Valikko

Kouvolasta kotoisin oleva 16-vuotias Jesse haki Kiipulan Hämeenlinnan toimipaikan TUVA-koulutukseen peruskoulun jälkeen. Jesse valitsi Hämeenlinnan opiskelupaikakseen tarjolla olleen majoitusvaihtoehdon vuoksi.

– Halusin oppia itsenäistä elämistä ilman vanhempia, ja hyvinhän tämä on sujunut minulta. Parasta on, kun äiti ei määräile koko ajan, Jesse naurahtaa.

Kiipulassa Jesse majoittuu omassa yhden hengen huoneessa, josta löytyy pieni keittonurkkaus. Hän asuu huoneessaan arkipäivät.

– Alkuun kävin aamupalalla koulun ruokalassa, mutta viime aikoina olen nukkunut pidempään ja syönyt omassa huoneessani, Jesse kertoo.

TUVA-koulutus eli tutkintokoulutukseen valmentava koulutus suuntaa ammatilliseen perustutkintokoulutukseen. Jessellä onkin haaveissa liiketoiminnan perustutkinto-opinnot, mutta hieman lähempänä kotia – joko Kotkassa tai Lahdessa.

– Koulu on ollut ihan mukavaa. Olemme harjoitelleet kokkaamista, käyneet retkillä ja olleet töissä Prismassa, Jesse luettelee.

Kodin ja koulun väliset matkat Jesse on kulkenut taksilla. Matkaan menee pari tuntia.

– Tai hieman enemmän, jos pidetään kahvitauko. Kuskit ovat tulleet tutuiksi vuoden aikana, Jesse toteaa.

Vaikuttaminen tuo energiaa

Kiipulan Hämeenlinnan toimipaikan tilat ovat tulleet pyörätuolilla liikkuvalle Jesselle tutuksi. Toimipaikasta löytyivät jo rampit, ja hissillä hän pääsee omaan huoneeseen toiseen kerrokseen.

– Kynnyksiäkään täällä ei juuri ole, joten olen helposti päässyt liikkumaan itsenäisesti, Jesse miettii.

Kiipulassa Jessen henkilökohtaisena avustajan toimiva Jenna Sandberg kertoo, että toisinaan retkillä on ollut haasteita.

– Pyörätuolilla ei aina pääse joka paikkaan, jos maasto on vaikkapa pehmeää hiekkaa tai möykkyistä peltoa. Tällöin olemme Jessen kanssa keksineet muuta puuhaa, esimerkiksi lähteneet kahville, Sandberg toteaa.

Jesse on aktiivisesti mukana monessa järjestössä. Hän toimii Kouvolan nuorisovaltuustossa sekä Kouvolan vammaisneuvostossa.

– Lisäksi olen mukana XAMKin Nousu-hankkeessa, jossa etsitään keinoja nostaa nuorten työllisyys nousuun Kouvolassa. Kokousten vuoksi on tullut jonkin verran poissaoloja koulusta, mutta minulle tuo energiaa se, että pääsen vaikuttamaan ja olemaan osallisena, Jesse lisää.

Kaupungille Jesse suuntaa yleensä sähkömopolla. Tosin talviaikaan ajaminen on ollut haastavampaa runsaan lumen vuoksi, jolloin on ollut pakko käyttää taksia.

Hämeenlinna onkin tullut nuorelle, aktiiviselle miehelle tutuksi.

– Olen käynyt paljon nuokkarilla hengaamassa ja pelaamassa sekä kauppakeskus Goodmanissa kahvittelemassa.

– Suosittelen Kiipulaa erityistä tukea tarvitseville. Täällä on hyvä opiskella. Ruoka on ollut hyvää, ja sekä opettajat että kaverit ovat mukavia, Jesse toteaa lopuksi.

Pyörätuolissa istuva opiskelija hymyilee kameralle kuulokkkeet kaulalla.
Monessa järjestössä toimiva Jessa saa energiaa vaikuttamisesta.

Pääkuvassa: Jesse ja avustaja Jenna Jessen huoneessa

Teksti: Karin Pasila
Kuvat: Olga Siikaluoma