Valikko

Hertta opiskelee Kiipulan ammattiopistossa Janakkalassa ensimmäistä vuotta liiketoiminnan perustutkintoa. Polku peruskoulusta liiketoiminnan opintoihin alkoi vuoden kestävän TUVA-koulutuksen avulla.

– Ennen lopullista alan valintaa olin hieman epävarma siitä, mitä haluaisin oikeasti opiskella. TUVAssa minulle suositeltiin liiketoiminnan opintoja, ja kokeilun jälkeen tykästyinkin niihin kovasti. Kaupan alalla työskentely tuntui vaan luontaiselta valinnalta itselle, Hertta kertoo.

Kiipulassa opintokokonaisuudet ja tarjotun tuen määrä räätälöidään jokaiselle opiskelijalle yksilöllisesti sopivaksi.

– Kiipulassa opiskelussa kivana puolena on se, että avustajilta saa aina tukea ja apua, eikä tarvitse jäädä yksin pähkäilemään. Opettajat ja avustajat on muutenkin tosi kivoja ja huumorintajuisia tyyppejä.

Opiskelijat pääsevät Janakkalassa osallistumaan opintojensa aikana oikean kahvilan pyörittämiseen
Opiskelijat pääsevät Janakkalassa osallistumaan opintojensa aikana oikean kahvilan pyörittämiseen

Opintojen aikana opiskelijat pääsevät tutustumaan liiketoimintaan ja kaupan alaan hyvin laajasti. Ammattiopinnoissa opiskelijat ovat tehneet muun muassa hyllytysharjoituksia ja tuotteiden esillepanoja sekä opiskelleet asiakaspalvelua. Perinteisiä kirjallisia oppiaineita, kuten äidinkieltä ja matematiikkaa, liiketalouden opiskelijoilla on keskimäärin pari kertaa viikossa.

– Koulussa olemme pyörittäneet yhteisvoimin opiskelijakahvilaa, jossa jokainen pääsee työskentelemään yhtenä tai useampana päivänä viikossa. Kahvilassa olen päässyt harjoittelemaan kassatyöskentelyä ja myymälän ylläpitoa, Hertta kuvailee.

Hertan opinnot etenevät varsin mallikkaasti ja hän onkin päässyt jo suorittamaan ensimmäistä viiden viikon työharjoitteluaan S-ryhmän ruokakaupassa.

– Työharjoittelun aikana pääsin hyllyttämään tavaraa sekä tekemään yleistä siistimistä ja asiakaspalvelua. Harjoittelun aikana pääsin oppimaan paljon sellaisia asioita, joita ei koulussa välttämättä tule vastaan. Esimerkiksi asiakaspalvelu oli hyvin mielekästä hommaa, Hertta kertoo harjoittelustaan.

Lähikuva hymyilevästä nuoresta naisesta kahvilatyöntekijän asussa.
Hymyileväisen Hertan unelmissa on työ kaupan alalla

Tulevaisuudessa Hertan haaveissa on työllistyä kaupan alalle.

– Haluaisin opinnoista valmistuttuani työllistyä kaupan alalle. En vielä tiedä tuleeko unelmien työpaikka olemaan verkkokaupan vai ihan tavallisen kivijalkakaupan puolella. Aika sen sitten näyttää, Hertta hymyilee.

Hertta suosittelee opiskelua Kiipulassa kaikille.

– Parasta Kiipulassa on yhteishenki, yksilöllinen opetus ja vapaa-ajan kerhot ja aktiviteetit. Täällä olen löytänyt oman unelma-ammatin ja uusia kavereita.


Kuvat: Karin Pasila
Teksti: Olga Siikaluoma