän isänsä/isoisänsä on rakentanut heidän mökkinsä tai talonsa. Tämä hämmästyttää minua.

Pidän Suomessa hallinnon tehokkuudesta, kun ei tarvitse odottaa kauan allekirjoitusta tai asiakirjaa. Minusta myös työkulttuuri on erilainen – rennompi kuin ranskalainen. Työntekijöillä on enemmän valinnanvaraa sen suhteen, miten he työskentelevät. Tämä on minusta hieno juttu.

Ehkä nyt uskallan sanoa, mistä en pidä yhtä paljon. Minua toisinaan turhauttaa suomalainen ujous ja kiusallisuus. Tiedän, että koronapandemia osoittaa, että Suomi oli oikeassa ja Ranska oli väärässä, mutta mielestäni olisi silti hyvä olla hieman ystävällisempi ja ennakkoluulottomampi. Minua naurattaa, jos olen bussissa ja suomalainen vierustoverini haluaa poistua bussista. Sen sijaan, että hän kertoisi sen minulle, hän alkaa hössöttää takkinsa ja tavaroidensa kanssa odottaen, että arvaan siitä hänen aikeensa poistua.

Kaiken kaikkiaan, minä pidän Suomesta ja Suomessa asumisesta, kylmyydestä ja pimeydestä huolimatta. On mukavaa, että on todella neljä vuodenaikaa. Tuntuu, että pitkän talven jälkeen arvostan kevättä ja kesää enemmän Suomessa. En malta odottaa, että saan kokea talven uudelleen.

Annaïg seisoo laiturilla järven rannalla.

Terveisin Annaïg,

Vapaaehtoistyöntekijä Euroopan Solidaarisuusjoukot ohjelmasta

SolidaarisuuttaSuomessa #EUSolidarityCorps