Valikko

Perehtynyt työpaikkaohjaaja -osaamismerkistö on palkittu Tärkeissä töissä -gaalassa. Osaamismerkistö työstettiin osana TYKKY-hanketta, jossa myös Kiipulan ammattiopisto oli mukana. Gaalassa palkittiin kunta- ja hyvinvointialan innostavimpia kehittämistekoja.

Kunta- ja hyvinvointialan innostavimpia kehittämistekoja on palkittu Tärkeissä töissä -gaalassa Helsingissä joulukuun alussa. Gaalassa palkittiin kaikkiaan 56 kehittämistekoa eri toimialoilta ja teemoista. Yksi palkituista teoista oli Perehtynyt työpaikkaohjaaja -osaamismerkistö, joka kehitettiin yhteistyössä TYKKY-hankkeen toimijoiden kesken.

Merkistö syntyi tarpeesta luoda työpaikkaohjaajille tapa hankkia ja osoittaa osaamista. Samalla haluttiin lisätä ammatillisen toiseen asteen opiskelijoiden tasavertaisia mahdollisuuksia saada tasalaatuista ohjausta ja arviointia työelämässä.

– Perehtynyt työpaikkaohjaaja -osaamismerkistöä työstettiin pitkään. Siksi tuntuu hyvältä, kun työmme nähtiin palkitsemisen arvoisena. Työpaikkaohjaajat ovat meille ammatillisessa koulutuksessa äärimmäisen tärkeitä ja palkinto vahvistaa sitä, että yhteistyöhön tulee panostaa jatkossakin, Kiipulan ammattiopiston työelämäkoordinaattori Reetta Ersfolk kertoo.

Osaamismerkkejä pilotoitiin Pirkanmaalla keväällä ja loppukesästä 2023. Tavoitteena oli myös yhtenäistää työpaikkaohjauksen käytäntöjä Pirkanmaan ja osin Satakunnan alueella.

Yhteistyön tulos

Osaamismerkit ovat digitaalisia merkkejä, jotka myönnetään osoitetun osaamisen perusteella. Suoritetut merkit voi kerätä omaan digitaaliseen merkkipassiin ja jakaa esimerkiksi CV:n liitteenä. Merkkejä voi liittää sähköpostin allekirjoitukseen tai yrityksen nettisivulle. Merkit nähdään yhdeksi ja myös perinteistä tapaa joustavammaksi vaihtoehdoksi osaamisen kehittämiseen, tunnistamiseen ja tunnustamiseen.

Osaamismerkistö suunniteltiin, laadittiin ja pilotoitiin hanketoimijoiden yhteistyönä. Kaikkiin osaamismerkkeihin tehtiin visuaalinen ilme, kuvattiin merkin sisältö, osaamistavoitteet, arviointikriteerit, osaamisen hankkiminen ja osoittaminen. Merkkejä myönnetään osaamismerkkitehdas Open Badge Factoryn kautta, ja niitä voi suorittaa sekä VAAO:n että Saskyn tehtaista.

Osaamismerkit kehitettiin TYKKY – työpaikkaohjaus koulutuksen kehittämisen ytimessä -hankkeessa (1.9.21-31.8.23), jota rahoitti Euroopan sosiaalirahasto. Mukana olivat Kiipulan ammattiopiston lisäksi SASKY koulutuskuntayhtymä, Aitoon koulutuskeskus, Valkeakosken ammattiopisto VAAO, Varalan urheiluopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. Hanketta hallinnoi SASKY Koulutuskuntayhtymä. Projektin tulokset ja mahdollisuus suorittaa osaamismerkit löytyvät Työelämän rajapinta -sivustolta (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Tärkeissä töissä (linkki avautuu uuteen ikkunaan) on Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen eli Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestön JUKOn, Julkisen alan unionin JAU:n ja Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestön Soten, työelämän kehittämisen alusta. Sivustolta löytyvään Tekojen tori -portaaliin (linkki avautuu uuteen ikkunaan) on koottu jo yli 1 000 kunta-alan kehittämistekoa eri toimialoilta ja teemoista.

Pääkuva: Palkinnon vastaanottivat TYKKY-hankkeen edustajat. Keskellä Kiipulan ammattiopiston Reetta Ersfolk.
Kuvaaja: Ilkka Ranta-aho