Valikko

Asuntolaohjauksen valtakunnallinen päivä järjestettiin ensimmäistä kertaa virtuaalisesti Teamsin välityksellä. Osallistujia torstaina 10.6. oli noin 110 – parikymmentä enemmän kuin alun perin ilmoittautuneita. Tämä kertoo ihmisten motivaatiosta ja päivän tarpeellisuudesta.

Asumista ja sen ohjausta lähestyttiin monesta näkökulmasta. Käytännön työssä puhuttivat lisääntyneet mielen hyvinvoinnin haasteet, ohjaajien ammatillinen identiteetti ja asuntoloiden yhteydet oppilaitokseen. Johtamisesta keskusteltiin.

Itä-Suomen yliopiston tutkijat toivat asuvien opiskelijoiden näkökulmia kehiin. Asumisen laatutyöhön on Xamkin johdolla työstetty vertaiskehittämisen mallia, jonka sisällöstä kuultiin. Asumisen pedagoginen puoli puhutti. Opiskelijat oppivat asumisen myötä monia arjen taitoja.

Asuntoloissa asuu vuosittain yli 10 000 toisen asteen ammatillista opiskelijaa. Silti esimerkiksi oppivelvollisuuden laajentamisen yhteydessä asumisesta ja siihen kuuluvista mahdollisuuksista tai palveluista ei juuri ole puhuttu. Päivä kokosi yhteen asumisen tekijöiden näkemykset asiasta.

Asumisen päivän toteutti Kiipulan ammattiopisto yhteistyössä SAKU ry:n ja OPH:n kanssa. Alun perin päivä piti järjestää jo keväällä 2020. Virtuaalipäivä sai paljon kiitosta ja mahdollisti hyvin osallistumisen eri puolilta Suomea. Fyysistä tapaamista ei kuitenkaan voi korvata. Päivien lopuksi Kiipula toivotti kaikki asumisen eteen töitä tekevät tervetulleiksi Janakkalan Kiipulaan keväällä 2022.

Tapahtuman jälkipuintia voi seurata sivustolta asuntolaohjaajat.net (linkki avautuu uuteen ikkunaan)

Kiitos ja hyvää kesää Kiipulan tiimi: Anne, Joni, Kirsi ja Petteri