Valikko

Kun Kiipula Guest Housessa siirryttiin uusien liinavaatteiden käyttöön, jäivät vanhat lakanat ja pyyhkeet tarpeettomiksi. Kiipulan ammattiopiston koulutuspäällikkö Kirsi Ek ja siivoustoimen päällikkö Aino-Maija Widing-Tuominen saivat idean, että Guest Housella tarpeettomaksi jääneillä hyväkuntoisilla liinavaatteilla voisi olla käyttöä muualla.  

– Halusimme auttaa Ukrainan pakolaisia. Lahjoitimme meille tarpeettomat liinavaatteet Hämeenlinnan Ukraina-keskukselle jaettavaksi niitä tarvitseville, kertovat Ek ja Widing-Tuominen.

Nainen vetää rullakkoa.
Aino-Maija Widing-Tuominen lähettämässä lakanoita matkaan.

Kaikkiaan lakanoita ja pyyhkeitä kertyi useampi rullakko. Ne kuljetettiin Kiipulan toimesta Ukraina-keskukseen.

– Kyllä nämä todella tarpeeseen tulevat, toteaa Ukraina-keskuksessa työskentelevä Sari Jaatinen.

–Tällä hetkellä Kanta-Hämeen alueella on noin 900 ukrainalaista pakolaista, joista 200 asioi keskuksella säännöllisesti. Vieläkin pakolaisia tulee lisää, Jaatinen jatkaa.

Hämeenlinnan majoituskapasiteetti on rajallinen, joten ukrainalaisia on majoitettu myös muualle maakuntaan. Ukraina-keskusten välilläkin tehdään yhteistyötä.

– Jos meillä on ylitarjontaa tietyistä tavaroista ja muualla on niistä pulaa, teemme vaihtokauppaa keskusten kesken, jotta saamme valikoiman vastaamaan tarpeita. Myös muualta tullaan tänne meille vierailuille. Esimerkiksi Somerolta tuli viime viikolla meillä käymään bussilastillinen avuntarvitsijoita, Jaatinen toteaa.

Ukraina-Keskus palvelee monissa tarpeissa

Hämeenlinnan Ukraina-keskus ry palvelee alueen ukrainalaisia myös muissa kuin materiaalitarpeissa.

– Meiltä saa apua muun muassa tulkkaukseen, muuttoihin ja vaikkapa virastoissa asioimiseen. Meillä on laajasti myös sosiaalista toimintaa, erilaisia kursseja niin lapsille kuin aikuisille, esimerkiksi kokkauskursseja ja karatea.

– Olemme kiitollisia eri yrityksille ja organisaatioille tuesta ja avusta. Esimerkiksi isompien huonekalujen kuljetusta varten olemme saaneet lainaksi pakettiauton.

Nainen purkaa lakanoita rullakosta.
Ukraina-keskusken vapaaehtoistyöntekijä Kirsti purkamassa lakana- ja pyyhelahjoitusta.

Keskus pyörii pitkälti vapaaehtoisten voimin. Lue lisää toiminnasta Hämeenlinnan Ukraina-Keskuksen sivuilta www.hukk.fi >> (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Pääkuvassa: Sari Jaatinen ja vapaaehtoistyöntekijät Hannu ja Kirsti.

Teksti ja kuvat: Karin Pasila