Valikko

– Itselleni on tärkeää, että opiskelija saa itsetuntoa ja oppii luottamaan itseensä. Tärkeää on tietysti myös, että avustettavani valmistuisi ja löytäisi paikkansa elämässä, Minna Hapulahti summaa työnsä tavoitteita.

Minna toimii henkilökohtaisena avustajana Kiipulan ammattiopistossa puutarha-alan perustutkintokoulutuksessa. Janakkalan toimipaikassa työskentelevä Minna on viihtynyt Kiipulassa vuodesta 2020 asti. Juuri sitä ennen hän opiskeli itselleen uuden ammatin ja valmistui Hämeen ammatti-insituutin Lepaan toimipaikasta puutarhuriksi.

– Olen Kiipulassa suht’ tuore tapaus. Tein opiskelujeni TJK (työpaikalla järjestettävä koulutus) -jakson Kiipulassa. Tuolloin koulutuspäällikkö Eeva-Kaarina Leskinen pysäytti minut ja kysyi, olisinko kiinnostunut työskentelemään täällä. Sillä tiellä ollaan! Minna hymyilee.

– Kaikki ihmiset ovat olleet oikeasti ihania ja tänne on aina kiva tulla, hän lisää.

Uusi ammatti ja ala puutarhapuolella on ollut Minnalle unelmien täyttymys.

– Ulkotyöt ovat minun juttuni. Pitkäaikainen haaveeni oli, että ennen kuin täytän 50 vuotta, lähden opiskelemaan uutta ammattia. Otin opintovapaata ja opiskelin puutarhuriksi.

– Omiin unelmiin pitää uskoa. Sanon täällä aina nuorillekin, että haaveita ja unelmia pitää olla, Minna toteaa.

Työn merkitys yhdessä tekemisestä

Kiipulan puutarha-alan opiskeluissa koulupäivä alkaa kello kahdeksalta. Silloin käydään läpi päivän tehtävänjako yhdessä kaikkien opiskelijoiden ja työtiimin kanssa. Avustajan työ alkaa kuitenkin jo aiemmin.

– Minun tehtäväni on huolehtia, että avustettava opiskelijani on ajoissa paikalla ja hänellä on oikeat työvaatteet päällä. Sen jälkeen siirrymme yhdessä työpisteeseen, Minna Hapulahti kertoo.

Avustajan tehtävänä on tukea opiskelijan työn oppimista ja tekemistä, joten yhdessä tehdään paljon ihan konkreettisia töitä. Työpisteessä tehtävä työ voi olla vaikkapa nurmikon perustamista, puiden tai perennojen istuttamista tai pensaiden alasleikkuuta.

– Olemme tehneet pihakivilaatoituksia ja käyttäneet Bobcatia ja jontikkaa (traktoria). Oma avustettavani ajoi itselleen myös traktorikortin.

– Kun saamme työprojektin valmiiksi, yritän aina sanoa opiskelijoille, että katsokaa nyt mitä te olette saaneet aikaan! Itsekin liikutun, kun näen valmiin lopputuloksen. Toivon, että nuoretkin muistavat olla ylpeitä saavutuksistaan.

Talvisin avustajan työhön kuuluu esimerkiksi opiskelijan muistuttelua siitä, missä tunnit pidetään. Minnan mukaan yhdessä opiskelijan kanssa he ovat vieneet läpi YTO (yhteiset tutkinnon osat) -opintoja ja tehneet tehtäviä.

– Uskon, että opiskelijakin ymmärtää, että yksin hän ei välttämättä selviytyisi ja hän arvostaa apuani. Esimerkiksi korona-aikaan pusersimme tehtäviä yhdessä läpi, vaikka tilanne oli kummallekin meistä aivan uusi. Etäkoulu oli haastavaa aikaa erityistä tukea tarvitsevalle nuorelle.

Minna Hapulahti kuvattuna Kiipulan välinevarastolla valmistujaispäivänä. ”Yleensä meillä on kyllä työvaatteet päällä”, Minna nauraa.

Suitsutusta työtiimille

Minna toteaa, että lukuvuoden aikana opiskelijan kanssa ehtii muodostumaan ihan omanlainen suhde.

– Haluan toiselle vain hyvää ja toivon, että hänen polkunsa olisi valmis, kun hän valmistuu, Minna miettii.

– Meillä Kiipulassa puhutaan paljon täsmätyöstä. Toivon myös, että maailma olisi avoin monenlaisille työntekijöille, jotka voisivat tehdä erilaisia tai vaikkapa neljän tai kuuden tunnin työpäiviä, hän lisää.

Puutarha-alalla tilanteet ja myös sää voivat työpäivän aikana muuttua nopeastikin.

– Ala on sellainen, että voi tulla päivän aikana yllättäviäkin tilanteita vastaan. Nekin tilanteet lutviutuvat kuitenkin aina hyvin, ja siitä kiitos huikealle työtiimilleni.

Minna arvostaa Kiipulassa omaa tiimiään todella paljon.

– Tiimimme ammattitaito on todella kova. Omalle tiimilleni haluankin lähettää terveiset. He ovat ihania ihmisiä. On onni, että saan tehdä töitä hyvien ihmisten kanssa!


Avustaja Minna Hapulahti

Syntymäpaikka:
Riihimäki

Koulutus:
puutarhuri

Työura Kiipulassa:
Talossa vuodesta 2020

Parasta Kiipulassa:
Ihmiset. Olen kokenut, että Kiipula on myös hyvä työnantaja.

Harrastukset:
Hiihto, laskettelu, rullahiihto. Perheen kanssa luonnossa liikkuminen ja patikoiminen, polkujuoksu sekä frisbeegolf.

Perhe:
Perheeseen kuulu aviomies ja kaksi täysi-ikäistä lasta.


Teksti ja kuvat: Ulla Harju


Meidän yhteinen duuni

Minnan haastattelu on osa Meidän yhteinen duuni –tarinasarjaa, jossa kerromme kiipulalaisten työstä. Jos olet kiinnostunut Kiipulasta työpaikkana, löydät kaikki avoimet työpaikkamme täältä >>