Valikko

Kiipulan IT-tukihenkilö perustutkintokoulutuslaiset olivat 30.10-11.11.2022 seitsemän henkilön voimin Espanjan Sevillan lämmössä tutustumassa paikalliseen työelämäkulttuuriin, kansainvälisiin kontakteihin ja Erasmus vaihto-ohjelmaan ja työharjoittelupaikalla ohjelmointiympäristöihin. Kahdessa viikossa saatiin hyvä mielikuva Sevillan kaupungista, oppilaitosympäristöistä ja työharjoittelupaikasta.

Lentoasemalla otettu selfie jossa taustalla näkyy joukko matkustajia laukkuineen.
Matka alkoi Helsinki-Vantaan lentoasemalta.

Matka Suomesta Sevillaan taittui muutaman pysähdyksen taktiikalla lennettyämme ensin Malagan lentokentälle ja sieltä junalla Sevillaan. Espanjalainen musiikki ja tunnelma tempaisi koko porukan mukavasti iloiseen matkatunnelmaan, joten reissu alkoi oikein hyvin ja pääsimme näkemään jo matkustuspäivänä monenlaista Espanjaa lentokoneen, auton, junan ja kävelyn merkeissä.

Nukuttuamme yön pitkän matkustuspäivän jälkeen, aloitimme virkeinä tutustumisen Sevillan kaupunkiin, joukkoliikenteeseen, kansainvälisiin yhteistyökumppaneihimme Euromindiin ja tulevaan harjoittelupaikkaamme Weggoon. Tutustumista riitti koko päiväksi ja saimme hyvän yleiskuvan millainen ohjelma meille on järjestetty parin viikon ajalle.

Sevillan kaupungissa oli paljon hienoa nähtävää.

Keskiviikkona Euromind esitteli meille kaupungin nähtävyyksiä ja mahdollisia tutustumiskohteita aamupäivän, jonka jälkeen aloimme valmistautumaan illan työharjoittelua varten. Aamupäivällä kävimme katsomassa Sevillan katedraalia, Plaza de Españaa, Parasol Metropol puumonumenttia (jossa mukana myös suomalaista osaamista) ja Torre del oro -tornia.

Torstaina ja perjantaina reissaajat jatkoivat tutustumista työharjoittelussa Python-ohjelmoinnin, Herogun ja Githubin saloihin. Vapaa-aikana kierreltiin julkisella liikenteella nähtävyyksiä ja tutustuttiin Sevillan kaupunkiin. Nähtävyyksistä kierreltiin härkätaisteluareena Plaza de torosissa, Plaza de Espanjan aukiolla, Sevilla Towerissa ja Metropol Parasolilla.

Retkiryhmä Gibraltarin upeissa maisemissa.

Viikonloppuna teimme todella upean ja mieleenpainuvan Euromindin järjestämän retken Gibraltarille Iso-Britannian puolelle tsekkiläisten sairaanhoitajaopiskelijoiden kanssa. Saimme tutustua brittiläiseen kulttuuriin fish&chipseineen, sekä kierrellä upeassa luonnossa tippukiviluolineen ja vaijerihissikokemuksineen. Yritimme kuikuilla Afrikan puolelle siinä onnistumatta, mutta näkemämme apinat lopulta paikkasivat asiaa. Harvoin sitä myöskään saa istua kiitotielle ja nautiskella rauhassa auringonpaisteesta. Mieletön ja ikimuistoinen retki varmasti itse kullekin.

Real Alcázarin palatsi oli uskomattoman koristeellinen.

Real Alcázarin palatsi oli uskomattoman koristeellinen.

Viikonloppuna ehdimme myös tutustua Sevillan kuninkaalliseen palatsiin, Real Alcázariin, jossa kiertelimme sekä palatsia että upeaa ja valtavaa puutarhaa. Tämän jälkeen nautimme espanjalaisia tapaksia ja kävimme katsomassa myös perinteistä Flamenco-esitystä, jonka tiimoilta pääsimme esiintyjien kanssa yhteiskuvaan. Sevillan vaihdossa toteutuivat hienosti myös taide- ja kulttuuriopinnot.

Tietotekniikan opiskelijat työn touhussa Weggolla.
Opiskelijat työn touhussa Weggolla.

Toisella viikolla pääsimme tutustumaan V-Art yrityksen työssäoppimisympäristöön ja heidän peliohjelmointityökaluihin. Opiskelijoilla riitti kysyttävää ohjelmointiympäristöistä ja huomasimme myös että käytämme opiskeluissamme samoja metodeja, työkaluja ja ohjelmointikieliä kuin omassakin koulutuksessamme Kiipulassa. Opiskeluviikko sisälsi monipuolisesti ohjelmoinnin opiskelua ja tiimityötä Weggolla. Sopivasti jäi aikaa myös tuliaisten ostoon. Päivää ennen kotiin lähtöä kaikki saivat erinomaiset todistukset harjoittelusta.

Reissu oli antoisa ja mieleenpainuva kaikille ja monet opiskelijat odottavat innolla mahdollisia uusia kokemuksia ja työmahdollisuuksia vaikkapa ihan kansainvälisistä ympyröistä.


Mukana matkalla Kiipulasta:

Erityisopettajat Riitta Koikkalainen ja Minna Hiltunen.

Avustaja Anne Jokinen.

Opiskelijat Aleksi, Toni, Roosa ja Jani.


Teksti ja kuvat: Riitta Koikkalainen